'Hayvan adama dikkat et, o şeytanın esiri.
Tanrının en ilkel yaratığıdır. Spor için
öldürür ya da hırsı için avlanır, şehvet veya açgözlülük yüzünden öldürür.
Kardeşinin toprağına sahip olmak için kendi kardeşini öldürür.
Çoğalmasına izin vermeyin çünkü hem
kendi hem sizin evinizi çöle çevirecektir
Ondan uzak durun. Onu ormandaki kendi inine geri götürün.
Çünkü o ölümün öncüsüdür.'


***
2001 yılında başarısız sayılan bir filmle başlayan 2. dönem serisi, 2011'de yeniden başladığında karşımıza çıkan karizmatik maymun lider Sezar, 'bize yaptıklarınızı tek tek ödeteceğim size' diyordu.
Oysa 1968'de çevrilen ve serinin belki de bugüne kadar yapılmış en güçlü filmi olan 'Maymunlar Cehennemi', kendilerini 'bilmedikleri' bir gezegende bulan (daha doğrusu bilmedikleri bir dünyada) insan dostlarımız, maymunlarla insanların neredeyse bire bir yer değiştirdiklerini görürler. İnsanlar konuşmayı ve düşünmeyi bilmeyen birer canlı, maymunlar ise konuşan, düşünen, akıllı ve yarattıkları kendi uygarlıkları içinde insan denen canlıyı avlayarak zaman geçiren canlılardır.
Uzaydaki hız-zaman ilişkisi nedeniyle dünyanın, hiç öğrenemediğimiz ileri bir zamanının ortasında kalan insan dostlarımız, astronot giysilerini daha çıkarmaya fırsat bulamadan avlanırlar. Yalnızca George Taylor (Charltron Heston) kalıyor geriye. Maymunlar, insan kardeşimizi deneylerde kullanmak üzereyken Cornelius ve Dr. Zira, Taylor'un diğer insanlara hiç benzemeyen özelliklerini farkederler. Diğer insanların aksine Taylor konuşmakta, düşünmekte, akıllıca şeyler yapabilmektedir. Taylor'daki bu fark, uygarlığın maymun askerlerini çok etkilemese de, bilimle uğraşan aklı selimleri fazlasıyla etkiler. Bu geçişin ardından, Taylor bir taraftan kendi varlığını kurtarmaya ve korumaya çalışırken, bu uğraş onun aracılığıyla böyle bir dünyanın aynasını tutar bize.
Filmin sonundaki sahne, bugün bile ilgili kategoriler içinde en öne çıkanlardandır. Güzel Nova'yı atının terkisine atan Taylor, maymunlardan yeteri kadar uzaklaşıp, kendisine yeni bir hayat kuracağı bir yer ararken, okyanus kıyısına ulaşır. Kumların üzerinde yavaş yavaş giderken ileride bir yerde gördüğü karaltının, ABD'nin simgesi Özgürlük Heykelinin parçalanmış halinden başka bir şey olmadığını dehşetle farkeder.
Taylor'ın artık, becerebilse bile döneceği bir dünyası yoktur.
Filmin kazandığı büyük başarının ardından 1970'yi yıllar boyunca 4 devam filmi daha çekildi. Hiç biri ilkinin kazandığı başarının gölgesine bile yaklaşamadı. Yine de, kurulan yeni hiyerarşi içinde, insanın yaptığı kötülüklerin başka bir ırk tarafından kendisine yapılmasının ne demek olduğunu göstermesi nedeniyle her biri bir önceki filmi tamamlamayı başardı.


2001 yılında Tim Burton tarafından yeniden çekildi. Burton'ın, yine uzay ve zamanla oynayarak ilk serinin bir yeniden çevrimi algısı yaratan filmi başarısız bulundu ve çabucak unutuldu. Ta ki 2011 yılına kadar.
2011'de başlayan yeni nesil Maymunlar Cehennemi'nde uzay ve zamanla oynamak yerine, 1968 yılında Taylor ve arkadaşlarının tanık olduğu o dünyaya giden yolun filmi çekiliyordu sanki. Konuşmayı başaran Sezar, yeteneklerini diğer arkadaşlarına da aktarmaya devam ediyor. Maymun ırkı yükselirken, insan, sahip olduğu tüm kötü alışkanlıkları var gücüyle sürdürüyor.
Çember ne zaman tamamlanacak hep birlikte izleyeceğiz.


KÜNYE
PLANET OF THE APES-1968
Yönetmen : Franklin J. Schaffner
Özgün eser : Pierre Boulle
Oyuncular : Charlton Heston, Roddy McDowall,
Kim Hunter, Linda Harrison, Maurice Evans, Lou Wagner, Norman Burton...