Sevgili okurlar,
Yahudi aleminin Müslümanlara karşı hak iddia ederek, bizim başkentimiz diyerek, onların hunharca Müslümanlara saldırdığı ve acımadan kan dökmeye devam ettiği, eski adıyla Beytül-Makdes (Kutsal Ev) Kur'an'da ve hadislerde şu şekilde tarif edilir.
Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'dır. İlk Müslüman olanlar önce Mescid-i Aksa'ya yüzlerini çevirerek namaza dururlardı.
Hicretten 16 veya 17 ay sonra cenabı Peygamberimiz şimdiki Kıbleteyn (iki kıbbeli) diye bilinen Medine'deki Mescitte namaz kıldırırken Allah Teala – Cebrail vasıtasıyla Bakara Suresi'nin 149'uncu ayetinde 'Nereden yola çıkarsan çık, namazda yüzünü Mescid-i Haram (Kabe) tarafına döndür. Rabbinden gelen haktır. Allah yaptıklarınızdan gafil değildir.'
Bu ayeti celilerin gelmesiyle birlikte, Müslümanlar yüzlerini artık Mescid-i Haram'a (Kabe'ye) dönmeye başlamışlardır. Yüce Yaradan Kur'an-ı Kerim'de, Mescid-i Aksa'da adıyla bahsetmekte ve bu mescidin etrafının mübarek kılındığını bildirmektedir. Yine peygamberimiz Hz. Muhammed A.S. miraca çıkarken Mescid-i Haram'dan-Mescid-i Aksa'ya gelmiş onu Burak isimli bir melek alarak buraya getirmiş ve bir rivayete göre orada –ta Hz. Adem Peygamberimizden kendisine gelinceye kadar Allah tarafından gönderilen tüm peygamberlere de imamlık yaparak, namaz kıldırmıştır.
Mescid-i Aksa'nın yerinin tespiti ta Hz. Davut Peygamber zamanında başlar. Hz. Davut A.S. Kudüs'te inşa etmek için başladığı fakat bitiremediği mabedin inşasını oğlu Hz. Süleyman'a (A.S.) vasiyet ve emreder. Mabedin yapılması ile ilgili bütün malzemeleri ve elemanları oğlu Süleyman'a teslim eder. Babasının vasiyetine uyarak Süleyman A.S. Kudüs'te Beytül Makdis'i inşa eder.
Bu mescidin inşasında cinleri de çalıştırmış ve Hz. Süleyman A.S. canını Rabbine teslim etmesine rağmen (ölmesi) cinler bu durumu anlamamış ve başlarında Hz. Süleyman varmışçasına çalışmalarına devam etmişlerdir. İşte Hz. Davut'un inşasına başlayıp oğlu Hz. Süleyman'ın bitirdiği ve cinlerin de bilfiil çalıştığı mabet Mescid-i Aksa'dır.
Hz. Süleyman A.S. mabedin inşası bitince büyük bir törenle mabedin açılışını yapmıştır. Hz. Süleyman 22 bin öküz, 12 bin koyun kurban kesmiş ve bir hafta süreyle bayram ilan etmiştir.
Bir de şu hadis ile konuyu bitirelim; Kim hac ve umre yapmak üzere Mescid-i Aksa'dan ihrama girerse geçmiş ve gelecek günahları bağışlanır ve mutlaka cennete girer.
Bundan büyük bir Müslüman için müjde olur mu?
Ama ne yazık ki işte böyle bir mübarek mekan zalimlerin elinde ve oraya girmek bile bir Müslümana yasak. Ah Kudüs sana ne kadar acısak, ağlasak yine de azdır.
Allah kurtarsın zalimlerin elinden.