Bu yıl 18 Mart 1915'te kazanılan Çanakkale Zaferi'nin 104. yıldönümü.
Çanakkale Savaşları: Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazı ve çevresinde yaklaşık bir yıl süren kara ve deniz savaşlarıdır.
Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı'na, kaybettiği toprakları geri alma umuduyla ve biraz da Almanların ısrarıyla girmiştir.
Almanlara karşı Avrupa'da yenilgiler alan Rusya'da ekonomik bunalım iyice artmış ve isyan derecesinde iç karışıklıklar çıkmaya başlamıştı.
İngiltere'nin ve Fransa'nın çıkarları için Rusya'nın savaşı sürdürmesi gerekiyordu. Bu durumda hedef belli olmuştu; Çanakkale Boğazı'ndan geçip İstanbul işgal edilecek; böylece hem 'hasta adam' Osmanlı Devleti savaş dışı bırakılacak, hem de Rusya'ya yardım gidecekti.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ DONANMASI SALDIRDI...
İngiliz ve Fransızların 'çelik kalelerden' oluşan donanması Kasım 1914'te Çanakkale Boğazı'na saldırıya geçti.
Donanmadaki gemiler kendilerine ateş açan Türk mevzilerini yerle bir ediyor ama çok kısa bir süre sonra yok edildiği sandıkları tabyalardan yine ateş ediliyordu.
18 Mart 1915 sabahı donanma tüm gücüyle saldırıya geçti. Bir süre sonra boğazın sularından patlama sesleri gelmeye başladı. Asla batmaz dedikleri zırhlılar arka arkaya denizin dibini boyluyordu.
İngiliz ve Fransızların zırhlı gemilerinin kaderini küçük bir Türk mayın gemisi değiştirmişti.

ÇANAKKALE GEÇİLEMEZ
Çanakkale Boğazı'nı denizden geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransızlar, Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmaya karar verdiler.
25 Nisan'da, Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan, Hindistan'dan getirdikleri binlerce askerle Gelibolu'ya yüklendiler. Çoğu Müslüman bu askerler kimlerle niçin savaştıklarını bile bilmiyorlardı.
Seddülbahir, Conkbayırı, Arıburnu ve Anafartalar'da çok şiddetli çatışmalar oldu. Bu kez karşılarında denizdeki mayınlardan daha şiddetli bir direniş vardı;
Mustafa Kemal ve Askerleri.
Ne deniz ne de kara savaşlarıyla Çanakkale Boğazı'nı geçemeyen saldırgan sömürgeciler 9 Ocak 1916'da gemilerine binip kaçıp gittiler.

KURTULUŞ SAVAŞI'NIN ÖNCÜ ATEŞİ OLDU...
Çanakkale Savaşlarının sonunda, beklediği yardımı alamayan Rusya'da Çarlık yıkıldı Bolşevikler iktidara geldi. Rusya savaştan çekildi.
İngiltere ve Fransa'nın yenilgisi, sömürülen mazlum milletlerin bağımsızlık yolunda cesaretlenmelerine neden oldu.
Çanakkale'deki inanılmaz vatan savunması dört yıl sonra başlayacak olan Kurtuluş Savaşı'nın kazanılabileceği duygusunu geliştirdi.
Anadolu insanı, Kurtuluş Savaşı'nın lideri olarak Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal'i tanıdı.
Çanakkale doğulusu, batılısı, kuzeylisi, güneylisi ile Türklerin 'ümmetten millete' geçişinin başlangıç noktası oldu.

MUSTAFA KEMALSİZ ÇANAKKALE OLMAZ..!
Son yıllarda bazı çevreler, 18 Mart Çanakkale Zaferi törenlerinde Mustafa Kemal'in adını anmaktan ısrarla kaçınıyorlar.
Törenlerde yapılan bazı konuşmalarda, tüm muharebenin 18 Mart günü yapılan çatışmadan ibaret olduğu vurgulanıyor. Aynı kişiler, aziz şehitlerimizden söz ederken Gelibolu Yarımadası'ndaki kara savaşlarına hiç değinmiyorlar. Çünkü karadaki savaşlara geçince Mustafa Kemal2den söz etmek zorunda kalacaklarını çok iyi biliyorlar.
Çanakkale deniz ve kara savaşlarını birbirinden ayırarak incelemek doğru olmaz. Bu her iki savaş iç içedir ve biri diğerinin tamamlayıcısıdır.
Eğer; Gelibolu Yarımadasındaki kara savaşlarında, Mustafa Kemal'in liderlik vasfı ve askeri dehası ile Mehmetçiklerin kahramanlığı olmasaydı
'Çanakkale geçilirdi!' İşte tam da bu nedenle, Çanakkale Zaferi Mustafa Kemal'siz anlatılamaz
Vatanımıza göz diken sömürgeci güçlere karşı, ulusumuzun verdiği eşsiz bir mücadele sonrasında kazandığımız zaferin 104. yıldönümünü kutlarken; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.