Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir'e kazandırılan ve 27 Ağustos 2018 günü (dün) açılışı yapılan 'Yeşil Efendi Konağı'nda Atatürk İle Bir Gün' adlı galerinin son durumunu, açılıştan bir gün önce Başkan Kazım KURT ile birlikte incelerken anılarım ve umutlarım kabardı.
1992- 1996 yıllarındaki görevim dolayısıyla Odunpazarı'nda kültürel değerlerimizin korunması ve geliştirilmesi için, o dönemlerdeki kısıtlı olanaklarla yapmaya çalıştığımız çalışmaların bugün geldiği nokta beni çok sevindiriyor.
Çünkü 'Odunpazarı'nın gelecekte bir gün kültür, sanat ve turizm merkezi olabileceği' bizim 25 yıl önceki umutlarımızdı…
Bugün Odunpazarı, Tepebaşı ve tüm Eskişehir'de çağdaş Cumhuriyet değerlerimizin korunması ve geliştirilmesi konusunda uygulanan örnek projelerle umutlarımızın gerçekleştiğini görmek bizi mutlu ediyor ve gelecek umutlarımızı güçlendiriyor…
YEŞİL EFENDİ KONAĞI VE ATATÜRK
Bilindiği gibi kentimizin Odunpazarı semtinde yer alan Yeşil Efendi Konağı, Eskişehir'in Kurtuluş Savaşı yıllarına ait önemli bir tarihsel değerdir.
Mustafa Kemal ATATÜRK, 27 Ağustos 1920 tarihinde (Kurban Bayramının birinci günü), Batı Cephesi'ni teftiş etmek amacıyla yanında bir heyetle Eskişehir'i ziyaret ettiğinde, kentin önde gelen eşraflarından Yeşil Efendi'nin evinde konaklamıştır.
Bu konak, bugün Türk sivil mimari değerleri açısından da özgün özellikler taşımaktadır.
İlk kez 1984 yılında Eskişehir Valiliği tarafından restore edilen Konak, uzun süre 'Osmanlı Evi Müzesi' adı altında hizmet verdi. (Atatürk'ün anısıyla tarihsel değer kazanan bu konağın 'Osmanlı' adı altında hizmete sunulması aslında tarihsel bir çelişkiydi…)
Burhan SAKALLI döneminde 'müze' özelliği kaldırılarak Odunpazarı Belediyesi'ne tahsis edilen Konak, işletmesi özelleştirilerek 'yöresel yemekler sunan aşevi' durumuna dönüştü…
Kültür ve sanat çalışmalarına büyük önem veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, bu değerli tarihsel mirasın çağdaş bir yaklaşımla yeniden düzenlenmesini sağlayarak Eskişehir'e çok önemli bir eser kazandırdı.
'Yeşil Efendi Konağı'nda Atatürk ile Bir Gün' temasının işlendiği ve müze niteliği taşıyan eser, Türkiye'de bu kapsamda ilk kez kullanılan bir teknoloji ile ziyaretçilerine inanılmaz bir deneyim yaşatıyor.
Teknoloji ve tarihin birleştiği örneklerden biri olan galeride, düzenlenen görsel sunumlarla ziyaretçiler, Mustafa Kemal'in konakta ağırlandığı günün anılarını yaşayabiliyorlar.
Ayrıca galeride Kurtuluş Savaşı dönemine tanıklık etmiş askeri objeler bulunuyor. Galeriyi ziyarete gelenler, Cumhuriyet'e adım adım ilerlerken tarihe tanıklık etmiş bu objelerin aynı zamanda hikayelerine dokunabiliyorlar.
Eskişehir'in geçmişten geleceğe uzanan sürecinde önemli bir merkez olan Odunpazarı'na, tarihsel kimliğine ve çağdaş değerlere uygun bir eser kazandırdıkları için Belediye Başkanı Kazım KURT ve çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyorum.
ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK ÜZERİNE…
Ülkemizdeki geleneksel müzeciliğin genellikle 'koruma' amaçlı olduğu ve dolayısıyla toplumsal yaşamdan kopuk olduğu biliniyor…
Çağdaş müzecilik ise;
  • 'Korumak ve geliştirmek' bütünlüğü içinde,
  • Toplumla diyalog kurarak,
  • Çağdaş tekniklerle sunumlar yaparak,
  • Merkezi, geniş ve sağlıklı mekanlarda, yapılıyor.
Son 20 yıl içinde Eskişehir'de belediyeler tarafından çağdaş müzecilik konusunda ülkemize ve hatta dünyaya örnek olan projeler gerçekleştirildi.
Eskişehir'deki müzecilik çalışmalarının daha nitelikli düzeylere ulaşması dileklerimle düşündüğüm birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak istiyorum:
  • Merkezi hükümet birimlerinin müzecilik konusundaki yetki ve görevleri belediyelere devredilmelidir.
  • Müzecilik çalışmaları kentsel yaşamda müzecilik konusunda etkili/ilgili olan kurum ve kuruluşlarla 'eşgüdüm' içinde yürütülmelidir.
  • Kentimizde benzer özellikler taşıyan müzeler birleştirilmelidir.
Unutmayalım, 'Müzeler, geçmişi geleceğe bağlayan köprülerdir…'
*******
AHMAT ÖZARSLAN'A ŞİFALAR DİLİYORUZ
CHP Eskişehir örgütünün emektar ve ak saçlı delikanlısı, yağmur yürekli insan Ahmet ÖZARSLAN abimiz, geçirdiği trafik kazası yüzünden bir süredir yaşam mücadelesi veriyor.
Ben ve eşim Ahmet abimize GEÇMİŞ OLSUN diyor, acil şifalar diliyoruz.
*******
İNCİ PINAR ve SALİH'e MUTLULUKLAR
Dostlarımız Neziha ve Bahar BİLEN'in oğulları Salih BİLEN ile İnci Pınar SEÇİNTİ, geçtiğimiz Cumartesi günü ESBAHÇE tesislerinde yapılan kaliteli ve katılımlı düğünde yaşamlarını birleştirdiler.
Genç çiftlere ve ailelerine mutluluklar diliyoruz.
*******
YAŞAMINIZA 'GEZİTERAPİ' UYGULAYIN…
'İnsanların gezme ve görme merakı' olmasa, herhalde 'gelişme' olmazdı. Çünkü tarih boyunca insanoğlunun yeni yerler ve yeni şeyler arama merakı sayesinde uygarlık sürekli gelişmiştir.
'Gezmenin insanları çok mutlu ettiği…' de eskiden beri bilinen bir gerçekliktir. Elbette mutlu gezi için önemli olan yol değil, yoldaştır…
Biz eşimle birlikte uzun süreden beri yaşamımıza 'Geziterapi' uyguluyoruz…
Bizim geziterapimizin iki boyutu var.
Toplumsal anlamdaki düşünsel boyutu; tıpkı 'Gezi Olaylarında' olduğu gibi 'Özgürlük, eşitlik, barış, çağdaş yaşam, Cumhuriyet değerleri vb...' ilkeleri kapsıyor.
Toplumsal konularda başımız sıkıştıkça hemen Geziterapinin düşünsel boyutuna başvuruyoruz…
Geziterapinin bireysel boyutu ise 'acıları ve sıkıntıları gezi ile paylaşmayı' içeriyor.
Eşimle birlikte özellikle son dört yılda sıkça uyguladığımız geziterapi; bize yaşama sevinci veriyor ve yaşama bağlılığımızı güçlendiriyor… Ve tıp alanındaki bazı acımasız terapilere karşı direncimizi artırıyor…
Bu düşüncelerle Geziterapiyi sizlere de öneriyoruz…
Biz önümüzdeki günlerde yeni bir geziterapi uygulaması yapacağız.
18 Eylül 2018 günü KESİT köşemizde tekrar görüşmek dileğiyle…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…