Sevgili Okurlar:

Bazı okuyucularımız duaların nasıl kabul olacağı yönünde sorular soruyorlar;

Biz bugün Allah'ın huzurunda red olmayan, geri çevrilmeyen dualar (Kabul olunan) hangisidir diye sorulursa İslam eserlerinden derlediğimiz bilgiler şunlar:

Her nerede ve ne zaman olursa olsun şunların duası ilahi huzurda geri dönmez.

1-Anne-babanın evladı için yaptığı dualar. nitekim rivayete göre: Hz. Muhammed AS. üç dua vardır ki kabulünden şüphe yoktur. Misafirin duası, mazlumun duası, anne-babanın evladına duası

2-Mazlumun zalim için yaptığı dua. 'Mazlumun duasında çekinin kafir bile olsa çünkü mazlumun duasının önünde engel yoktur.'

3-Misafirin duası (Ev sahibi için yaptığı dua) bir rivayete göre İbrahim peygamber ağzına misafirsiz bir lokma dahi almamış. Cenabı hak peygamberini imtihan için bir hafta misafir göndermemiş. bu bir hafta süresinde sadece su içmiş. Ağzına bir lokma yemek koymamış. Allah o kadar bereket vermiş ki bir koyunu 9 yavrulamış. İşte bir kimse bize ikramda bulunduğu zaman biz o kişiye 'Allah Halil İbrahim bereketi versin' diye dua ederiz.

4-Bir Müslüman'ın, Müslüman kardeşi hakkında, arkasından yaptığı dua, Müslüman bir kişinin kardeşi için gıyabında yaptığı dua makbuldür. Dua edenin başında, görevli bir melek varmış. Dua ettikçe amin… Kardeşin için ne istiyorsan, bir misli de senin için olsun diye dua edermiş.

5- Müslüman'ın secdede yaptığı dua nitekim kulun Allah'a en yakın olduğu yer secdedir. Onun için secdede çok dua etmek lazımdır. Şeytan Allah'a secde etmediği için ilahi huzurdan kovulmuştur.

6- Ezanla ikamet arasında dua yapanın duası. Peygamberimiz AS: 'Ezanla ikamet arasında yapılan dua red olunmaz' buyuruyor. Nasıl dua edelim ya Rasulallah diye sorulduğunda, efendimiz AS 'Allah'tan dünya ve ahret için afiyet isteyin' buyurmuştur. Dua ederken de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Duadan evvel abdest alınması, kıbleye karşı dönülmesi, ellerini açıp semaya doğru kaldırılması, duadan evvel tevbe edilmesi. Duaya euzu besmele ile başlanması, Allah'a hamd rasulüne salavat getirilmesi istek ve arzularımızı sadece Allah'tan istenmesi, isteklerin ısrarla 3 defa tekrarlanması, yalnız kendine değil yakınlarına da dua edilmesi. Duada mahcup vaziyette ve mütevazı olunması, duada sesi orta halde olması.

Hayvanla insanı ayıran en büyük özellik Allah'a karşı yapılan dua ve niyazdır. Çünkü hayvanlara ne verirseniz verin size teşekkür etmezler.