'Sizi bilmem ama ben yeni duydum ve mutlu oldum, bir umut kapladı içimi; bir sevindim, bir sevindim!.. Yaşamak için gerekli olan her şeyin pahalandığı şu dönemde, mermiye indirim yapılmış... Ve MKE haberi şu sözlerle duyurmuş: 'Ülkemize hayırlı olsun'... Çok güldüm, acı acı...' Bu sözler Şair Yazar Sunay Akın'a ait. Sevgili Akın bu sözleriyle mermide yapılan yüzde 7,5'luk indirimi çok güzel bir şekilde hiciv etmiş. Ne diyelim? Artık eli silahlı magandalar karılarını, sevgililerini, öğretmenlerini, trafikte kendisine yol vermeyenleri artık daha ucuz şekilde öldürebilir(!) Yarın mermi stoklarını eritmek için 'düğünlerde mermi atmayı da serbest bırakırlarsa', doğrusu hiç şaşırmam. Temel gıda maddelerine 'zam yağmuru' yapılırken, mermi ve fişeği 'indirim yapılması' gerçekten zeka işi(!) Seri katiller bile bunu hayal edemezdi. Artık fişekli kurşunlu kuru fasulye yapıp, yeriz(!) Yaşanan şiddet olayları nedeniyle bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerekirken, yapılan bu indirimle kime hizmet edilmek isteniyor? E-Kitapta 'yüzde 1 olan KDV oranı yüzde 18'e çıkarıldı. E-Dergi'de 'yüzde 8 olan KDV oranı da yüzde 18'e çıkarıldı. Kağıda basılı kitapta yüzde 8'lik KDV oranı hala devam ediyor. Dünya da 'mermiye indirim, kitaba bindirim yapıldığı' başka bir memleket var mı?


********

MİHALIÇÇIK'TA İKİNCİ ENİŞTE BAŞKAN OLUR MU?


Bingöl doğumlu olan Haydar Çorum uzun yıllar Mihalıççık'taki madenlerde yöneticilik yaptı. Ve bu ilçede ikamet etti. Çalıştığı yerlerde işçilerin haklarını savunması nedeniyle takdir gördü. Mihalıççık Kayılı olan Avukat Alime Çorum ile evlendi. Bundan dolayı Mihalıççık'ın eniştesi olan Çorum 31 Mart yerel seçimlerinde CHP'den Belediye Başkan adayı oldu. Çorum şu günlerde Mihalıççıklık olmaması nedeniyle eleştiriler alıyor. Ancak şu anda Mihalıççık Belediye Başkanlığı yapan İsmail Uysal'da Mihalıççıklık değil. Kendisi Kütahyalıdır. İlimizde uzun yıllar Veteriner Teknisyenliği yapan Uysal'ın eşi de Mihalıççık Kayılı. O da Çorum gibi Mihalıççık'ın eniştesi konumunda. Uysal uzun yıllar Odunpazarı Belediyesi'nde Sosyal Hizmetler ve Yazıişleri Müdürlüklerini vekaletle yürüttü. BEM Bir-Sen'in İl Temsilciliğini yaptı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'den Mihalıççık Belediye Başkanı seçildi. Haydar Çorum seçilmesi durumunda Mihalıççık'ın ikinci enişte belediye başkanı olacak.

****
MHP'YE NEDEN HAN VERİLMEDİ?


Görünüm'de dün kaleme aldığım 'Mhp'ye Dört İlçe mi Veriliyor?' başlıklı yazımda 31 Mart yerel seçimlerinde 'AK Parti ile Cumhur İttifakı yapan' MHP'ye ilimizde dört ilçede başkan adaylığı verileceği kulislerde yüksek sesle seslendirildiğini belirtmiştim. AK Parti'nin 'Çifteler, Mihalıççık, Sarıcakaya ve Günyüzü'nde aday çıkarmayarak, MHP'yi destekleyeceği iddialarına yer vermiştim. Bu yazım özellikle AK Parti ve MHP tabanında büyük yankı yaptı. Çok sayıda kişi beni aradı. Bazı AK Partili dostlarımız, bu dört ilçenin verilmesi halinde MHP'nin kırsalda karlı çıkacağını belirterek; 'Neden AK Parti'nin çok rahat kazanacağı Mihalıççık, Sarıcakaya ve Günyüzü MHP'ye veriliyor. Bu ilçelerin yerine CHP'nin güçlü olduğu Han, Mahmudiye, İnönü verilmiş olsaydı, daha iyi olurdu. Partimizin Büyükşehir Adayı Mihalıççıklı değil mi? Büyükşehir'e Mihalıççıklı aday çıkaran partimiz bu ilçeyi nasıl MHP'ye bırakabiliyor? Kent merkezinde Odunpazarı ve Tepebaşı'nı vermemek adına kırsalda kesin kazanılacak üç ilçenin MHP'ye bırakılmasının akıl işi olduğunu düşünmüyoruz' şeklinde konuştular. İnönü'yü bilemem ama CHP'li başkanların yönettiği Han ve Mahmudiye MHP'ye verilebilirdi. Hele kazanılması çok zor olan Han'da MHP adayının desteklenmesi AK Parti açısından daha karlı olurdu...

************
TABELASI OLMAYAN YERDE SEÇİMİ NASIL KAZANACAK?


30 Mart 2014 yerel seçimlerinde CHP'den Mihalgazi Belediye Başkan adayı olan Bülent Durna önceki gün yine beni telefonla aradı. İttifak nedeniyle Mihalgazi'nin İYİ Parti'ye bırakılmasına yönelik tepkilerini bir kez daha dile getirdi. Durna; 'Mihalgazi'de İYİ Parti'nin bırakın parti binası, tabelası bile yok. Burada nasıl belediyeyi kazanacaklar. 2014'de CHP'nin çok iyi oy aldığı bir ilçe nasıl tabelası olmayan bir partiye bırakılabiliyor? Mevcut Başkan Zeynep Akgün'e yönelik kendi partililerinden bile tepki var. İYİ Parti Mihalgazi'den seçilebilecek bir aday asla bulamaz. CHP-İYİ Parti ittifakının Mihalgazi adayı ben olursam, seçimi kazanırım. Gerçekten Mihalgazi'nin AK Parti'den alınması isteniyorsa bu yanlıştan dönülmeli' diye konuştu. Durna'nın dedigi gibi tabelası olmayan bir parti Mihalgazi'de nasıl seçim kazanacak? Durna'dan daha iyi bir adayı nasıl bulacak?
******
FIKRA
ESKİ MÜŞTERİ
Bir Kadın papağan almak istiyormuş. Gitmiş pazardan almış ama satıcı demiş ki 'Abla yalnız, bu papağan genelevde yetişmiş ağzı çok bozuk, almak istiyor musun?' Kadın 'evet' diyerek almış. Eve gitmiş. Papağan; 'Oooo yeni mekan, yeni patron' demiş. Kadın aldırmamış. Kadının iki kızı gelmiş eve. Papağan. 'Oooo yeni mekan, yeni patron, yeni kızlar' demiş. Kadın biraz bozulmuş. Daha sonra kadının kocası eve gelmiş. Papağan. 'Oooo yeni mekan, yeni patron, yeni kızlar, değişmeyen eski müşteri hoş geldin Mehmet abi.'
*******
NOSTALJİ
TÜRKÜLERİN DEV İSİMLERİ


Yıl 1998. Merhum Ali Gürlü'nün yapımcılığı ve sunuculuğunu üstlendiği Bengi Programını kentimizin yetiştirdiği önemli bir değer olan Tevfik Eriş ve seslendirdiği 'Evreşe Yolları', 'Zühtü', 'Hop Taraleylim', 'Bir Of Çeksem', 'Zühre', 'Denizin Dibinde Hatçem' türküleriyle bir döneme damgasını vuran Şakir Öner Gülhan katılıyor.

MİSYON ÜSTLENDİ
'Nazmiyem', 'Kirazımın Dalları' gibi sayısız derlemeleri olan Tevfik Eriş ES TV'de 'Köşe Bucak Hikayeler' programıyla Eskişehir'in geleneklerini, değerlerini ortaya çıkarıyor. Hayatı TRT'de belgesele konu olan Eriş, ilimizin 300 köyünde program gerçekleştirdi. Eriş sayesinde Eskişehir halkı gelenek, görenek ve kültürlerini unutmuyor. Bu konuda büyük bir misyon üstelenen Eriş'i kutluyorum. O'nunla aynı kurumda çalışmaktan dolayı gurur duyuyorum.

TAHT KURDU
1947'de Mahmudiye'de doğan Ali Gürlü Lise öğrenimini Eskişehir'de tamamladıktan sonra 1966'da TRT'nin açtığı stajyer sanatçı adayı sınavını kazanarak İstanbul Radyosu'nda çalışmaya başladı. TRT İstanbul Radyosu Türk Halk Müziği Sanatçısı olan Ali Gürlü birbirinden güzel seslendirdiği türkülerle Türkiye'de türkü severlerin gönlünde taht kurdu 1997'de kendi isteğiyle emekli oldu. 'Ben Gidiyorum Yoluma Ayşem', 'Çekemedim Akça Kızın Göçünü' türküleri Gürlü sayesinde dillerden düşmedi.