SADAKAT DEĞİL LİYAKAT
2019 Yılı Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yeniden Yönetici Görevlendirme Takvimi başladı. Müdür ve müdür yardımcısı olarak yeniden görevlendirileceklerin başvuru süresİ 22 Mart Cuma günü sona erdi.
5 NİSAN'DA İLAN EDİLECEK
Değerlendirme Komisyonu 25 Mart-03 Nisan tarihleri arasında yöneticilerin aynı veya farklı eğitim kurumlarında yeniden görevlendirileceklerin değerlendirmesini yapacak. Değerlendirme sonuçları '5 Nisan Cuma günü ilan' edilecek. 08-12 Nisan arasında sonuçlara itiraz edilebilecek. Kesin sonuçlar '15-19 Nisan tarihleri arasında' açıklanacak. Yeniden görevlendirilecek yöneticiler '17 Haziran 2019'da işbaşı yapacak. İlk defa yönetici olarak görevlendirecek yöneticiler için süreç 27 Mayıs'ta başlayacak. Yazılı sınav sonucunda oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, eğitim kurumlarında boş bulunan müdür ve müdür yardımcılığı sayısı ayrı ayrı tespit edilerek, üç katı aday belirlenecek. '24 Haziran-04 Temmuz arasında sözlü sınavı' yapılacak. Sonuçlar 5 Temmuz'da açıklanacak. Görevlendirmeye esas puanları ı 25-26 Temmuz arasında ilan edilecek. '30 Temmuz-2 Ağustos arasında' tercihler alınacak. Başvuru sonuçlarının açıklanması ve görevvlendirme '06-09 Ağustos 2019 tarihleri arasında' yapılacak. Şu anda ilimizde '60 okulun müdürlük kadrosu' boş. 4 ve 8 yıllık görev süresini tamamlayan müdürlerden dolayı boşalacak '127 okul' var.
10 TERCİH
Dört yıllık görev süresini tamamlayan yöneticiler 'kendi okullarına tekrar başvuru' yapabilecek. Bunu yapmaları halinde kendilerine '4 puan fazladan' verilecek. Başka okulları da isteyebilecekler. Her yönetici '10 okul tercihinde' bulunabilecek. EK-2 puanına göre değerlendirme olacağı için bu tercihlerde 'torpil, yandaş sendika üyesi olma gibi kavramlar' etkili olamayacak. Herkes puanına göre istediği okula gidebilecek. Her yönetici 'hizmet süresi, yüksek lisans ve doktora yapma ve aldığı üstün başarı ödüllerine göre' puan alacak. 2014 yılında 'yapılan yanlışlarla çok sayıda başarılı yönetici mağdur' edilmişti. Başarılı okul müdürlerinin bir gecede yöneticilik görevleri üzerlerinden alınarak; 'kul hakkı'yenmişti. Yöneticilik 'becerisi olmayan bazı eğitimciler' okul müdürü yapılmıştı.
İLK DEFA ADALETLİ UYGULAMA
Eskişehir'de 'eğitim kalitesi bugün yerlerde sürünüyorsa, bu skandal atamalardan' dolayıdır. Aslında 'eğitimde adalet' gerçekten sağlanmak isteniyorsa; 2014 ve sonraki yıllarda yöneticilik görevine getirilen herkes 'tekrar sınavdan' geçirilmelidir. Bu yapıldığında onların büyük çoğunluğunun 'sınavı kazanmadığını ve çok komik puanlar aldıklarını' herkes görecektir. 2019 yılı yönetici değerlendirmelerinde AK Parti iktidarı döneminde 'ilk defa adaletli bir uygulama' olacak. Sadakat değil, liyakat dikkate alıacak. Bu da Ziya Selçuk'un AK Parti iktidarında bugüne kadar görev yapan Milli Eğitim Bakanlarından farkını ortaya koyuyor...

////////

YERYÜZÜ ÇÖP TENEKESİ DEĞİLDİR
İlimizin belki de en gözde okulöncesi kurumu olan Adnan Menderes Anaokulu geçtiğimiz Cuma günü Hasan Polatkan Kültür Merkezinde 'Değişim Seninle Başlar' sloganıyla 'Doğa İçin El Ele' isimli sergi açtı. Okulun başarılı Müdürü Senem Tüfekçi'in davetlisi olarak açılışa ben de katıldım. Proje ile ilgili hazırlanan slayt gösterisini çok beğendim. Özellikle 'Yeryüzü Çöp Tenekesi Değildir' vurgusu çok güzel olmuş. Okul öğretmen ve öğrenciler birlikte gazetelerle kartonlarla yaptıkları elbiseleri cansız mankenlere giydirerek, farkındalık yarattı. Çocukların coşkusu, öğretmen ve velilerin emekleriyle çok güzel bir proje gerçekleşti. Başta Okul Müdürü Senem Tüfekçi olmak üzere bu güzel projede emeği geçen herkesi kutluyorum.

///////

HEP RÜZGARA KARŞI YÜRÜDÜ
Sevgili Kent Ozanımız Şinasi Kula'yı kaybettik. Uzuncu süre kanserle yaptığı mücadeleyi kaybeden Kula, ilkeleri doğrultusunda yaşayan, 'Mustafa Kemal Atatürk sevdalısı' bir kişiydi. Hiç eğilip, bükülmedi. Birilerinin adamı olmadı. Hep bildiği doğruları söyledi. Televizyon programlarında 'lafını, yazılarında kalemini' hiç sakınmadı. Sözlerim 'birilerini kızdıracak' diye düşünmedi. Hep 'rüzgara karşı' yürüdü. Aslında Beden Eğitimi Öğretmeni olan Kula iyi bir sanatçıydı. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Kederli ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun...
/////////

NOSTALJİ
ESKİŞEHİR HEYETE TÜZÜK KURULTAYINDA
Yıl 1993. 26 yıl önce Ankara'da Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) Tüzük Kurultayı yapılıyor. SHP Eskişehir Örgütü Kurultay'da Genel Başkan Merhum Erdal İnönü ve Eskişehirli Genel Sekreter Cevdet Selvi ile birlikteler. O zaman SHP'nin İl Başkanı merhum Kemal Metin'di. Dik duruşu, dürüstlüğü ve babacan tavrıyla örgüt tarafından sevilen bir isimdi. O günkü Eskişehir heyetinde eski milletvekili İsmail Özen, merhum Niyazi Önal, Nilgün Süer, Tahsin Bezek, Demiryol-İş Eskişehir Şube Başkanı Fahrettin Ersalman ve bugünün Odunapazarı Belediye Başkanı olan Kazım Kurt yer aldı.

///////

DÜNYA TARİHİ
İDİL BİRET 23 YAŞINDA TAKSİM'DE
Yıl 1964. Yer: İstanbul Taksim. 43 yıl önce 23 yaşındaki Türk piyano sanatçısı İdil Biret objektife takılıyor.

/////

FOTO ŞAKA
Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman: Necmi Bey, okul müdürü atamalarında bizim sözümüzden çıkmadığı için görevde çok kaldı.
İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt: Muammerciğim Necmi Bey'in kılavuzu olduğunu iyi ki bana söyledin. Bundan sonra senin dediklerini yapmayarak, eğitimde eski başarıyı yakalayabiliriz.

//////
FIKRA
SEN İÇME
Dört sincap ağacın tepesinde kafaları çekiyorlarmış. Maymun da diğer ağaçtan bunları izliyormuş. İçki şişesi bir sincap'tan diğer sincaba elden ele dolaşıyormuş. Maymun belli bir süre bunları izledikten sonra bakmış, sincaplardan biri artık sarhoş olup ağaçtan düşüp bayılmış. Diğerleri farkına varmadan maymun hemen düşen sincabın yerini almış. Şişe tekrar birer yudumdan sonra dolaşmaya başlamış ama tam maymuna gelince sıra atlayıp diğer sincaba geçiyormuş. Bir, iki, üç derken artık maymun dayanamayıp sormuş: 'Eee,, bana neden vermiyorsunuz' Sincaplardan biri cevap vermiş, 'Oğlum, sen içme artık, baksana maymuna dönmüşsün.'