Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir düzenlenen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren PISA testinin 2018 yılı sonuçları açıklandı. Pisa testinin 37'si OECD Üyesi olmak üzere 72 ülke katıldı.

GERİLERDE KALDIK
Özellikle Fen Bilimleri ve Matematik alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, Fen Bilimleri alanında eğitim seviyesi en yüksek ülkenin 590 puanla Çin olduğu ortaya çıktı. Çin Matematik alanında 591puanla, Okuma alanında 555 puanla zirvede yer aldı. Singapur'da tüm alanlarda ikinci olarak Çin'i izledi. Ülkemizde 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73'ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 Bin 890 öğrenci teste girdi. Türkiye matematik alanında 454 puanla 42'nci, Fen Bilimlerinde 468 puanla 39'uncu, Okuma alanında 466 puanla 40'ncı olarak yine en gerilerde kaldı. Her ne kadar 2015 sonuçlarına göre Türkiye'deki öğrencilerin puanları artsa da, PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye 'Okuma, Matematik ve Fen Bilimleri' alanlarının tamamında OECD ortalamasının çok altında kaldı. Bu sonuçlara göre Türkiye, PISA testine katılan 37 OECD ülkesi arasında; 31'nci sırada yer aldı. Sadece altı ülkeye geçebildik. Bu başarısızlığın sahibi 'dindar nesil yetiştireceğim' diye açtıkları imam-hatiplerle övünenlerindir. Ülkenin İmam-hatiplerle değil de Fen ve Anadolu Liseleriyle kalkınacağının farkında olmayan Milli Eğitim yöneticilerinin eseridir.

HAYATA
HAZIRLAMIYOR
Liyakati dikkate almadan bol kepçeden puanlarla okullara müdür olarak atananlar, kendilerine verilen bu puanların hakkını verememiş. Yıllar önce Eskişehir'in eğitimine büyük katkılar sunan Yazarımız İbrahim Gümüş'ün dediği gibi; 'PISA sonuçlarından çıkarmamız gereken en önemli ders bizim okullarımızda öğrenilenlerin gerçek hayatla hiç ilgisinin olmadığıdır. Yani okullarımız çocuklarımızı hayata hazırlayamıyor. Günlük hayata hazırlayamıyor, aile hayatına hazırlayamıyor, sosyal hayata hazırlayamıyor, iş hayatına hazırlayamıyor. PISA sonuçlarından asıl üzerinde durulması gereken ve çıkarılması gereken ders bu.' 'Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine güveniyorum bu ülkede. Ülkeyi ayakta tutacak olanlar okumamış hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halkın ferasetine ben güveniyorum' diyen bir Rektör Yardımcısının çıktığı ülkemizde okulların çocukları hayata neden hazırlayamadığının sorusunu kim, nasıl çözüm bulacak?
DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU
TÜBİTAK tarafından her yıl 'Araştırma Projeleri' adı altında lise öğrencileri arasında bilim proje yarışması yapılıyor. 2016 yılında yarışmaya 'Şeker hastalarının iyileşmeyen yaralarının ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlayan atık yengeç ve karides kabuklarından yapılan yara örtüsü' projesiyle TED Antalya Koleji de katıldı. Fakat jüri, okulun projesini reddetti. TÜBİTAK'ın bölge sergisine dahi çağrılmayan projeyi ABD'deki Genius Olimpiyatları'na gönderen gençler, 2 bin 450 proje arasından Dünya 1'incisi olarak döndü. TRT Haber'de yayınlanan 'Bir Fikrin Mi Var?' isimli yarışma programında yarışan 'Organik Hoşaf' isimli proje 'Alzheimer Çipi' projesini geride bırakarak finale kaldı. Bu yaşanan iki olay ülkemiz gerçek bilime ne kadar önem verildiğini gözler önüne serdi. 'Ecdadının mezar taşını okuyacak nesil yetiştireceğim' diyenler çocuklarımızı bilim ve matematikten uzaklaştırdı. Öğrencilere tablet dağıtıp, eğitimi Fatih Projesi'yle fethedeceğini sananlar PISA'ya tosladı. Ülkeyi yönetenler Fen, Anadolu Liseleriyle değil de İmam-Hatiplerle övünmeye devam ettiği sürece biz daha çoook PISA'ya toslarız...
--------------------------------------------

Nostalj:

AŞEVİ AÇILIŞ TÖRENİ

Yıl:1995. 24 yıl önce Büyükşehir Belediyesi Aşevi Kurşunlu Külliyesi'nde açılıyor. Açılışı dönemin Valisi Ali Fuat Güven ve Eskişehir'in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat birlikte yaptı. Tarihi fotoğrafta dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Ayhan Boyer, İmar Limited Genel Müdürü Bekir Sıtkı Saraç ve Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şamil Özcan'da yer alıyor. Aydın Arat iki yıl sonra 18 Eylül 1997 tarihinde safra kesesi rahatsızlığı nedeniyle Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Arat, beyin damarlarında tıkanıklık ve sol tarafında kuvvet yetersizliği nedeniyle 22 Eylül'de nöroloji servisine alındı. 4 Ekim 1997 tarihinde Tıp Fakültesi Hastanesi'nde saat 15.30'da vefat etti. 55 yaşında yaşamını yitiren Arat'ın Eskişehir'e çok değerli hizmetleri oldu. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. İlk Valilik görevini Eskişehir'de yapan Ali Fuat Güven, daha sonra Bursa Valiliği'ne atandı. Güven, sert ve disiplinli bir Vali'ydi. Tam bir devlet adamıydı. Eskişehir'de başarılı hizmetlerde bulundu. Eskişehir'de iz bırakan ve unutulmayan valiler arasında yer aldı. Dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Ayhan Boyer 1999 seçimlerinde başkanlığı kaybetti. Naif bir insan olan Boyer, kentte doğruları savunmaya bugünde devam ediyor. Dönemin İmar Limited Genel Müdürü ve merhum Aydın Arat'ın sağ kolu olan Bekir Sıtkı Saraç, DYP'de Merkez İlçe ve İl Başkanlıkları yaptı. İki dönem Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yapıyor. Bugün siyasi yaşamını Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i destekleyerek, sürdürüyor...
--------------------------------------------

FIKRA:
3 ERKEK 2 DİŞİ

Kadın eve geldiğinde kocasını mutfakta sinek öldürürken görür ve sorar:
—Ne yapıyorsun?
— Sinek yakalıyorum...
— Öldürebildin mi bari?
— Evet, 3 erkek ve 2 tane dişi yakaladım!
Şaşkınlık içerisinde sordu kadın:
—Dişi sinekle erkek sineği nasıl ayırt edebildin?
— 3 tanesi bira şişesinin üstünde, 2 tanesi de telefonun üstündeydi.

--------------------------------------------
FOTO ŞAKA:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Devlet Bey, termik santrallere filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etmekle iyi yaptım değil mi?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Madem AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Erdoğan veto edecekti neden bize oy verdirdin?
Eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım: Bu olay nedense; ağa ile marabanın araba fıkrasını akılma getirdi.