Sevgili okurlar,
İslam'ın şartlarından olan oruç far olmanın yanında saymakla bitmeyecek kadar da çok bedenimize ve sağlığımıza faydası var. Bunlardan bazılarını kısa kısa hatırlatalım.
Bir defa teravihe başlarken ruhumuzun yanı sıra sağlığımız da ölçülü beslenme ile vücudumuzda biriken kötü toksinlerden de arınması nedeniyle gayet gerekli bir ibadettir.
Aslında açlık ve tokluk, gece ve gündüz gibi döngünün parçalarıdır. İnsan avcı toplayıcı nitelikte bir canlı olarak açlık ve tokluk dönemlileri için uygun bir bedene sahiptir. İnsan toklukta ayrı, açlıkta ayrı faydalar görür.
Sabah erken beslenme, enerji yükselticidir. Özellikle sabaha karşı sahur zamanı tansiyon düşüktür. Kan şekeri düşüktür, doğru yapılan beslenme gün içi aktivitelere, enerjik başlamamıza neden olur.
11 ay boyunca gündüz çalışan sindirim sistemi 1 ay boyunca gece çalışır. Başta kan dolaşımı olmak üzere hormon aktiviteleri metabolizma farklılaşır.
Kan şekeri (glikoz) ayarlaması değişir. Organların aktiviteleri yoğunluğu azalır, daha çok dinlenir.
Erken yaşlanma gecikir, vücut stres altındayken oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluşur. Hücrelerin kendini kendi imkanlarıyla yapmaya çalışır. Böylece erken yaşlanma gecikmiş olur. Kanser, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma azalır, oruçta bozulan hücrelerin yenilenmesiyle özellikle kanser hastalığına yakalanma riski azalır.
Ruh olumsuzluklardan arınır. Açlık insanı düşünceye ve iyiliğe sevk eder. Yapmak istediği birçok kötülüklerden bu sebeple vazgeçer.
Orucun bitiminde ise yoksulları hatırlayarak (çünkü kendisi aç kaldı ve anladı) onlara yardım ve bakış açısı değişir.
Sosyal yaşam birliktelikleri artar, iftar ve sahur nedeni ile aile, dost, akrabalar daha sık birlikte zaman geçirir. Bu da ruh sağlığımızı olumlu yönde etkiler.
Dünya Sağlık Örgütü de orucu bu yönde çok olumlu bularak ruh sağlığına doğrudan etki ettiğini tıbben onaylamıştır. Daha bunun gibi binlerce orucun iyiliğini saymak mümkündür.
Yüce Yaradan sağlık versin de nice yıllar bu kutsal görevi yerine getirelim.