Türkiye için yaşamsal önem taşıyan 31 Mart Yerel Yönetim Seçimlerine 83 gün kaldı.
Yerel seçimin çok ötesinde önem taşıyan 31 Mart seçimleri halkımıza iki seçenek sunuyor:
  • Ya 'Ülkemizde teokrasiye dayalı tek adam sistemi iyice perçinlenecek…'
  • Ya da 'Laik ve demokratik Türkiye'ye doğru yeni bir pencere açılacak…'
Önümüzdeki Yerel Seçimlerin Eskişehir açısından önemi ise kat kat fazla. Çünkü:
  • Bir yanda 'Eskişehir'in anahtarını Reis'e teslim edeceğiz…' diyen fanatik ve çağdışı bir yaklaşım sergileniyor.
  • Diğer yanda ise 'Son yıllarda Eskişehir'de gerçekleşerek Türkiye'ye ve dünyaya örnek olan çağdaş belediyeciliği korumak ve geliştirmek…' azim ve kararlılığı var.
Ve ne yazık ki RTE/AKP/MHP oluşumu; 'Seçim tartışmalarını toplumumuzdaki etnik, dinsel, siyasal farklılıkları körükleyen nefret söylemleri' üzerinde yürütüyorlar…
Eskişehir'deki siyasal tartışmalar ise özellikle daha çok 'Odunpazarı' üzerinde yoğunlaştırılmış durumda…
Böylesi bir durumda duyarlı yurttaşlar olarak süreci daha yakından izlememiz; belleklerimizi, bilinçlerimizi, umutlarımızı ve sorumluluklarımızı daha yoğun olarak paylaşmamız gerekiyor.
ODUNPAZARI'NIN TOPLUMSAL YAPISI
Konuyu sayısal verilere boğmadan, nesnel gözlemlere dayalı olarak Odunpazarı ile ilgili bazı tespit ve değerlendirmeler yaparsak şunlar söylenebilir:
Odunpazarı, Eskişehir'in İlk Yerleşim Yeridir
Eskişehir'in İlkçağ ve Ortaçağ'da derin ve gizemli bir tarihi olduğu biliniyor.
Eskişehir, Türklerin Anadolu'ya yerleşmelerinden sonra Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemli bir yerleşim merkezidir.
Ve o dönemlerdeki yerleşimler yoğunlukla şimdiki Odunpazarı alanında olduğu için, o dönemlere ait tarihsel kültür varlıklarının çoğunluğu da Odunpazarı semtinde yer almaktadır.
Odunpazarı'nın Nüfusu Birçok İlimizden Fazladır
Bugün yaklaşık 400 bin nüfusu olan Odunpazarı sınırları içinde 85 mahalle yer almaktadır.
Odunpazarı ilçesinde yaşayan halkın eğitim ve kültür düzeyi, Eskişehir ve Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Odunpazarı, Eskişehir'in diğer ilçelerinden ve ülkemizin çeşitli illerinden yoğun göçler almış bir ilçedir.
Odunpazarı'nın sosyolojik yapısı incelendiğinde; etnik, dinsel ve coğrafya kökenleri farklı olan 'çok renkli bir nüfus yapısı' olduğu görülür.
Bu kozmopolit yapı içinde Manavlar (yerliler), Tatarlar, Kürtler, Aleviler, Mihalıççıklılar, Sivrihisarlılar, Seyitgazililer, Emirdağlılar, Çiftelerliler, Mahmudiyeliler önemli kümeler olarak yer almaktadır.
Ama bugün Odunpazarı'nın asıl önemli olan özelliği ve güzelliği; 'Çağdaş Eskişehirlilik ve Cumhuriyet değerleri bilincinin' yoğun olarak öne çıkmasındadır.
ODUNPAZARI'NIN SİYASAL YAPISI
Kentlerin siyasal eğilimlerinin zaman şeridi içinde değişiklikler göstereceği gerçeğinden hareketle; tespit ve değerlendirmelerimizi Odunpazarı'nın son 20 yıl içindeki yerel yönetim seçimleri sonuçlarına göre yaptığımızda görünüm şöyledir:
  • 1999 Seçimleri: Bu seçimde sosyal demokrat oylar, Yılmaz BÜYÜKERŞEN rüzgarı nedeniyle DSP'de yoğunlaştığı için İ. Haşim ATEŞ ve ekibi seçimi kazanmışlardır.
  • 2004 Seçimleri: CHP'nin seçime katıl(a)madığı bu seçimde; Sosyal demokratların aldıkları yaklaşık toplam 69 bin oy DSP, SHP ve Genç Parti arasında dağıldığı için, AKP adayı Burhan SAKALLI ve ekibi yaklaşık 67 bin oyla seçimi kazandılar.
  • 2009 Seçimleri: Sosyal demokrat oyların aldıkları toplam oy oy 107 bin (DSP 67 bin, CHP 40 bin) parçalandığı için; 'Odunpazarı yönetimi 75 bin oy alan AKP adayı Burhan SAKALLI'ya adeta altın tepsiyle ikram edildi…'
  • 2014 Seçimleri: Bu seçimlerde 'sosyal demokrat birlik CHP çatısı altında sağlandığı için', Kazım KURT ve ekibi rahatlıkla seçimi kazandılar.
Odunpazarı'nda son 20 yıl içinde yapılan yerel yönetim seçimleri sonuçlarına göre şu değerlendirmeler yapılabilir:
  • Seçim sonuçlarında, 'Sosyal demokrat partilerin birlikteliği ya da bölünmesi' temel etken olmuştur.
  • Odunpazarı bölgesinde 'Cumhuriyetçi/ sol oylar ağırlıktadır.'
  • Odunpazarı'nda 31 Mart 2019 seçimlerinin sonucunu 'Cumhuriyetçi/sol oyların birlikteliği' belirleyecektir…
ODUNPAZARI'NDA CHP VE KAZIM KURT GERÇEĞİ
Eskişehir'de 1970'li yıllardan beri, 'Odunpazarı seçim bölgesi sol oyların kalesi…' olarak tanımlanır.
Böyle bir tanımlama, 'Odunpazarı'nın sosyokültürel yapısına ve uzun bir sürece dayalı seçim sonuçlarına uygun düşmektedir.'
Odunpazarı'nda son beş yılda CHP'li Kazım KURT başkanlığında sürdürülen başarılı belediye yönetimi, geleneksel tanımlamayı güçlendirmiştir.
Çünkü Kazım KURT ve ekibinin 'Sosyal Demokrat Belediyecilik' ilkeleri doğrultusunda Odunpazarı'nda gerçekleştirdiği 'Katılımcı, şeffaf, toplumcu, bilimsel planlamaya uygun, kültürel değerleri koruyan ve geliştiren…' uygulamalar; Türkiye'ye örnek olacak niteliktedir.
Eskişehir'de son günlerde kaynayan seçim kazanında 'Odunpazarı'nın öne çıkmasının altında' bu gerçekler yatmaktadır…
Sevindirici olan, yapılan tartışmaların tüm partilerin Odunpazarı'na verdikleri önemin göstergesi olmasıdır.
Ancak üzücü olan ise Odunpazarı değerlendirmelerinde 'genel siyaset etiğine ve partiler arasındaki ittifak ilkelerine aykırı olan ince hesaplı polemiklerin' öne çıkmasıdır…
Biliyoruz ve umuyoruz ki, Odunpazarı'nın iyi doğru ve güzel gerçekleri tüm polemikleri aşacak güçtedir.
Unutmayalım ki 31 Mart seçimlerinde, 'Belediyelerde kimin ya da hangi partinin kazanacağından çok, demokratik sistemimizin neler kazanacağı ya da kaybedeceği…' daha önemlidir.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…