Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aralık ayından beri açıklamadığı aylık istatistik verilerini yayımladı. 2019 yılında yalnızca Ocak-Mayıs ayları arasının verilerini paylaşan SGK istatistik verilerini paylaşmamasının sebebi olarak veri derleme yöntemlerinde yapılan güncellemeyi gerekçe göstermişti.
Birgün gazetesinden Ozan Gündoğdu'nun bu verilere dayanak olan haberine göre; SGK'nin sigortalı istatistiklerine göre sigortalı çalışan sayısı sadece eylül ocak ayları arasında yaklaşık 1 milyon kişi azaldı. Dahası bu sayıya kayıt dışı çalışanlardaki azalma dahil değil. Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre her 100 çalışandan 34'ünün kayıt dışı çalıştığı düşünülürse eylül-ocak ayları arasında çalışma hayatında yaşanan deprem daha net görülüyor. Ayrıca Ocak ayından itibaren mayısa kadar sigortalı sayısı artsa da sigortalı sayısı henüz geçen yılın mayıs ayını yakalayabilmiş değil.
SGK'nin sigortalı istatistiklerine göre 2018 Mayıs ayında 20,5 milyon olan sigortalı sayısı 1 yılda 329 bin kişi azaldı. Böylece 2019 Mayıs ayında bu sayı 20,2 milyon kişiye geriledi. SGK verilerine göre 1 yılda sigortalı sayısı 329 bin kişi azaldı. Başka bir deyişle 2018 mayıs ile 2019 mayıs arasında günde ortalama 900 kişi işini kaybetti.
SGK'nin paylaştığı bir diğer veri de kurumun mali istatistikleri oldu. Verilere göre SGK 2019'un ilk 5 ayında 170 milyar lira gelir elde etti. Bu gelirin 114 milyar lirasını çalışanların ödediği sigorta primleri oluşturuyor. Buna karşılık SGK'nin yılın ilk 5 ayındaki gideri ise 190 milyar lirayı aştı. Böylece SGK'nin ilk 5 aydaki açığı 20 milyar lirayı buldu. Öte yandan 2018 yılı boyunca verilen SGK açığı 15,7 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Öte yandan sadece ilk 5 aydaki verilerden 2009 krizinden buyana en büyük açığın gerçekleşeceğine işaret ediyor. İşte SGK'nin gelir gider açığı;
2016: 20,6 milyar lira
2017: 24,1 milyar lira
2018: 15,7 milyar lira
2019 ilk 5 ay: 20,2 milyar lira
Bu verilerin yanında Türk İş te bu ayki açlık ve yoksulluk verilerini açıkladı; Bu verilerde ise bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 2 bin 541 lira olarak hesaplandı. 4 kişilik aile için hesaplanan yoksulluk sınırı ise gıdanın yanı sıra asgari ölçülerde, barınma, sağlık, eğitim, ulaşım vb. ihtiyaçları da içeriyor. Buna göre yoksulluk sınırı ağustos ayında 6 bin 705 lira olarak hesaplandı.
4 kişilik ailenin, sağlıklı ve yeterli gıdayı alması için gereken asgari harcama tutarı: 2 bin 58 lira, gıdanın yanı sıra barınma, ulaşım gibi asgari ihtiyaçları için gereken harcama tutarı: 6 bin 705 Bir çalışanın aylık yaşama maliyeti: 2 bin 541 lira.
Daha önce belirtmiştim bu bilgiler ışığında tekrar etmekte fayda var; Sistemi denetleyici ve kontrol edici bir şekle getiremezseniz olacağı budur. Yıllarca ezbere üniversite açarsanız başınıza gelecekler bunlardır. Ve hala bu kayıtdışılığı önleyip eğitimli işsiz sorununa yapısal çözümler bulacağınız yerde geçici çözümler ile pansuman yapmaya çalışır iseniz sıcak para arar durursunuz. Gözünüzü Kıdem Tazminatına diker işçiye memura daha az nasıl zam yaparım diye garip fikirler üretir, köylüyü çiftçiyi perişan edersiniz. Bunları yaparken de kanayan yara işsizliğinizde kayıtdışılığınızda hem ekonomik hem de sosyolojik bir sorun olmaya devam eder. Halk yaşam mücadelesini sürdürürken bu zihniyetle işsizlikte, SGK'nın borç yükü de daha çok artmaya devam eder!.