MOTOR YAĞLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER -2-
Motor yağını geç değiştirmek otomobilinizin motorunu temizlemekle ve korumakla görevli yağın zaman içinde kirlenmesine ve görevlerini yerine getirememesine sebep olur. Bu yüzden düzenli olarak motor yağı değişimi yapmak önemlidir. Motor yağını yenilemek; motorun ömrünü uzatır, aracın performansını güçlendirir ve yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.
Motor Yağı Hangi Sıklıkta Değiştirilmeli?
Yağ değişim zamanı aracınızın modeline, kullandığınız yağın türüne ve kat ettiğiniz kilometreye göre değişiklik gösterebilir. Ortalama bir değer vermek gerekirse eski araçların 5.000 kilometrede bir, yeni araçların ise 20.000 kilometrede bir motor yağlarının değişmesi uygun olacaktır. Yağ değişimi sırasında aracınızın yağ filtresini değiştirmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Motor yağı ilavesi nasıl yapılır?
Kimi zaman aracınızın yağı eksilebilir, bunun en önemli sebebi motorun yağ yakmasıdır. Motorun yağ yaktığını nasıl anlarız? Egzoz dumanının rengi maviyse, motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa, yağ çubuğundaki yağ izleri ideal ölçünün altında kalıyorsa motorunuz büyük ihtimalle yağ yakıyordur. Motor yağ çubuğundan duman çıkması da yağ eksilmesini işaret ediyor olabilir. Peki motor yağ yakması nasıl engellenir? Motorunuzun yağ yakmasının önüne geçmek için motor yağını düzenli aralıklarla kontrol ettirmeli ve aracınızı devamlı yüksek devirde çalıştırmaktan kaçınmalısınız. Motor yağı ilavesini kendiniz yapmak istiyorsanız; azar azar yağ ilave etmeli ve yağ çubuğundaki seviyeyi kontrol etmelisiniz. İlave edeceğiniz motor yağının mevcut yağ ile aynı yağ olması da önemli.
Motor Yağının Rengi Ne İfade Eder?
Motor yağının koyu bir renk alması motorunuzda ya da motor yağınızda bir soruna işaret etmez. Aksine kirli yağ, yağın görevi yerine getirdiğini gösterir. Bu durumda motor yağınızı ve filtrenizi değiştirmek yeterli olacaktır.
Motor Yağı Katkıları Yararlı mıdır?
Motor yağına ek olarak motor yağı katkılarının da sürücüler tarafından sıkça kullanıldığını görmüşsünüzdür. Peki yakıt tasarrufu, performans artışı gibi çeşitli vaatleri olan motor yağı katkıları gerçekten yararlı mıdır? Uzmanlar yeni nesil motor yağlarında aracınız için gerekli tüm maddelerin olduğunu bu yüzden katkı maddelerinin kullanılmasının gereksiz olduğunu, ayrıca bu katkıların uzun vadede aracınızın motoruna yarardan çok zarar getirebileceğini belirtiyor.

/////

DÜNYANIN EN PAHALI OTOMOBİLİ BUGATTİ OLDU
Dünyanın en pahalı otomobili ünvanını Bugatti La Voiture Noire ele geçirdi. La Voiture Noire'in gövdesi tamamen karbon fiberden ve el ile üretilmiş. Marka, modelin tasarımında 1936 yılında üretilen Type 57 SC Atlantic modelinden esinlenildiğini söylüyor. Bugatti'nin Cenevre'de düzenlediği canlı yayında konuşan Stephan Winkelmann, aracın 16.5 milyon euroya satıldığını belirtti. Ancak aracı kimin aldığı henüz açıklanmış değil.

/////

AVRUPA'DA YILIN OTOMOBİLİ SEÇİLDİ
2019 Cenevre Otomobil Fuar'ında Avrupa'da Yılın Otomobili belli oldu. Jaguar I-Pace, 7 finalist arasından yılın en iyisi seçildi. (Car of the Year 2019)
Oylamada Jaguar I-Pace ve Alpine A110 250'şer puan alarak birinciliği paylaştı. 18 jüri üyesinin ilk sırada yer verdiği I Pace, 16 jüri üyesini favorisi olan Alpine A110'u geride bırakarak Avrupa'da yılın otomobili oldu.