Evet heyecanlı bir giriş oldu ve maçlar Eskişehir'e geldi. İnanılmaz bir coşku yakalandı ki bu zaten beklenen bir durumdu. Eskişehir gibi bazı boşluklara rağmen futbol kültürü oturmaya başlayan bir kentte çok önemli maçlar oynanıyordu ve iyi de gidiyorduk. Bunlarda bir sorun yok. Hatta biletler herkese hitap edecek bir fiyatın biraz üzerinde de olsa kabul edilebilecek bir ortam mevcuttu.

***

Oynanan maçların ardından gelen güzel sonuçlar ile birlikte şehir, Eskişehirspor'un kötü gidişatının da merhemini bulmuş durumda oluyordu. Stadyum kültürünün da yenilenmesi, kadınların ve çocukların da kompozisyona dahil olması gibi geçiş dönemlerinin bu sırada işleneceği umudu da beslenirken rant kavgası söylentileri şehri üzüntüye ve strese boğdu. Oluşan ilgi sebebiyle olmalı denilen biletlerin hemen bitmesi sonucu sonraları yerini karaborsada bilet şu kadarmış söylentilerine bıraktı. Sokakta ve her yerde konuşulur hale gelen 'bilet bulunur' dedikodusu 'nereden bulunur?' sorusuyla karşılandı.

***

Bu paranın bahisten sonra futbolun her şeyini satın almasına izin verenler her kimse çocuklara bırakılacak düşlere ve tertemiz bir geleceğe, darbe almamış zihinlere ve her şeyi bulaştırmak zorunda olduğumuz siyaset bilimine de yanlış yapıyorlar. Nedir bu? Bu kadarı da olmaz. Sanki dağbaşında yaşıyoruz. Sanki bilgisayar diye kayıt diye bir şey yok; birisi gelip yüzlerce binlerce bilet alıp gidecek kimse de sormayacak. Neden bir isim belli bir rakamın haricinde bilet satın alabiliyor? Fanatizm en aranan çareler ve kameralar ve işe yaramayan onca saçmalık neden bu konuda denenmiyor? Futbol mafyası kim, bileti almaya giden belli şirketlerin elemanları mı yoksa gişede değil mi bu bilet temini? Ayrıca neden biletler parça parça satılmıyor? İşinde gücünde, köyde olanlar için birkaç gün ara verilip satışa devam edilir ve o kadar da yığılma ve talan ortadan belki kalkar? İnternette bile satıldığı iddia edilen bu biletler takip edilemiyor mu? Biletlerle ilgili başka bir çalışma düşünülemez mi? Belki isme bilet desem saçmaladığımı düşünenler olabilir ancak bu saçmalık kadar saçma olmayacağı kesin. Bileti alanın, stada girecek kişinin ismi bir şekilde bilette ya da ek bir nüshası yer alabilir. Bu durumda da özgürlükler gereği kayıt altı ve benzeri tartışmalar olacaktır. Evet zor bir konu ama bu işin başındaysanız bunu bulmak zorundasınız. Benim açıkça burada yaptığım beyin fırtınasını eminim yetkili onlarca kişi yapsa devamını getirip çözüm bulur.

***

Futbolun şiddetten başka anlamlara geldiğinin de göstergesi olacak her adım öncelikle siyaseti bir kenara bırakmamıza yardımcı olacaktır. Atılan her adım birçok anlamda örnek olan Eskişehir'den çıkacak özgün çalışmalara ilave olacaktır.Amac kimseyi suçlamak değil, bariz suistimali biraz olsun dile getirmek. Bu konuyla ilgili güvenlikten, spora, bilet satışından temizlik işçisi emekçi dostlara öncelikli selamlarımı ileterek stadyumda heyecandan yüreği bir kuşun ürkek yüreğine kardeş olan çocukların diliyle teşekkür ediyorum iyi niyetli tüm dostlara.