Tarihi fotoğrafta Türk Siyaset tarihine damga vuran dört isim görünüyor.
GAZETECİ KOVDURMADILAR
Merhum Süleyman Demirel, merhum Bülent Ecevit, merhum Necmettin Erbakan, merhum Alparslan Türkeş. Bu dört isim yıllarca birbirleriyle mücadele etti. Genel Başkanı oldukları partiyi iktidara getirebilmek için çalıştılar. Halk bu dört ismin yaptığı siyaseti çok sevdi. Onlara, 'Baba', 'Karaoğlan', 'Hoca', 'Başbuğ' lakaplarıyla seslendi. İçlerinden üçü Başbakanlık yaptı. En çok Başbakanlık yapan Demirel, 1993-2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı da yaptı. Biz bu dört büyük siyasetçinin ağzından karşısındaki rakibine hitaben 'seviyesiz bir söz' duymadık. Onların zamanında siyasette bir zerafet vardı. Patronları arayıp, kendi aleyhlerine yazan gazetecileri kovdurmayı hiç düşünmediler.
EKRANDA TARTIŞIRLARDI
Kendilerine isyan eden vatandaşı korumalarına dövdürmediler. Şehit babalarına hakaret etmediler. Terör örgütleriyle hiçbir zaman pazarlık etmediler. Milleti ötekileştirmediler. Kendileri gibi düşünmeyenleri 'Hain', 'terörist' diye yaftalamadılar. Her seçim öncesi dördü televizyon ekranlarına çıkarak, birbirleriyle medenice tartışırdı. Projelerini anlatır, onları yarıştırırlardı. Karşısındakine hakaret etmeden siyasi tartışma yapılabileceğini herkese gösterdiler. TRT'de yapılan bu programlar büyük ilgi görürdü. Herkes seçim öncesinde parti liderlerinin projelerini, birbirlerine yönelik eleştirilerini pür dikkat izlerdi. Özellikle Demirel ve Erbakan'ın mizahi yönleri çok güçlüydü. Rakiplerine mizahi dille yaptıkları siyasi göndermeler hala unutulmadı.
TEK KALE MAÇ OYNUYOR
Türkiye'nin zor günler geçirdiği 80'li ve 90'lı yıllarda gerçekten demokrasi varmış. 'Türkiye'ye ileri demokrasi getireceğim' diyenler 3 Kasım 2002'de iktidar oldu. Seçim öncesi liderlerin tartıştığı programlar ortadan kaldırıldı. Türk medyasının %90'ına hükmeden iktidar her seçim öncesinde tek kale maç oynuyor. Kendisi gibi düşünmeyenlerle televizyona çıkıp, tartışmayı bile tahammül edemiyor. Bu partinin lideri her seçim öncesinde yandaş gazetecilerle ısmarlama sorularla yapılan programlar yapıyor. Yaptığı konuşmalar, toplantılar ve açılışlar televizyon kanallarında anında canlı yayınlanıyor. Ben merhum Demirel'in, merhum Ecevit'in, merhum Özal'ın, merhum Erbakan'ın, merhum Türkeş'in, merhum Erdal İnönü'nün, Mesut Yılmaz'ın, Tansu Çiller'in açık oturumda bir araya geldiği o programları özlüyorum. Türk halkı o günleri ve siyasetteki eski nezaketi özlüyor. Ülkeyi bugün yönetenlerden de aynı duyarlılığı bekliyor…
//////
BİZDE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI DAMAT OLUR
Azerbaycan'da 26 Eylül 2016'da yapılan referandumla anayasada bazı değişiklikler yapılmıştı. Seçmenlerin yüzde 86,6'sının 'Evet' oyu kullandığı referandumla, 'cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı' ve 'cumhurbaşkanı yardımcıları' makamlarının oluşturulmasını karar verilmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, karısı Mehriban Aliyeva'yı cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine getirdi. Bu olay tüm Dünya'da geniş yankı yarattı. Referandumda 'Evet' çıkması halinde buna benzer bir olay ülkemizde de yaşanabilir. Seçilecek Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak. Bunları da Cumhurbaşkanı kendisi atayacak. Referandumda 'Evet' çıktı. Erdoğan tıpkı Aliyev gibi Cumhurbaşkanlığı görünümlü Başkanlığa seçildi. Eşi Emine Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapar mı? Çünkü kadın Cumhurbaşkanı Yardımcısı AK Parti'nin muhafazakar kanadında sıkıntı yaratır. Ben oğlu Bilal Erdoğan'ında bu makama getirileceğini sanmıyorum. Referandumda 'Evet' oyu çıkar. Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilirse, damadını Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapar. Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan Albayrak'la evli olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olur…
/////
NOSTALJİ

HARMANDALI'DA ARİF SAĞ RÜZGARI
Yıl 1995. 22 yıl önce. Yer: Eskişehir Harmandalı Köyü. Büyük Bağlama Virtüözü Arif Sağ, dönemin SHP Eskişehir Teşkilatının önemli isimleriyle Türkü dolu bir gece geçiriyor. Geceye ev sahipliği yapan Zeki Ünal 1987-1991 yılları arasında SHP'den Eskişehir milletvekilliği yaptı. Arif Sağ'da aynı dönemde Ankara milletvekilliği yapmıştı. Sağ, Türkiye'de milletvekilliği görevinde bulunan ilk sanatçıdır. 2 Temmuz 1993'de Sivas Katliamından sağ kurtulan ve yaşananların acısını yüreğinden hisseden Arif Sağ, iki yıl sonra Eskişehir'e gelip, aynı dönem milletvekilliği yaptığı Zeki Ünal'a konuk oldu. Harmandalı'da Türkü ve sohbetin bol yaşandığı geceye SHP'nin önde gelen isimleri Vedat Celal Alp, Ali Rıza Menevşe, Veli Kaymak ve Nevzat Kaymak'ta katıldı.

foto şaka

CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Kazım Bey ilk seçimde siz vekil olun, Odunpazarı Belediye Başkanlığı bana kalsın.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Sinancığım belediye babamın malı mı ki sana bırakayım? En iyisi sen memleketin olan Sivrihisar'da Belediye Başkanlığına aday olu.
CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Kazım başkan gerçekten soyadı gibi kurt politikacı. Ben büyük ikramiyeyi beklerken; Sivrihisar adaylığı teselli ikramiyesi gibi oldu.