Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 21 Haziran 2018 tarihinde yeni 'Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği'ni yayımladı. Böylece MEB, bir yönetmeliği bir yıl içerisinde defalarca değiştirme rekorunu kırmış oldu(!).

Yeni yönetmelik ile sözleşmeli öğretmenlere yönetici olma hakkı verildi. Artık sözleşmeli öğretmenler de okullarda 'müdür ve müdür yardımcısı' olabilecek.

MÜLAKAT LİSTELERİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?
Geçtiğimiz nisan ayında yapılan değişiklikle yönetici atamaları yalnızca sözlü sınavla yapılacaktı ama son değişiklikle yazılı sınav tekrar geldi.
Eğitimciler ve eğitim iş kolundaki birçok sendika mülakat sınavlarının doğrudan torpil ve siyasal kayırmacılığa çok açık olduğunu belirtirken; sözlü sınav sonuçlarını yeterlilik ya da niteliklerden çok ideolojik tutumlar, ötekileştirici yaklaşımların belirlediğini iddia ediyorlar.
Milli Eğitim Müdürlüğü, seçimden önce yapılan mülakat sınavı sonuçlarını liste halinde yayınlamıyor. Mülakat sonuçlarının liste halinde kamuoyuna yayınlanmasından neden kaçınıldığı merak ediliyor.

SÖZLÜ SINAVDAN ATATÜRK ÇIKARILDI
Yönetmelik ile yönetici adaylarına sözlü sınavlarda sorulacak soruların içeriği değiştirildi ve 'Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi' konuları sorular arasından çıkarıldı.
Öğretim programları ve ders kitaplarından Atatürk'e ilişkin bilgileri azaltması nedeniyle tepkileri üzerinde toplayan MEB, bu kez de yönetici ataması sözlü sınavından Atatürk'ü çıkardı
Daha önceki sınavlarda, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihine ilişkin sorular sözlü sınavın yüzde 10'unu kapsıyordu.

LİSE TERCİHLERİNDE ADALETSİZLİK
Liselere, LGS ve yerel yerleştirme ile geçiş için tercih işlemleri sürüyor.
Lise tercih ekranlarına giriş yapanların karşısına 'yazılan ve söylenenlerin aksine' bazı sorunlar çıkıyor.
Bazı kayıt alanlarında sadece 1 Anadolu lisesi yer alıyor.
Öğrencinin kendi kayıt alanında 1 Anadolu lisesi varsa ve sadece 1 Anadolu lisesi seçerse komşu bölgeden ve diğer alanlardan başka 2 Anadolu lisesi tercihi daha yapabilme hakkı verilmiyor.
Öğrenciler kendi kayıt bölgesinde bulunan tek Anadolu lisesini seçip, yine kayıt bölgesinden imam hatip veya meslek lisesi seçmek zorunda bırakılıyor. Bunları seçtikten sonra 4 ve 5'inci tercihlerinde başka bölgelerden 2 Anadolu lisesi daha seçebiliyor. Ancak son tercihlerin hiçbir anlamı kalmıyor çünkü öğrenci zorunlu seçmek zorunda bırakıldığı kendi alanındaki imam hatip veya meslek lisesine gitmek zorunda kalıyor.
Veliler ve öğrenciler bazı kayıt alanlarındaki 1 Anadolu lisesi seçenekli tercih sistemine karşı tepki gösteriyor ve düzeltilmesini istiyorlar. Ancak hem tercihlerin başlaması hem de tercih takvimi, 'zaten bilerek yapılan' bu uygulamanın düzeltilmesini neredeyse olanaksız kılıyor. Geriye ise söylenecek bir söz kalıyor;
'Oldu da bitti maşallah.........'