Geçtiğimiz Pazar günü, Mihalıççıklılar Derneği (MİYAD) ve Mihalıççık Belediye Başkanlığı'nın birlikte düzenledikleri bir kahvaltıda, kentimizde yaşayan Malıçlıların geleneksel buluşmalarından bir kesit daha yaşandı.
Çeşitli meslek alanlarından yaklaşık yüz kişinin katıldığı buluşmada, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku ÇAKIRÖZER ve Jale Nur SÜLLÜ de yer aldı.
Mihalıççık üzerine bilinçlerin ve umutların tazelendiği bu buluşmadan süzdüğüm damlaları ve yorumlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
HAYDAR ÇORUM'UN SUNUMU
Bence Malıçlılar Buluşmasının en nitelikli ve önemli bölümü, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar ÇORUM'un yaptığı sunum oldu.
Sayın ÇORUM'un 'Mihalıççık'ta yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum…' diyerek başladığı sunumdan benim süzdüklerim şunlar:
  • Önceki yönetim zamanında başlanan Belediye Binası'nın açılması, eski binanın 'Kültür Evi' yapılması,
  • İlçe merkezinde ve köylerde çöp toplama işlerinin geliştirilmesi,
  • Önceki yönetimler tarafından çoğu satılan belediye arazilerinden kalan 2200 dönüm arazinin korunarak, belediye tarafından değerlendirilmesi,
  • Belediye borçları için gerçekçi bir ödeme planı yapılması,
  • Mevcut Soğuk Hava Deposu'nun belediyeye devrinin sağlanması,
  • Doğalgaz çalışmalarının titizlikle izlenmesi,
  • Mihalıççık'taki maden rezervlerinin değerlendirilmesi için girişimler yapılması,
  • Ünlü Mihalıççık Kirazı yanında ceviz, badem gibi meyve üretimlerinin teşvik edilmesi,
  • Mihalıççık'ın turizm potansiyelini geliştirecek projeler hazırlanması,
  • 2021 yılında UNESCO tarafından ilan edilecek Yunus Emre Yılı hazırlıklarına başlanması,
Görüldüğü kadarıyla Başkan Haydar ÇORUM çalışmalarını bir mühendis titizliğiyle sürdürüyor.
Ama bence daha da önemli olan, hazırlamakta olduğu projelerin 'uygulanabilir ve sürdürülebilir olması' konusunda gösterdiği titizliktir.
Bu konudaki yaklaşımları da şöyle özetlenebilir:
  • Mihalıççık'ı marka yapacak projeler hazırlamak…
  • Projeleri 'siyasal yaklaşımlardan uzak bir biçimde'; uzman kuruluşlarla ve üniversitelerle birlikte hazırlamak…
  • Kırsal kesimde oluşmuş geleneksel yaklaşımlarla çağdaş kentleşme projelerini uyumlu hale getirmek…
Açıkçası, Haydar Başkan'ın sunumundan sonra 'salonu adeta bir ortak akıl ve ortak duygu esintisi…' kapladı.
Ve sorularla/ katkılarla daha da gelişen bu esinti sonucunda; 'Mihalıççık Belediyesi'ne destek olmak amacıyla MİYAD'ın koordine edeceği bir komisyon oluşturulması…' benimsendi.
MİHALIÇÇIK SEÇİM SONUÇLARI İRDELENMELİ…
Bence Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar ÇORUM, gerek 'entelektüel birikimiyle' gerekse ' belediyeciliği önde tutan ve partizanlıktan arınmış siyasal yaklaşımıyla…' Mihalıççık için çok önemli bir fırsattır.
Ayrıca, 'Alime- Haydar ÇORUM çiftinin birçok sosyal/ kültürel etkinliğe birlikte katılmaları' çok güzel bir örnek oluşturmaktadır.
Bu fırsatı tüm Malıçlılar iyi değerlendirmelidir…
Ve 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Mihalıççık'ta ortaya çıkan sonuçlar tüm siyasetçiler tarafından iyi irdelenmeli ve bu sonuçtan dersler çıkarılmalıdır…
Çünkü o sonuçlarda:
  • Belediye seçimlerinde 'Adayın niteliklerinin' çok önemli olduğu…
  • Yerel yönetimlerde (özellikle kırsal kesimde) 'Partizanlığın öne çıkarılmasının yanlış olduğu…'
  • Siyasal partiler arasında, ülke ya da yerel koşullara uymayan 'zorlama ittifakların halktan destek görmediği…' konularında önemli dersler yatıyor…

MALIÇLILAR DAYANIŞMASI YENİDEN CANLANIYOR…
İnsanların doğup büyüdüğü yörenin kültüründen kopmaması; yöresel kültürün nitelikli bir biçimde geliştirilerek kent kültürüyle ve giderek ulusal, hatta evrensel kültürle kaynaştırılmasının toplumsal yaşam için çok önemli olduğu yadsınamaz…
Bu bağlamda, işi kaba bir biçimde 'hemşeri şovenizmine sürüklemeden'; hemşeriler arasında dayanışmayı, yardımlaşmayı ve kültürel gelişmeyi amaçlayan hemşeri derneklerinin demokratik toplumsal yaşamımıza katkıları olduğunu düşünüyorum…
Eskişehir'in efsane belediye başkanlarından rahmetli Selami VARDAR'ı simgeleştiren özelliklerden birisi de 'Malıçlıların hemşerilik dayanışması' konusunda yaşattığı güzelliklerdir.
Onun hemşerilik dayanışması 'dar anlamda hemşeri şovenizmi değil'; Malıçlılıktan Eskişehirliliğe, oradan da duyarlı yurttaşlığa ve çağdaş dünya insanlığına uzanan güzel bir zincirdir… Bugün kimilerinin çokça yaptığı gibi, hemşeri ilişkilerini hiçbir zaman basit çıkarlar için kullanmadı ve kullandırmadı Selami Amca…
Son 50 yılda Eskişehir'in sosyal ve siyasal yaşamında Mihalıççıklıların önemli bir yer edinmesinde Selami Amca'nın önemli etkisi olmuştur.
Ne yazık ki Selami Amca'nın ölümünden sonra 'Malıçlıların hemşerilik dayanışması' eski gücünü ve güzelliğini önemli ölçüde yitirdi.
Yakın geçmişte MİYAD ilişkilerinde 'siyasal tutumların öne çıkarılması…' ve hatta 'bazı siyasal partilerdeki iç çatışmaların derneğe yansıtılması…' gibi olumsuz etkenler yüzünden 'Malıç lobisinin gücü zayıfladı…'
Ancak özellikle son iki yıldan beri dernek etkinliklerinde 'siyasal bağımsızlık ilkesinin ve hemşerilik bilincinin öne çıkarılması…' çabaları, dayanışma umutlarını yeniden canlandırdı.
Bu bağlamda, Sayın Cemalettin ÜRGÜP başkanlığındaki mevcut MİYAD yönetiminin iyi niyetli çabalarını kutlamak ve destek olmak gerekiyor.
*****
PANEL DUYURUSU
Tarih: 24 Aralık 2019- Salı (bugün)
Saat: 19.30
Yer: Yunusemre Kültür Merkezi
Konu: Yerel Yönetimlerin Demokrasiye Katkıları
Düzenleyen: Odunpazarı Kent Konseyi
Panel Yöneticisi: Haydar ÇORUM- Mihalıççık Belediye Başkanı
Konuşmacılar:
  • Ali Orkun ERCENGİZ- Burdur Belediye Başkanı
  • Faruk DEMİR- Ardahan Belediye Başkanı

Birlikte olmak dileğiyle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…