Eskişehir Anadolu Lisesi'nde (EAL) 'Proje Okulu bahanesiyle' 4 Eylül 2015 tarihinde 23 öğretmen görevden alınarak İl Emrine verilmişti. Bu öğretmenlerden birisi de 34 yıllık eğitimci Sevgi Özdemir'di.

HER TÜRLÜ BASKI YAPILDI

Özdemir'i Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi'ne görevlendirdiler. Özdemir mahkemeye gitti. Yargı kararıyla 2016 Haziran'ında EAL'ye geri döndü. 1 Eylül 2016'da yapılan Okul Kurul Toplantısı'nda Okul Müdürü Rıfat Günday, mahkemeyi kazanan 8 eğitimciye 'Buradan gideceksiniz. Milli Eğitim Müdürü sizi burada istemiyor' dedi. Özdemir ve yedi arkadaşı mahkeme kararıyla dönmelerine rağmen başka okulları tercih yapmak zorunda bırakıldı. Özdemir, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 19 Mayıs Anadolu Lisesi'ni yazdı. 350 civarı hizmet puanı olmasına rağmen istediği yerlere atanamadı. Onun yerine daha düşük puanlı eğitimciler atandı. EAL'de derse girmeye devam etti. Beş kez ders programı, sınıfları değiştirildi. Okuldan gitmesi için her türlü baskı yapıldı. Bir dilekçe daha vererek; Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi'ni istedi. Burası da olmadı.

TOPU BİRBİRLERİNE ATTILAR

En sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gitti. Atamadan Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ramazan Kutlay onun için Olgunlaşma Enstitüsü'ne görevlendirme yazısı yazdı. EAL Müdürü yerine öğretmen bulamadıkları için bu yazıyı sümen altı yaptı. Yarı yıl tatiline bir hafta kala Olgunlaşma Enstitüsü'ne gönderildi. Yarı yıl tatilinde Malatya'ya gitti. Tatilin ikinci haftası telefon ve mesajla Milli Eğitim Atama bürosuna ve EAL'ye acil olarak çağrıldı. Tatilini yarıda keserek Eskişehir'e geldi. Özdemir'e 'Norm kadro fazlası Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne verelim. Görevlendirmenizi Olgunlaşma Enstitüsü'ne yazalım' dediler. Özdemir'de bunu kabul etti. Olgunlaşma Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. Sonra Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sevgi Hanımı arayarak; 'Acele Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne gidin. Sizi Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne veriyoruz' dediler. Cumhuriyet Anadolu Lisesi'ne gitti. İlk hafta kendisine ders vermediler. Odunpazarı İlçe Milli Eğitim ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında mekik dokudu. Her ki kurum topu birbirlerine attı.

BEĞENMİYORSAN GİDİN

Özdemir, 'Bilgim ve isteğim dışında Yunus Emre Meslek'e verirsenz, sizi mahkemeye veririm' dedi. Sevgi Özdemir iki haftadır Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde derse giriyor. 15 saat derse giriyor. Bu ders saatleri öyle ayarlanmış ki Sevgi Hanım Pazartesi bayrak töreniyle derse girip, Cuma bayrak töreniyle haftayı bitiriyor. Özdemir; 'Bu saatte tayin olur mu? Eğitim ve öğretim için sakıncalı' diye Okul Müdürüne serzenişte bulunuyor. Okul Müdürü de 'Beğenmiyorsanız Yunus Emre'ye gidin' diye 'sevgi dolu' yanıt veriyor(!) Çalıştığı lise 'Proje Okulu' yapılan Sevgi Öğretmene 1,5 yılda böyle bir zulüm yapıldı. 34 yıllık değerli bir eğitimciyi meslekten küstürmek için sistematik bir baskı yaptılar. Ne diyeyim? Belki Gün gelir birileri; bir kadına, bir eğitimciye bu zulmü yapanlardan hesap sorar…

/////////

VEFA SADECE BİR SEMT ADI DEĞİLDİR
Osman Cemoğlu araştırmacı kişiliği, tarihi bilgisi ve geniş arşiviyle bugün genç gazetecilere ışık oluyor. Eskişehir Spor Basınının Murat Bardakçı'sı olarak gördüğüm Cemoğlu Eskişehirspor'un efsane kaptanı İsmail Arca ile görüşmüş. Milli takımın unutulmaz kaptanı altın madalyalı efsane futbolcusu Arca Cemoğlu'na sitem dolu açıklamalarda bulunmuş. Arca; 'Genç Milli ve Ümit Milli Takım formalarını giyerken kendi taraftarımın önünde oynamak kısmet oldu. Ancak en büyük arzum A Milli Takım formasıyla taraftarımın önüne çıkmaktı. Ne yazık ki o yıllarda A Milli Takım maçları yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir'de oynanırdı. Bu nedenle bu onurdan, bu heyecandan mahrum kaldım. Asıl üzüldüğüm nokta şehrimde ilk kez oynanacak A Milli maça nezaketen de olsa bir davet almayışımdır' dedi. 17 yıl Eskişehirspor formasını giyen 27'si A olmak üzere 53 defa milli formayı terleten Arca 9 kez A Milli takım kaptanlığını yaptı. Fatih Terim'e, Şenol Güneş'e, Cemil Turan'a kaptanlık yaptı. Futbol Federasyonu tarafından Altın madalya ile ödüllendirildi. Futbol Federasyonu efsane kaptanı Eskişehir'de 27 Mart Pazartesi günü oynanacak Moldova maçına davet etmeyerek, büyük bir vefasızlık yaptı. Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal bu duruma el koymalı. Başta İsmail Arca olmak üzere, A Milli formayı terletmiş tüm Eskişehirsporlu eski futbolcuları bu maça davet etmeli. Onları plaketle onurlandırmalıdır. Bunu yaparak, Vefa'nın sadece İstanbul'daki bir semt adı olmadığını herkese göstermelidir…

///////////
SİZCE ADİL Mİ?
Avrupa'da 5 milyon Türk yaşıyor. Bunların yarısı iki-üç senede bir kez 10-15 günlüğüne tatil için Türkiye'ye geliyor. Diğer yarısı belki de 10-15 senedir ülkemize gelmiyor. Türkiye'yi sadece tatil beldesi olarak gören veya uzun yıllardır ülkemizle hiçbir irtibatı olmayanların ayağına seçim sandığının götürülmesi ne kadar doğru? Onlara; 'Biz Türkiye'mizde nasıl yaşayalım' diye sormamız adil mi? Avrupa'da yaşayan Türklerin büyük çoğunluğunun bu soruyu kendilerine sorduklarını düşünüyorum. Türkiye'ye senede bir defa bile gelmeyenler bizim kaderimizi belirlememeli…
///////////
FOTO ŞAKA

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Sinan Bey Genel Başkanı getirdiğine göre; anlaşılan Sivrihisar Belediye Başkanlığına aday olacaksın.
CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Cemal Bey baktım merkezdeki belediyeler dolu, ben de memleketimden aday olayım diyorum.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Sende bu kafa olduğu sürece değil Genel Başkan, Atatürk'ü mezarından kaldırıp Sivrihisar'a getirsen halk seni başkan seçmez.