TÜBİTAK tarafından her yıl 'Araştırma Projeleri' adı altında lise öğrencileri arasında bilim proje yarışması yapılıyor. Geçtiğimiz yıl yarışmaya 'Şeker hastalarının iyileşmeyen yaralarının ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlayan atık yengeç ve karides kabuklarından yapılan yara örtüsü' projesiyle TED Antalya Koleji de katıldı. Fakat jüri, okulun projesini reddetti.

DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU
TÜBİTAK'ın bölge sergisine dahi çağrılmayan projeyi ABD'deki Genius Olimpiyatları'na gönderen gençler, 2 bin 450 proje arasından Dünya 1'incisi olarak döndü. TRT Haber'de yayınlanan 'Bir Fikrin Mi Var?' isimli yarışma programında yarışan 'Organik Hoşaf' isimli proje 'Alzheimer Çipi' projesini geride bırakarak finale kaldı. Bu yaşanan iki olay ülkemiz gerçek bilime ne kadar önem verildiğini gözler önüne serdi.



BİLİMDEN UZAKLAŞTI
OECD, 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştirdiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu'nu geçtiğimiz yıl Paris'te açıklamıştı. Özellikle bilim ve matematik alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, bilim alanında eğitim seviyesi en yüksek ülkenin Singapur olduğu ortaya çıktı. Türkiye 425 puanla, Meksika'da 416 puanla bilim sıralamasında en sonda yer alan iki ülke oldu. Türkiye, ortalaması 493 olan bilim sıralamasında 425 puanla, dil ve ortalaması 493 olan dil ve yazı sıralamasında 405 puanla, ortalaması 490 olan matematik sıralamasında ise 413 puanla tüm alanlarda ortalamanın çok gerisinde kaldı. 'Ecdadının mezar taşını okuyacak nesil yetiştireceğim' diyenler çocuklarımızı bilim ve matematikten uzaklaştırdı. Öğrencilere tablet dağıtıp, eğitimi Fatih Projesi'yle fethedeceğini sananlar PISA'ya tosladı. Ülkeyi yönetenler Fen, Anadolu Liseleriyle değil de İmam-Hatiplerle övünürse biz daha çoook PISA'ya toslarız...

***


AÇIKGÖZ İHRAÇ EDİLMEYECEK
CHP bir süredir Tepebaşı İlçe Başkan Yardımcısı Mecit Açıkgöz'ün 'partiden kesin çıkarma işlemi' ile ile İl Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi olayı ile çalkalanıyordu. Açıkgöz yazılı bir dilekçe ile bu karara itiraz etti. İl Disiplin Kurulu da oy birliği ile Açıkgöz ile ilgili 'Tedbir Kararı'nı kaldırdı. Böylece bu sorun çözülmüş oldu. İl Yönetiminin bu ihraç kararını Sinan Özkar'ın katılmadığı toplantıda aldığı öğrenildi. Kamuoyunda bu olayın tepki toplaması nedeniyle Sinan Özkar, Mecit Açıkgöz'ü arayarak görüşmek istedi. Mecit Açıkgöz, Tepebaşı İlçe Yöneticileri Mustafa Taşlak ve Çetin Apaydın ile birlikte Özkar ile görüştü. Özkar'ın Açıkgöz'e 'Yazılı dilekçe ile savunma gönderseydin, bu iş bu kadar büyümezdi. Yaşanan bu duruma bende çok üzüldüm' dediği öğrenildi. Açıkgöz, Özkar'ın istediğini yaparak dilekçe ile yazılı savunmasını gönderdi. İl Disiplin Kurulu da toplanarak, Mecit Açıkgöz'ün ihracı ile ilgili tedbir kararına kaldırdı. Peki bu olayda kim kazandı? Olayın mağduru olan Açıkgöz kazandı. İl Başkanı Özkar kaybetti. Bu olayı gereksiz şekilde köpürterek, büyüten ve medyaya servis eden bazı CHP Tepebaşı Yöneticileri de kaybetti. Bu isimler yapılacak ilk kongrede liste dışı kalacakları parti kulislerinde yüksek sesle seslendiriliyor...

***

İŞ BULMADA BİRİNCİ OLURLAR
Diğer liselere göre daha fazla olanak sağlanan imam hatipliler üniversiteye giriş sınavında 'beklenen başarıyı' gösteremedi. Gazetelerde yer alan haberlere göre; Anadolu lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini, fen lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini bir lisans programına yerleşirken; 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebildi. Peki üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmada kim birinci olur? Anadolu ve Fen Lisesi mezunlarının büyük çoğunluğu üniversiteyi bitirdikten sonra diplomalı işsiz olur. İmam-Hatip mezunlarının en az yüzde 95'i üniversiteyi bitirir bitirmez iş sahibi olur. AK Parti iktidara geldikten sonra kamu da ki yöneticilere bakın. Okul Müdür ve müdür yardımcılarına bakın. Büyük çoğunluğu İmam-Hatip kökenli. Okullarda artık öğrencilere 'Mantık', 'Felsefe', 'Vatandaşlık' öğretilmiyor. Müzik, Resim ve Beden Eğitim derslerinin saatleri iyice azaltıldı. 'Dindar nesil yetiştireceğiz' diye İlahiyat mezunu öğretmenlerin okutacağı ders sayıları arttırıldı. Bu yeni dersler ve Arapça öğrencilere zorla seçtirildi. Bunun sonucunda Müzik, Resim, Beden Eğitimi, Felsefe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler öğretmenleri KPSS'de en yüksek puanları almalarına rağmen kendilerine okul bulamazken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri kadro bolluğu nedeniyle daha düşük puanlarla atanıyor. Anlayacağınız İmam-Hatip kökenliler ve İlahiyatçılar kamuda 'Altın dönemlerini' yaşıyor.

***


YAŞAR ARDA'YA ANLAMLI ÖDÜL
Yaşar Arda nam-ı diyar 'Kolsuz Yaşar' Eskişehir'in önemli karikatürcülerinden birisidir. Odunpazarı Kent Konseyi Arda'ya anlamlı bir ödül verdi. Karikatür sanatına verdiği katkılarını 'Pertev Ertün Ödülü' ile taçlandırıldı. Arda'nın 'Karikatür Sanatçısı' olarak aldığı ilk ödül bu. Çünkü Yaşar Arda bugüne kadar hiçbir yarışmaya katılmadı. Zaten aldığı ödülde yarışma ödülü değil. Arda'ya daha önce Çağdaş Gazeteciler Derneği taraf ından sendikal mücadeleye verdiği katkılardan dolayı ödül verilmişti. Yaşar Arda'nın kızı Burcu bizim Sonhaber ekibinden. Burcu Arda hem 'Görsel Tasarım' hem de 'Röportaj' dallarında katıldığı yarışmalardan ödül üstüne ödül alıyor. Burcu'dan sonra baba Arda da ödüllü Karikatürcü oldu. Eskişehir'in ölümsüz karikatürcüsü Pertev Ertün'e Allah'tan rahmet diliyorum. Aldığı anlamlı ödülden dolayı Yaşar Arda'yı kutluyorum...


***
FOTO ŞAKA:


Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Bakanım bizler hep AK Parti'ye oy verdik. Bundan dolayı bizim üyelerimizden başkasını okullara yönetici olarak atamayın.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Dediğini dikkate alırsam, Eskişehir'deki okul yöneticilerini başka sendikalardan yaparım.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Bakanım neden böyle?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: Onu bana değil de daha düne kadar; 'AK Parti'ye hiç oy vermedim' diye böbürlenen Eskişehir sendika başkanına sor.