Mutluluğun bir katsayısı var mıdır acaba?
Varsa her insanın mutluluk katsayısı farklı mıdır?
Ya da her insanın mutluluk katsayısını arttıran kaynak farklı mıdır?
Dün çok sevdiğim, değer verdiğim, önemsediğim arkadaşımla yine sohbet ettik.
Sohbetimizin tabi ki vazgeçilmezi çay. Çay bizim için sevgi demek, dostluk demek, en derindeki duyguları açığa çıkarma ve güzellikleri paylaşma aracı.
Yine arkadaşıma sordum. Mutluluk katsayımızı nasıl arttırabiliriz? Merakla vereceği cevabı beklerken yine bilge bir şekilde soruma cevap vermeye başladı. 'Mutluluk katsayımızı artıran en önemli etken bizi mutsuz eden şeyleri değiştirme cabamızdır' dedi ve devam etti. 'Mutlu olmak ve mutluluk katsayımızı arttırmanın bir başka yolu da doğru zamanda doğru kişiyle doğru yerde olmaktır. Kalbin istediğini beynin, beynin istediğini kalbin desteklemesi yani her ikisinin uyum içinde ve iş birliği içinde olmasıdır' diyerek beni şaşırtmaya devam etti.
Birden kendi kendime sordum. Acaba insanda ana kumanda merkezi beyin midir kalp midir? Nihai kararlarda hangisi hangisine baskın geliyor. Bu soruyu arkadaşıma sormak istedim ama nedensiz bir şekilde vazgeçtim. Belki bir dahaki sohbetimizde sorarım.
Sonra devam etti. İnsanın mutluluk katsayısını artıran şeylerden biri de 'iyikilerdir. İyikilerimiz ne kadar çoksa mutluluk katsayımız o kadar yüksektir' dedi ve İyi ki varsın,
İyi ki varım,
İyi ki varsın,
İyi ki gelmişim,
İyi ki tanımışım veya ya da iyi ki öğretmen olmuşum diyebilmek gibi örnekler verdi.
'Keşkeler de mutluluk katsayımızı aşağıya çeker' diye devam etti.
Bir an düşündüm.
İyi ki diye başlayan kaç cümle kurabiliriz. Keşke diye başlayan cümlelerimizin sayısı kaçtır. Siz de bu sorunun cevabını kendinizde aramayı deneyebilirsiniz. Ben de kendime sordum. İyikilerim mi daha çok, keşkelerim mi daha çok. İyikilerimin daha çok olduğuna karar verdim ama bir gün listesini de yapmam gerekiyor. Sonra insanı mutlu eden şeyler; emin olmak, rahat olmak, güvende hissetmek. Dinleyeninin, anlayanının olması.
Duyguların gittikçe derinleşmesi de insanın mutluluk katsayısını arttır. Duygularının gittikçe derinleşmesi de önemli bir mutluluk kaynağıdır. Şeklinde sohbetimiz devam etti.
Mutluluk katsayınızın arttığı, huzur dolu, sağlık dolu, mutluluk dolu bir hafta diliyorum.