Yerel seçimlerin yapılmasına yaklaşık dör ay var. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP kent merkezinde Yılmaz Büyükerşen-Ahmet Ataç-Kazım Kurt' üçlüsüyle seçmenin karşısına geçecek. AK Parti'nin bu üçlü karşısında kimleri çıkaracağı merak ediliyordu. Son dakikada bir değişiklik olmadığı takdirde AK Parti'nin Büyükşehir adayı Burhan Sakallı olacak. 2004-2014 yılları arasında Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan Sakallı, Eskişehir siyasetinde sevilen bir isim. 10 yıllık Odunpazarı Belediye Başkanlığı döneminde kentimizde iz bırakan projeler yaptı. İlk başta Odunpazarı Evlerini Yaşatma Projesini hayata geçirdi. O'nun sayesinde bugün Odunpazarı Evleri'ne turist akını var. Ihlamurkent, Vadişehir Toplu Konutları, Şelale, Şehr-i Derya ve Alaaddin Parkı projelerini kente kazandırdı. Mihalıççıklı olan Sakallı güçlü bir Büyükşehir Belediye Başkan adayı profili çiziyor. Peki AK Parti'nin Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkan adayları kimler olur? Odunpazarı adaylığı için genç ilçe başkanı Volkan Doğan ağır basıyor. AK Parti'nin Kurucu Merkez İlçe Başkanı Hasan Tuç'ta Tepebaşı adaylığı için diğer isimlerden birkaç adım önde. Parti içerisindeki hakim olan görüş şu; 'AK Parti Büyükşehir'de Burhan Sakallı, Odunpazarı'nda Volkan Doğan, Tepebaşı'nda da Hasan Tuç ile yarışa çıkacak.' Bu üç isminde 'halk nezdinde karşılığı' var. Üçü de bulundukları görevlerdeki başarılarıyla takdir görüyor. AK Parti bu üç isimle yarışa çıkması halinde 'iddialı olacaklarını' düşünüyorum.

*******

OTOBÜS DURAĞI
ARAÇ İŞGALİ ALTINDA



Kentimizde yeni açılan 1081 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi vatandaşlara hizmet veriyor. Araçları olmayan vatandaşlar muayene olmak için bu hastaneye otobüslerle gidiyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar çektikleri fotoğrafı göndererek, şikayetlerini dile getirdi. Vatandaşlar; 'Şehir Hastanesi önünde otobüs durağı var. Ancak kuralları hiçe sayan sürücüler durağa kendi araçlarını park ediyor. Bundan dolayı otobüsler durağa yanaşamıyor. Bizi yolun ortasında indirmek zorunda kalıyorlar. Bu duraktaki araç işgalini kimse görmüyor mu? Trafik ekipleri bu konuda bir an önce önlem almalı' diye tepki gösterdi.

***********

İYİ Kİ 'VAR'




28 Haziran'da Görünüm'de kaleme aldığım 'İYİ Kİ 'VAR'SIN' başlıklı yazımda 2018 Dünya Kupası'nda uygulanan 'VAR' sistemi ile ilgili değerlendirmede bulunmuştum. Yazımda şu ifadeleri kullanmıştım; '2018 Dünya Kupası maçları çekişmeli ve heyecanlı geçiyor. Dünyaca ünlü yıldızların sahne aldığı maçlar ülkemizde büyük ilgi görüyor. Bu dünya kupasına bence 'VAR' sistemi damgasını vurdu. Açılımı 'Video Asistan Referee' yani Video Yardımcı Hakem anlamında olan 'VAR' sayesinde maçlarda adalet geldi. Ülkemizde 'Futbol hatalar oyunudur. Teknolojinin kullanılması bu oyunun büyüsünü bozar'diyenler var. Bu Dünya Kupası gösterdi ki teknolojinin kullanılması oyunun büyüsünü bozmuyor. 'VAR' sayesinde hakemlerin atladığı penaltılar verildi. 'Ofsayt' diye iptal edilen nizami goller tekrar verildi. Futboldaki hakem hataları minimuna indirerek, adaleti sağladı. Dünya ve ülkemizde hakem hatalarının çoğunluğu kimin aleyhine yapılıyor? Küçük takımların aleyhine yapılıyor. Hakem hatalarıyla Anadolu takımları doğranıyor. VAR sayesinde artık üç büyüklerin lehine yapılan hatalar iptal edilecek. Bu işten Anadolu takımları kazançlı çıkacak. İspanya 'Var' sayesinde Grup Birincisi oldu. İspanyol Gazeteleri bu maçla ilgili 'Viva Var'(Yaşaşın Var) 'Gracias Var' (Teşekkürler Var) manşetlerini attı. Belki önümüzdeki süreçte, A Milli Futbol takımımız iptal edilen nizami golü Var sayesinde verilecek. O zaman 'İyi ki 'VAR'sın' manşetleri gazeteleri süsleyecek.'

48 KARAR DEĞİŞTİ
Ülkemizde uygulanan 'VAR' sistemiyle verilen veya iptal edilen kararlar benim beş ay önceki düşüncelerimi doğruluyor. Ülkemizde zaman zaman tartışmalara konu olmasında rağmen 'VAR' sistemi sayesinde Türk Futbolunda 'Anadolu takımları eskisi gibi' doğranamıyor. Zamanla 'VAR'da görev yapan hakemler sisteme alışacak ve büyük takımları kollama alışkanlıklarından kurtulacak. Bunun sonucunda futbolda adalet ortamı sağlanacak. Sizlere bugün Türkiye Süper Ligi'nde 'VAR' sistemiyle ilgili bazı verileri vereceğim. Süper Ligde oynanan 108 maçta '59 kez' VAR'a başvuruldu. '59 müdahalenin 48'inde karar değişti. Atlanan '13 kırmızı kart VAR sayesinde' verildi. 'Ofsayt' diye 'iptal edilen 11 gol' VAR incelemesi sonucu geçerli sayıldı. Verilmeyen '9 penaltı' verildi. Verilen penaltı öncesi 'iki kez ofsayt' tespit edildi. Geçerli sayılan '4 gol ofsayt gerekçesiyle' iptal edildi. Geçerli sayılan '5 gol faul gerekçesiyle' iptal edildi.

********

ŞİŞEYE NOT YÖNTEMİ


İngiltere milli takım kalecicisi Jordan Pickford (Everton'da oynuyor) Amerika Birleşik Devletleri oynadıkları Wayne Rooney'in milli takıma veda karşılaşmasında penaltı kullanması muhtemel Amerikalı oyuncuların penaltı atışlarında hangi köşeleri tercih ettiklerini su şişesine not aldığı görüldü. Bu olay dünyada gündem oldu. 24 yaşındaki kaleci Kariyerinin toplamında 33 penaltıdan 7'sini kurtardı. Bu durumda kurtarış oranı yüzde 21'e denk geliyor. Ancak ilginç olan bu kurtardığı penaltıların 5'i geçen ve bu sezon. Yani bu 2 sezonu çıkardığımızda daha önce 21 penaltından sadece 2'sini kurtarmış. Geçtiğimiz sezon ligde, Avrupa kupalarında ve Dünya Kupasında karşı karşıya kaldığı 9 penaltıdan 3 tanesini kurtardı. Yüzde 33 kurtarış oranına ulaştı. Bu sezon ligde 3 penaltı atışından 2'sini kurtardı. Bu durumda kurtarış oranı yüzde 66 oldu. Pickford'un son iki yılda penaltılarda çok net bir başarılı olduğu ortada. Bu başarı gösteriyor ki; şişeye not yöntemi işe yaramış...


******
FOTO ŞAKA



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ben Tayyip Bey hep sıkıştığında ona kıyak üstüne kıyak yaptım. Umarım bu kıyakçılığın sonu ayakçılık olmaz.
TBMM Başkanı Binali Yıldırım: Siz bu kıyaklara devam ederseniz korkarım yakında biz en has AK Partilileri ayakçı çıkaracaksın.

******
FIKRA

YA BİLMİYORSA!

Postacı bahçe kapısından içeri girince, köpek havlayarak üzerine saldırmış, bahçıvan müdahale etmiş:
'Korkma, bir şey yapmaz!'
'Ne biliyorsun?'
'Havlayan köpek ısırmaz, diye atasözü vardır!'
Postacı kızmış:
'Ya köpek bu atasözünü bilmiyorsa!'