Yaklaşık iki haftadır Köşebaşı'nda dert edindiğim bir konu var: İşsizlik! Bu aslında herkesin bildiği, hissettiği, gördüğü ve sadece Eskişehir'de değil ülkemizin genelinde yaşanan bir sıkıntı.
Yaşanan sorunun ne kadar derin olduğunu Bu İşte Bir 'İşsizlik' Var, İş'in Garibi ve İş'in Aslı başlıklı yazılarımda bol bol örnekler vererek izah etmiştim.
Buna karşılık verilen 'işsizlik sorunu yok' mesajlarının ardından son bir gelişme dikkatimi çekti. Eskişehir Ticaret Odası'nda istihdam edilecek 2 eleman için kariyer.net'e ilan veriliyor. Oda Başkanı Metin Güler sadece 2 gün içinde bu iş için 1300 kişinin başvuru yaptığını, bunun üzerine ilanı kaldırmak zorunda kaldıklarını söylüyor.
Böylelikle verdiğim onlarca örneğe bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Gün gibi ortada olan bu sıkıntıyla ilgili, sanki öyle değilmişçesine açıklama yapanlara karşın, üstelik rakamlar da ortadayken, bir de vatandaşa soracağım demiştim.
Vatandaşların işsizlik sorununa ilişkin görüşlerini önceki gün yine buradan sizlere aktarmıştım. O röportajlar ES TV'de de Ana Haber Bülteninde yer aldı. Buna rağmen işsizlik sorununa ilişkin bazılarının kafasında soru işareti kalmışsa diye birkaç veri daha paylaşayım istedim.
Yine aynı iş bulma sitesinde bir otomotiv firmasının alacağı ikinci el araç takibi yapacak 1 kişilik kontenjana kısa bir sürede yaklaşık 500 kişi müracaat etti.
Yine aynı sitede Eskişehir'den bir seramik firmasının aradığı 'insan kaynakları yöneticisi' pozisyonuna;
  • Üniversitelerin Endüstri Mühendisliği, İşletme, Çalışma Ekonomisi veya üniversitelerin ilgili bölümlerden mezun,
  • Seçme yerleştirme, performans yönetimi, profesyonel gelişim, kariyer yönetimi süreçleri başta olmak üzere özellikle üretim kuruluşlarına insan kaynakları uygulamaları üzerine en az 10 yıllık deneyime sahip,
  • İletişim becerisi yüksek ve insan ilişkilerinde kuvvetli, sonuç odaklı, proaktif,
  • MS Office programlarını etkin kullanabilen,
  • İnsan kaynakları bilgi sistemleri uygulamalarında deneyimli,
  • Çok iyi derecede İngilizce bilen,
  • Askerliğini tamamlamış
Olmak gibi birçok nitelik aranmasına rağmen 500 civarında başvuru yapılmış.
Yine bir bankanın aradığı 'müşteri temsilcisi' ilanına, aralarında Eskişehir'in de bulunduğu 8 şehirden 4 bin 500'ü aşkın müracaat oldu.
Yine Eskişehir'de bir firmanın açtığı 1 kişilik 'spor eğitmeni' kadrosu için, kısa bir sürede 750 kişi başvurmuş.
Bir süt ürünleri firmasının aradığı 'saha satış yöneticisi' için yine 500'e yakın kişi başvuruda bulunmuş.
Bir radyatör firmasının aradığı 1 kontenjana sahip 'kalite teknikeri' kadrosuna, 200 kişi başvurmuş.
İlanlar bu şekilde devam edip gidiyor sevgili okurlar. Aranan bir yığın niteliğe rağmen başvuru sayısı en az 1'e 500 oranında gerçekleşiyor. Hal böyle olunca da vatandaşa 'işsizlik var mı' diye sorunca, bin ah işitiyoruz.
İlanlardaki pozisyonların birçoğunun ise söylendiği gibi rahat ya da 'masa başı' olmadığını düşünüyorum. İşsizlik sorunu var mıdır, yok mudur? Takdir sizin…