Harun Karacan Eskişehir iş ve siyaset dünyasının son yıllarda yükselen en önemli ismi. O'nu ilk olarak 2005 yılında ETO 17. Meslek Komitesi Başkanı olarak, yaptığı projeler, çalışkanlığı ve dönemin ETO Başkanı Cemalettin Sarar'a karşı yaptığı sert muhalefetle tanıdık.

HALKIN
GÖNLÜNE GİRDİ
12 Şubat 2009'da rakibi Alaattin Çam'a açık ara fark atarak 43 yaşında Eskişehir Ticaret Odası Başkanı oldu. 2011 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Bu görev sürecinde, TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyeliği ve TOBB Genç Girişimcilerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürdü. 10 Mayıs 2013'de rakipsiz girdiği kongreyi kazanarak, ikinci kez ETO Başkanlığına seçildi. Aynı yıl TOBB'un 69. Genel Kurulu'nda ikince defa Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Karacan'ın insani ilişkileri çok iyiydi. Herkesin en mutlu ve en acı günlerinde yanında olarak, onların acı ve mutluluklarını paylaşıyordu. Bir açılışa, törene katıldığında insan ayrımı yapmadan herkesin elini sıkıp, büyüklerin ellerini öpüp, sohbet ediyordu. Esnafları ziyaret edip, onların çaylarını içiyordu. Pazarcılarla, taksicilerle kahvaltı yapıyordu. Bu mütevazi ve insancıl tavrı sayesinde Eskişehir halkının gönlüne girdi. Artık o kentte en çok konuşulan aktörlerden birisiydi.

ADAY OLDUĞUNU
TELEFONLA ÖĞRENDİ
23 Kasım 2013 tarihinde deplasmanda Trabzonspor ile karşılaşacak olan Eskişehirspor kafilesinin yanı sıra Eskişehir'den de çok sayıda işadamı ve bürokrat, kaldırılan özel uçakla Trabzon'a gitti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin toplantısı nedeniyle bulunduğu Trabzon'da Novotel'de kalan Eskişehir kafilesi ile karşılaştı. Aralarında Eskişehir'in eski Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş'ında bulunduğu işadamları ve bürokratlarla otel resepsiyonunun önünde ayakta bir süre sohbet eden Başbakan Erdoğan, seçimlerde partilerinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayına sahip çıkılmasını istedi. Orhan Soydaş da Başbakan Erdoğan'a 'Adayınız belli değil, henüz açıklamadınız. İyi bir adayınız olursa destek verilir' dedi. Bunun üzerine Erdoğan 'Adayımız Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan'dır. Adayımıza sahip çıkın' dedi.
Eskişehir'de bulunan ETO Başkanı Harun Karacan Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını Trabzon'da bulunan Eskişehir kafilesindekilerin kendisini telefonla aramasıyla öğrendi. Karacan, 'Başbakanımızın açıklamasını Trabzon'da bulunan dostlarımızdan, Eskişehirlilerden öğrendim. Mutlu olduk. Bizim için onurdur. Daha önce sanayicilerimize, işadamlarımıza hizmet veriyorduk şimdi ise 789 bin Eskişehirliye hizmet vereceğiz. Ana davamız Eskişehir'dir, Eskişehir'in her metrekaresine hizmet edeceğiz' diye konuştu.

YİNE BİRİNCİ
PARTİ YAPTI
Oysa Karacan AK Parti'den Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı başvurusunda bulunmamıştı. Aday adayı olmamasına rağmen AK Parti'nin yaptığı temayülde onun ismi çıktığı için Erdoğan tarafından Büyükşehir adayı yapıldı. Seçimde çok iyi çalışan Karacan 204 bin 873 (%39,1) oy aldı. Yılmaz Büyükerşen 237 bin 335 oy alarak (%45,3) dördüncü defa Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Büyükerşen 32 bin 462 oy farkıyla seçimi kazandı. 1999 yılından beri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ve hayata geçirdiği projelerle halkın büyük sevgisini kazanan Büyükerşen karşısında hiçte azımsanmayacak oy aldı. AK Parti 7 Haziran 2015 seçimlerinde Eskişehir'de hüsrana uğramıştı. İlk defa birinciliği CHP'ye kaptırmıştı. Harun Karacan Büyükşehir Belediye Başkanlığında olduğu gibi yine milletvekilliği için aday adaylığı başvurusunda bulunmamıştı. AK Parti Eskişehir'de yine birinci parti olmak için bir hamle yapması gerekiyordu. 1 Kasım 2015'de yapılan seçimlerde Salih Koca'nın yerine Harun Karacan 2. Sıradan Milletvekili Adayı yapıldı. Karacan'ın halk gözünde sevinen, tanınan bir isim olması ve bunların yanında çalışkanlığı, sistemli çalışmasıyla AK Parti 1 Kasım'da Eskişehir'de yeniden birinci parti oldu.

ONUN RÜZGARI
ESECEK
Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan'a 'Eskişehir'in Muhtarı' demişti. Muhtar kökeni Arapça olan 'seçilmiş kişi' anlamına gelir. Avcı, Karacan'a 'Eskişehir'in muhtarı' diyerek, Eskişehir'i ona emanet etti. Karacan'da arı gibi çalışarak, bu güvene fazlasıyla layık oldu. Önce Başbakan Binali Yıldırım tarafından Ekonomi İşleri Başkan Yardımcılığına atandı. 21 Mayıs 2017'de AK Parti 3. Olağan Kongresi'nde 50 kişilik MKYK listesinde yer aldı. Karacan böylece Cumhurbaşkanı 'Recep Tayyip Erdoğan'ın A Takımına' girerek siyasette yükselmeye devam etti. AK Parti'de yeni Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den boşalan Genel Sekreterlik görevine Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin getirildi. Harun Karacan da AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Karacan'ın Genel Başkan Yardımcısı olmasını sadece Eskişehir'deki AK Partilileri değil, başka siyasi görüşte olanları da sevindirdi. Çünkü Karacan 'Eskişehir'in gerçek bir evladıydı' Karacan vizyonu, mütevaziliği, özverili çalışmasıyla MKYK'ya girmeyi ve Genel Başkan Yardımcısı olmayı çoktan hak etmişti. Artık AK Parti Eskişehir teşkilatları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en çok güven duyduğu A Takımının bir parçası olan Karacan tarafından şekillenecek. Önümüzdeki süreçte Eskişehir'de Karacan rüzgarı esecek. Eskişehir'e gelecek, gidecek bürokratların belirlenmesinde en büyük söz sahibi o olacak. 2019 yılında Harun Karacan AK Parti'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak. Çünkü AK Parti'nin Karacan dışında başka bir adayla seçimi kazanmasının imkansız olduğunu düşünüyorum…

NOT:1 Kasım seçimleri öncesinde Ankara'da 'Biz Salih Koca'dan memnunuz. Yine onun milletvekili olarak kalmasını istiyoruz. Harun Karacan'ı istemeyiz' diye kulis yapanlar için tehlike çanları asıl şimdi çalmaya başladı.


***
NOSTALJİ
BÜTÜN SERVETİNİ VERİR MİSİN?


Bir gün Avrupa'nın ünlü sanat merkezi kentlerinden birinde gezen çocuğun biri bir vitrinde çok hoş bir tablo görür. Tablo belli ki oldukça pahalıdır.
Çocuk bu tabloyu bir sonraki sene abisinin doğum gününe almayı ister ve bir iş bulup kıt kanaat geçinerek biriktirdiği tüm para ile o mağazaya gider. Şanslıdır tablo hala satılmamıştır. İçeri girer ve tabloyu bir süre yakından izledikten sonra resmi yapan sanatçıyı bulur ve; 'Abimin doğum günü için bu resmi satın almak istiyorum. Tüm paramda bu kadar' der. Ressam bir süre düşündükten sonra resmi paketler ve satar. Çocuk paketini alır ve teşekkür ederek çıkar. Mağazada adamın arkadaşları da vardır ve şaşkın şaşkın sorarlar.
-Sen ne yaptın o resmin değeri milyonlar ederdi. Neden bu kadar cüzi bir rakama sattın?
Adam cevap verir:
-Evet ben bu resme milyonlarını verecek bir sürü insan bulabilirdim. Ancak tüm servetini bu resme verecek kaç kişi bulabilirdim.



****
foto şaka

Eskişehirspor eski Başkanı Mesut Hoşcan: Halil hiç mi insafın yok? Giderayak forma sponsor parasını bile almışsın.
Eskişehirspor eski Başkanı Halil Ünal: Gülme Mesutçuğum, sponsor parası dediğin şeyi o kadar da büyütme. Ben bu kadar parayı geceleri 'garsonlara bahşiş' diye veriyorum.