Geçenlerde basına yansıdı, Eskişehir'imizde 65 km bisiklet yolu varmış.
Aradım, taradım belediye ait bir açıklama, bilgi yok. Anlaşılan basına yansıyan yanlış bilgi. Yanlış ama güzel bir bilgi ki belediye de düzeltme, doğru bir açıklama yapmaya gerek görmüyor. Kulağa hoş geliyor tabi, 'Türkiye'nin en uzun 3 bisiklet yolu Eskişehir'de.'
Eskişehir'de 65 km bisiklet yolu olsa ne olur? Eskişehir Türkiye'nin Amsterdam'ı olur!
Eskişehir'in enini, boyunu toplasan, çarpsan 10-15 km bir yer. Bu 65 km bisiklet yoluyla Eskişehir'i doğudan batıya, kuzeyden güneye 2 kere gider gelirsin.
Bisiklet ile şehir içi ortalama hızımız 15 km. Bisiklet yolumuz kesintisiz ring hattı olsa 4 saatten fazla pedallamamız gerekir. Düz bir hat olsa gidiş, dönüş 130 km, sabahtan akşama 8 saat pedalla, bitmez!
Anadolu Üniversitesi'nden, Osmangazi Üniversitesi'ne mesafe 5 km. 65 kilometreyi bulmak için 13 şerit bisiklet yolu yapmak gerek buraya.
Odunpazarı'ndan Organize Sanayi yalnızca 10 km. Bağlardan Söğütönü TOKİ, Batıkent 10 km. Odunpazarı'ndan 71 Evler, Vadişehir 10 km. Bunlar kentin en uzak mesafeleri.
Hepsine bisiklet yolu yapsan gidiş, geliş çift şerit bisiklet otobanı olur. Eskişehir Türkiye'nin Amsterdam'ı olur!
Dilerim belediyelerimiz, yöneticilerimiz bu yazılanları yapıcı bir eleştiri, bir anımsatma, bir katkı olarak okuyabilirler. 65 km bisiklet yolu Eskişehir için, belediyelerimiz için henüz büyük bir fırsat olmayı sürdürüyor. Bir an önce başlayınız.

-----------------------------------

BİSİKLOPEDİ
ZİNCİR TEMİZLİĞİ
Çamur, toz, toprak gibi kaba kirler için basit sabunlu su ya da yalnızca su yeterlidir. Özellikle basınçlı su kullanılmaz, basınçlı su göbeklere zarar verir.
Kirli yağ kalıntıları için yağ çözücüler (WD40) ya da mazot kullanılır. Yağ çözücünün de göbeklere ulaşmamasına dikkat edilir.
Yağ çözücüden hemen sonra zincir yağlanmaz. Çözücü maddenin zincirden tamamen arınması gerekir. Bunun için zincir kuru bir bez ile silinir ve bir iki saat beklenir.

------------------------------------

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
31 Tem.
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
1 Ağustos.
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
2 Ağustos
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.