Odunpazarı Belediyesi 75. Yıl Mahallesi Selami Vardar Bulvarı'nda bir Arşiv Binası inşaa etti. Bu yeni yerin basın tanıtımı dün yapıldı.

KAYIT ALTINA ALINDI
Odunpazarı Belediyesi'nin yıllardır süren arşiv sorununu bu bina ile beraber çözdüklerini belirten Başkan Kazım Kurt; 'Bizim arkadaşlarımızın hesaplarına göre 20 yıllık süreci rahatlıkla götürebilecek bir mekan oluşturduk. Burada temel amacımız her şeyin kayıt altına alınabilmesini sağlamaktır. Daha sonra da bunu arayınca bulmaktır. Zaman zaman, geçmişte fotoğraflarda gördüğünüz gibi çok zor şartlar altında çalışan arşiv görevlisi arkadaşlarımızın sıkıntı çektiğini biliyoruz. Ve o sıkıntılar içerisinde de pek çok evrakın bulunamadığı yolunda bir beyanla iade edildiğini biliyoruz. Artık bu ortadan kalkacak. Amacımız daha düzenli, daha derli toplu belediye yaratmak. Artık arşiv sürgün yeri olmaktan çıktı. Arşivde çalışmak daha rahat bir ortam haline gelecek' dedi.

GÜZEL BİR İŞE İMZA ATTILAR
Bina tamamen dolaplarla kaplı. Bu yerin 240 bin klasör alma kapasitesine sahip olduğunu belirten Arşiv Sorumlusu Aylin Tekin ise, '1994 yılından bu yana hizmet veren Odunpazarı Belediyesi'nin 24 yıllık evrakını çeşitli yerlerde birimlerin çeşitli yerlerinde bulunan depolarından kurtararak yeni bir arşiv binası oluşturduk. Arşiv binamız 2000 metre kapalı alana sahip olup şu anda mevcut haliyle 120 bin klasör alıyor. Tamamen dolapla dolduğunda 240 bin klasör alma kapasitesine sahip. Tabii ki bu fiziksel arşivi oluşturduk ama bizim asıl hedefimiz dijital bir arşiv oluşturmak. Bu dijital arşivi başka bir firmayla görüştüğünüzde yaklaşık 2 milyon liraya mal edecekken biz tamamen kendi imkanlarımızla bunu çok düşük bir maliyetle arşivimizi oluşturduk. Arşivimiz dijitalleştikçe yazılım sistemimize evraklar işlenecek, akıllandırılacak ve belediye personeli herhangi bir sıkıntı yaşamadan istediği evraka erişebilecek. Yazılımımızın birçok özelliği var. Tamamen kendi personelimizle sıfır maliyetle bu yazılımı oluşturduk. Teknik destek bakımından hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Sultandere'deki binamızdan 8 km uzaklıktaki belediyemize kablosuz ağ ile bağlanıyoruz ve buradaki çalışmalar anında belediyeye yansıyor. Her türlü genişlemeye, yeniliğe, isteklere açık bir yazılım sistemimiz var' dedi. Odunpazarı Belediyesi kentimiz açısından çok güzel bir işe imza atmış. Bu Arşiv Binası sayesinde artık Odunpazarı Belediyesi'nde bürokratik işlemler daha hızlı şekilde yapılacak. İnsanlar istedikleri bilgiye daha çabuk kavuşacak...

******

BAYKAL SAYESİNDE SİGARAYI BIRAKTI

Arşiv binası tanıtımından sonra Başkan Kazım Kurt ile sohbet ettik. Kurt, bizlere sigarayı nasıl bıraktığını anlattı. 1999 seçimlerinde Kazım Kurt CHP Eskişehir 1. Sıra Milletvekili adayı oldu. CHP'nin baraj altında kaldığı seçimde milletvekili seçilemedi. Deniz Baykal bu başarısızlık sonrasında siyaseti bıraktı. Kazım Kurt; '18 ay sonra Baykal tekrar partinin başına geldi. Sanki baraj altında kalmanın sorumlusu o değil de bizlermiş gibi gösterilmeye çalışıldı. 2002 seçimleri öncesinde ben aday adayı olmayı hiç düşünmüyordum. Çünkü bizleri aday yapmayacaklarını biliyordum. Bodrum'a tatile gitmiştim. Beni Hasan Fehmi Güneş aradı. 'Biz aday adayı olalım. Yapmazlarsa onlar yapmasın' dedi. Ben de aday adaylığı için müracaat ettim. Adayların açıklanmasına sayılı günler kala, Afyon İl Başkanı beni arayarak, 'Hayırlı olsun. Eskişehir 1. Sıra adayı sensin' dedi. Ben inanamadım. Daha sonra çok sayıda parti yöneticisi beni arayarak, aynı şeyi söyledi. Ben de 'Allah Allah' diyerek, 'yoksa beni aday yapacaklar mı?' diye düşünmeye başladım. Ama olmadı. Beni milletvekili adayı yapmadılar. Baktım televizyonda Baykal konuşuyor. Adam taş gibi sağlıklı. Bu adam hayatta olduğu sürece beni aday yapmaz dedim. Milletvekili olmam için ondan daha fazla yaşamalıydım. Bunun için ilk iş olarak sigarayı bıraktım. Deniz Baykal sayesinde 15 yıldır sigara içmiyorum' dedi.

******
MUTLULUĞA İLK ADIMI ATTILAR

CHP'nin önemli isimlerinden olan Yalçın Komşu ile CHP Tepebaşı Kadın Kolları Başkanı Gökçe Kurt aile arasında düzenlenen nezih bir törenle nişanlandılar. Komşu mutluluğa ilk adımı attıkları anlamlı günlerinin fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesinde paylaştı. Komşu fotoğrafların altına; 'İnsanlık için küçük ama bizim için büyük bir adım daha attık' diye yorumda bulundu. Yalçın Komşu'yu yıllardır tanırım. Dürüst ve vefalı insandır. İyi bir CHP'lidir. 2014 yerel seçimlerinde Beylikova Belediye Başkan adayı olduğu günden bugüne hep sahalarda. Partisi için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Gökçe Hanım, Kadın Kollarında yaptığı çalışmalarla takdir topluyor. Mutlu birlikteliğe ilk adımlarını atan Yalçın ve Gökçe'yi tebrik ediyorum. Allah tamamını erdirsin. Genç çifte birlikte nice mutluve uzun ömürler diliyorum...

******

ÖZTÜRK DEDE OLDU

Osmaniye eski Belediye Başkanı Ali Öztürk dede oldu. Görev yaptığı yıllarda çalışkanlığı ve dürüstlüğüyle öne çıkan Öztürk önceki gün ilk torun sevincini yaşadı. Yeni doğan bebeğe 'Ali' ismi verildi. Hoş geldin Ali Bebek. Yaşama sırası artık sende. Minik Ali'ye sağlıklı ve başarılı bir ömür diliyorum. Allah bahtını açık etsin. Başta Ali Öztürk olmak üzere tüm Öztürk ailesine 'Hayırlı olsun.' 'Dedeli-torunlu' sağlıklı uzun ömürler diliyorum...

******

NOSTALJİ

SARIŞIN GÜZEL KADIN ESKİŞEHİR'DE


Yıl 1995. 22 yıl önce DYP Genel Başkanı ve Başbakan Tansu Çiller Eskişehir'e geliyor. Ziyaret kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne de giden Çiller, partisinin belediye başkanı merhum Aydın Arat'ın makamında oturuyor. Fotoğrafta Çiller'in hemen yanı başında ayakta merhum Aydın Arat bulunuyor. Dönemin İmar Limited Genel Müdürü Bekir Sıtkı Saraç, Genel Sekreter Adnan Ercan, Meclis Üyesi Ali Osman Yalçın, Meclis Üyesi merhum Alaattin Manav, DYP İl Başkanı Halis Barlas, Belediye Bürokratlarından Mehmet Uzun, Belediye Basın Halklar İlişkiler Müdürü Orhan Güngör'de Başbakana brifing toplantısında yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ve tek kadın Başbakanı olanı Çiller erkek egemen bir ortamda, güzelliği ile politika yapıyordu. Gazeteci merhum Yavuz Gökmen'in 'Sarışın Güzel Kadın' olarak nitelendirdiği Çiller'e partilileri büyük hayranlık duyardı. Merhum Arat o yıllarda Çiller'e hayran isimlerden birisiydi. Arat, Sultandere Toplu Konutlarını Eskişehir-Ankara yoluna bağlayan bulvara 'Prof. Dr. Tansu Çiller Bulvarı' adını vermişti. Ve O'nun büstünü yaptırmıştı. Çiller'de Arat'ı sever ve ona çok güvenirdi.

******
FOTO ŞAKA

CHP İl Başkanı Sinan Özkar:
Ahmet Abi sende ben de Sivrihisarlıyız. Hemşerinin İl Başkanı olmasından mutlu olmalısın.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Sen Sivrihisar'ın değil de Odunpazarı'nın İl Başkanı gibi davranırsan, ben nasıl mutlu olurum?

*******

FIKRA

AVUCUN BÜYÜK


Kayserili bir çocuk annesiyle kuruyemişçinin önünden geçerken çocuk:
'Leblebi istiyorum' diye annesinden istek de bulunur.
Bunu gören kuruyemişçi çocuğa:
'Oradan bir avuç alabilirsin evladım' der.
Çocuk:
'Hayır' der.
'Sen verirsen alırım' der.
Kuruyemişçi çocuğa bir avuç leblebi verir ve sonra sorar:
'Neden kendin almadın da benim vermemi istedin.'
Çocuk da:
'Senin avucun daha büyük' der.