Merhamet insan olarak yaratılmanın gereği ve can damarıdır.
Yaratılanlar içinde merhametsiz olan birçok hayvan var. Ama Yüce Yaratan onlara ne cenneti ne de cehennemi layık görmüştür. Bu nedenle merhamet sahibi olanlara Allah cenneti, merhamet etmeyenlere ise cehennemi murat etmiştir. Bir rivayete göre, çölde susuz kalan bir köpeğe ayağındaki çarıkla kuyudan su çekerek onu sulayan bir kadının cennete gittiğini, bunun yanında bir kediye eziyet eden bir kadının ise cehennemlik olduğu nice İslam bilginlerince Müslümanlara defalarca anlatılmıştır.
Bir örnekte sahabeyi kiramdan verelim. Yüce Peygamberimiz A.S. bir mecliste eshabıyla otururken kapıya bakarak 'Ey ümmeti eshabım şu kapıdan ilk girecek insan cennete benimle birlikte girecektir.' ifadesini kullandı. Eshabı kiram, kapıya bakmaya başladı. Kapıdan Abdurrahman bin Af. Hz.leri girdi, Peygamberimiz A.S. oradan ayrıldıktan sonra bütün sahabeler onun etrafında toplanarak 'Ya Abdurrahman Bin Af. sen ne amel işledin ki Allah seni cennete layık gördü?' O da onlara cevaben, 'Ben hayatım boyunca düşmanlarıma karşı dahi hiçbir zaman merhameti elden bırakmadım demeki ki Yüce Allah bana bunun karşılığını da o makamı ihsan etmiştir' der.
Bütün bunları şunun için söylüyorum, Türkiye önemli bir döneme giriyor. Bu orada birbirimize karşı her türlü davranışımızda önce merhameti elden bırakmamalıyız. Hem söz de hem davranışta, hepimizin kardeş olduğunu unutmayalım. Bir köpeğe merhamet eden kadın cennete giriyorsa en şerefli yaratık olan kullara merhamet edenin ne kadar sevap alacağını varın siz hesap edin. Yüce Peygamberimiz, kim merhamet etmezse ona merhamet olunmaz buyuruyor.