Tadı ile hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından çok sevildiği için dünyanın en çok tüketilen meyvelerinden birisi olan muz, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile sağlık bakımından da en faydalı meyveler arasındadır. Taze tüketiminin yanı sıra sütlü içecekler içinde ve pasta, kek, puding de kullanılan muzda protein, karbonhidrat, çeşitli şeker türleri (laktoz, maltoz, galaktoz, sükroz, früktoz, nişasta), A,B1,B3, B6,B9, B12,C, E vitaminleri , demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko, florür mineralleri, insan vücudu için gerekli olan pek çok amino asit (glisin, triptophan, lisin, lösin, treonin, arginin) bulunmaktadır. İçerdiği A, C, E vitaminleri nedeniyle göz sağlığının korunmasına ve katarakt riskinin azalmasına katkı yapan muz sahip olduğu B vitaminleri ile strese iyi gelmekte, kas ve beyin yorgunluğunu azaltmakta ve saç sağlığını korumaktadır. İçerdiği yüksek miktardaki B6 vitamini kanda doğal ve sağlıklı bir şekilde hemoglobin oluşumuna ve kan şekeri düzeyinin korunmasına, amino asit kırılması sağlayarak güçlü bağışıklık sisteminin oluşmasına yardımcı olmakta, vücudun su tutmasını engellemekte, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olmaktadır. Muzun önemli yanlarından biri de vücudun kemik ve kas dokularının bir arada tutulmasını sağlayan kolojen dokunun oluşmasında rolü olan C vitaminince zengin olmasıdır. Muz sağlıklı yaşam için çok önemli olan demir emiliminin artmasında da etkisi olan bir gıdadır.
Yüksek oranda potasyum içerdiğinden, tansiyonu kontrol altında tutmak ve yüksek ise düşürmek, damar tıkanıklığını engellemek bakımından tüketimi önerilen bir meyve olan muz, potasyum sayesinde hafızanın güçlü olmasına ve konsantrasyon sağlamaya fayda sağlamakta aynı zamanda beyin hücresi ölümlerinin azalmasına katkı yapmakta ve felç ve inmelere karşı koruma sağlamaktadır. Kas ve sinir ilişkilerinin iyi olmasına yardımcı olan muz, iskelet sisteminin güçlü kalmasına da katkı yapmaktadır. Muzun en etkili yanlarından birisi, sahip olduğu triphtopan'dan dönüşen seratonin maddesinin insana ruh sağlığı bakımından sağladıklarıdır. Seratonin insanı sakinleştirmekte, huzur ve mutluluk vermekte, iyi iletişim kurmaya, hızlı düşünüp iyi konsantre olup çabuk karar vermeye katkı yapmaktadır. İçerisinde yüksek miktarda bulunan magnezyum ile de sinir gerginliğini azaltıcı etkisi bulunan muz, diğer taraftan böbrek taşı oluşumu ve idrar yolu hastalıklarının önlenmesine de fayda sağlamaktadır. Potasyum ve 300 den fazla enzimatik fonksiyonda yer alan magnezyumu bir arada bulundurması sayesinde kalp- damar hastalıklarına karşı korumayı artırmaktadır. Muzda iyot bulunduğu için troid bezinin düzenli çalışmasına yardımcı olmakta, mangan de ile kemik sağlığının iyi olmasına ve metabolizma çalışmasının düzenli olmasına faydalı olmaktadır.
Muzda bulunan fruto- oligasakkaritler (FOS), vücutta bulunan probiyotik diye adlandırılan faydalı bakterileri besleyerek sayılarını yükseltmekte ve böylece besin alımını ve fazla kalsiyumun kullanımını artırarak kemik sağlığını korumakta, ayrıca bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürmektedir. Muz tüketimi mide zarında hücre üretimini destekleyerek mukus tabakasını kalınlaştırmakta , mide asidine karşı güçlü bir koruma sağlamakta ve mide ekşimesini azaltmaktadır. Muz çok enerji veren bir meyve olup, içerdiği karbonhidrat sayesinde ağır spor yapanlar için de iyi bir enerji kaynağıdır, kan şekerini de dengelemektedir.
Muz hem suda eriyen hem de erimeyen liflere sahiptir. Erimeyen lifler sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlamakta, insanı uzun süre tok tutmaktadır. Eriyen lifler ise vücuttan toksinlerin atılmasını artırmaktadır. Muz yüksek ateş ve gribal enfeksiyonda ateş düşürücü etki yapmakta, bal ve sütle karıştırılarak yenince öksürüğü ve göğüs ağrısını azaltmakta, çocukların astıma yakalanma riskini düşürmektedir. Muzun kabuğu da içi kadar faydalıdır. Kabuğu ile sivilceler ovulduğunda sivilcelerin azaldığı, cilde uygulandığında kırışıkların azaldığı, sedefe karşı iyi geldiği, dişleri beyazlattığı, nasırı yumuşattığı, ele batan yabancı cisimlerin çıkmasına fayda ettiği, diz ve eklem ağrısını azalttığı bildirilmektedir. Ancak cilt bakımında kullanılırken güneş görmeyen bir yerde uygulamaya dikkat edilmesi gereklidir.
Muzda bulunan B1, B6 , B12, C vitamini ile magnezyum ve potasyum minerali vücutta birikmiş olan nikotinin atılmasına önemli fayda sağlamasının yanı sıra , nikotin seviyesinin azalmasına vücudun alışmasına da yardımcı olmaktadır. Sıcak günlerde tüketilen muz, vücut ısısını düşürerek ferahlık ve serinlik vermektedir. Zengin karbonhidrat içeriğiyle muzun kan şekerini olumsuz etkilediğini bildiren uzmanlar da, aksi görüşü savunan uzmanlar da bulunmaktadır. Hamile kadınlarda kan basıncını düzenlediği, mide bulantısını azalttığı, sindirimi desteklediği, enerji verip stressiz hamilelik geçirmeye yardımcı olduğu, bebeğin hücre ve kas gelişimine fayda sağladığı bildirilen muz, bebekler için de ek gıdaya veya katı gıdaya geçişte iyi bir besindir. Okul çocuklarında başarıyı artırmada etkili olmakta ve gelişimine katkı sağlamaktadır. Kilo vermek isteyen kişiler için, uzun süre tokluk hissi vererek ve şeker ihtiyacını karşılayarak atıştırmalıklardan uzak tutması bakımından iyi bir seçenektir. İshal sonucu veya spor yaparken vücuttan elektrolit atılımını azaltmada muz tüketmek çok faydalı olmaktadır. Günde orta boy bir muz tüketimi pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltmaktadır. Fazla tüketiminde yüksek oranda potasyum alımına neden olacağı için mide bulantısı, halsizlik ve ishale neden olabilmektedir. Satın alırken ucu esmer, rengi koyu sarı, hafif yumuşak olan muzlar tercih edilmelidir. Yapay olarak saratılmış ve olgunlaşmamış muzlar kabızlığa neden olmaktadır.