Bugünkü yazımın amacı, 30 Haziran 2017 günü açılışı yapılan 'Sivrihisar Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'ni sizlere tanıtmak.
Değerli dostum Metin YURDANUR'un, uzun yıllardan beri hayalini kurduğunu bildiğim bu müzenin açılış törenine katılamamıştım.
27 Temmuz 2017 günü eşim ve Neziha & Bahar BİLEN dostlarımızla birlikte Sivrihisar'a giderek o güzel müzeyi gezip gördük.
Öncelikle yazının başlığında sevgili dostum Metin'i kendisine benzettiğim dünyaca ünlü İspanyol ressam ve heykeltıraş 'Salvador DALİ' hakkında sizlere özet bilgiler aktarmak istiyorum.

SALVADOR DALİ ve MÜZESİ
Salvador Dali:
· 11 Mayıs 1904'te İspanya'nın Katalonya Bölgesi'nde Girona iline bağlı Figureas kasabasında doğdu.
· Ressamlığın yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinema sanatlarıyla ve bilimle de ilgilendi.
· Yaşamında Pablo Picasso, Stefan Zweig, Sigmund Freud, Luis Bunuel, Garcia Lorca gibi ünlülerle yakından tanıştı ve onlardan etkilendi.
· Eşi Gala, Dali için bir aşık, arkadaş, danışman, esin perisi ve model oldu.
İspanya İç Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'ndan kaçmak için tüm dünyayı birlikte gezdiler. 1942- 1949 yılları arasında New York'ta yaşadılar.
· Dali'nin kendi elleriyle dekore ettiği ünlü 'SALVADOR DALİ MÜZESİ', 1974 yılında Figueas'ta açıldı.
Bu Müzede Dali'nin kendi koleksiyonundan 4 bin eser yer almaktadır
Müzenin açılışından önce Dali'nin Figueraslılara 'Size altın yumurtlayan bir tavuk bırakıyorum…' dediği söylenir.
· Bugün 45 bin civarında nüfusu olan Figueras'ı, günde 10 bin civarında turist ziyaret ediyor…
· Dali, 23 Ocak 1989'da 84 yaşında Figueras'ta öldü. Cesedi ilaçlandı ve Müzesine egemen dev kubbenin altına gömüldü.
Kendisi genellikle 'Delilik ve dahiliğin bileşimi bir kişilik…' olarak tanımlanır.

METİN YURDANUR'UN HEYKEL ve SİVRİHİSAR SEVDASI
Bizim Metin YURDANUR ile tanışıklığımız, 1975- 1976 yıllarında Mihalıççık Lisesi'nde resim öğretmenliği yaptığı dönemde başladı. O yıllarda TÖB-DER Mihalıççık Şubesi yönetim kurulunda birlikte çalışmış ve çok güzel işler yapmıştık.
O yılların Mihalıççık ortamı Metin'in toplumcu ve sanatçı coşkusuna dar geliyordu. Nitekim o dönemin iktidarı Metin'i Mihalıççık'tan sürmüştü…
Sanatçımızın kısa özgeçmişi şöyle:
1951'de Sivrihisar'da doğdu. Bir demirci ustası olan babasını küçük yaşta kaybetti. Çocukluk ve gençlik yılları Sivrihisar'da geçti. 1972 'de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Bölümü'nü bitirdi. 1972- 1978 yılları arasında çeşitli okullarda öğretmenlik, 1978-1981 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Bölümü'nde modelaj öğretmenliği yaptı.
1981 yılında '12 Eylül gazabına uğrayarak öğretmenlikten atıldı ve o yıldan beri 'ekmeğini heykelden çıkarıyor…' 1985'te Ankara- OSTİM'de kendi atölyesini açtı. 1998'de kendisine 'Devlet Sanatçısı' unvanı verildi.
1 Şubat 1980'de evlenen Eser- Metin YURDANUR çiftinin Aslı ve Gizem adında iki kızları var.
Metin YURDANUR'un dünya çapında ün kazanmış 100'ü aşkın heykeli var. Bunlardan 20 tanesi Ankara'nın çeşitli meydanlarını ve caddelerini süslüyor.
Ayrıca 20'ye yakın ilimizde ve 10'yakın ülkede de heykelleri yer alıyor.
Metin YURDANUR'un heykelleri; 'büyük boyutlarda, görkemli, insancıl ve hareketli yapıtlar'. Sanatçı heykelleri için şöyle diyor:
'Heykellerim benim evlatlarım. Her heykelde benim ruhumdan ve canımdan bir parça vardır. Onları çocuklarımdan ayırt edemiyorum… Keşke bin yıl daha ömrüm olsa ve bin yıl daha sanat üretsem…'
Metin'in sıkça vurguladığı gibi, onda heykel sevdasının oluşmasında 'Sivrihisar'ın doğal ve tarihsel çevresinin çok etkisi var.' Onun heykellerinde 'Sivrihisar'ın yaslandığı yalçın kayaların görkemli duruşunu' ve 'Sivrihisar çevresindeki on bin yıllık tarihsel mirasın izlerini' görebilirsiniz…
İşte bunun içindir ki benim tanıdığım Metin, sanatını besleyen Sivrihisar ve Eskişehir'e de sevdalı bir insan…
Ve Metin'in, doğup büyüdüğü bu topraklara ve halkına vefa borcunu ödemek için, uzun yıllardan beri hayal ettiği ve projelendirdiği ' Sivrihisar'da bir Açık Hava Heykel Müzesi oluşturmak…' düşü sonunda gerçeğe dönüştü.

'METİN YURDANUR AÇIK HAVA HEYKEL MÜZESİ'
Türkiye'nin 'İlk açık hava heykel müzesi' olan bu güzel müzede; Sivrihisar'ın yalçın kayalıklarındaki Saat Kulesi'nin yamaçlarında ve tarihsel Ermeni Kilisesi yanında yer alan geniş alana serpiştirilmiş onlarca heykel sizleri selamlıyor…
Heykeller arasında kimler ve neler yok ki?...
Nasreddin Hoca, Atatürk, Yunus Emre, Yaşar Kemal, Kazım Karabekir, Şerife Bacı, Alaeddin Keykubat, Kömür Madencileri, Ağ Çeken Balıkçılar, Demirci Ustası, Şahlanan Atlar, Boğalar…
Müzenin merkezini, Metin'in doğup büyüdüğü ve Sivrihisar Belediyesi'ne bağışladığı baba evi oluşturuyor. Restore edilen bu Eski Türk evinde ve bahçesinde de onlarca küçük heykel ve büst var.
Müzeyi baştan sona gezdiğinizde, bir anlamda Anadolu'nun ve çağdaş Türkiye'nin tarihini görüyorsunuz….
Aynı zamanda da heykel sanatının gizemli güzelliği içinizi titretiyor…

*******

İzninizle bu noktada, bugünkü yazımın kahramanları olan Salvador DALİ ile Metin YURDANUR arasında benim gördüğüm ortak özellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum:
' Üstün ve gizemli sanat yeteneği, sanat aşkı, özgürlük, doğup büyüdükleri topraklara bağlılık ve insan sevgisi…'
Bu bağlamda, Sivrihisar'ın tarihsel olarak sahip olduğu çok değerli kültür ve doğa varlıkları yanında, bugün kazandığı 'Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi' turizm açısından çok büyük muştular veriyor.
Gelecekte 'Metin Yurdanur'un Sivrihisar'ının da Salvador Dali'nin Figueras'ı gibi olmaması için hiçbir neden yok… '
Yeter ki sanata ve sanatçıya sahip çıkalım.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…