Bir Ege kasabasında, bir 'Kofti Efe' varmış... 'Kofti Efe' bir akşam ter, kan içinde meyhaneye gelmiş: 'Len oğlum ver bi tek!' Meyhaneci koşup gelmiş: 'Hayrola efem, ne oldu?' 'Köşe başında dört herif çıktı karşıma, iki patlattım dördü de kaçtı...' Meyhaneci çırağa bağırmış: 'Efeme bi tek daha ver, leblebiyi unutma!' Meyhaneci hınzır, üstüne gidiyor: 'Eeee efem, sonra ne oldu?' 'Bu sefer sekiz kişi olup geldiler...'

'Eeee!' 'Sekizini de iki yumrukta kaçırdım!' Meyhaneci bağırmış: 'Len oğlum efeme bi tek daha ver, leblebiyi unutma!' Efe tekleri üst üste yuvarladıktan sonra kükremiş:

'Sekiz on altı oldu, on altı otuz iki!' Efe sallıyor, meyhaneci tekleri peş peşe ısmarlıyor. Efe, otuz ikiyi tamamladıktan sonra elinin tersiyle ağzını silip, bıyıklarını sıvazlayınca meyhaneci çırağa kızmış: 'Ulen, efemin kadehi boş kalır mı?'

Efe diklenmiş: 'Yetti gayri, bütün gasabayı bana mı kırdıracan?' İşte eskiler 'Kofti Efe' diye bu gibilere derlermiş! Bugünde 'Kofti Efeler' hiç yok mu? Bu efeler artık yalnız sokakta değil, artık siyasette de varlar. Hiçbir potansiyelleri olmadığı halde 'Benim bu kadar şahsi oyum var' diye kendilerini aday olabilmek için Genel Merkezlere pazarlarlar. Kongreler öncesinde 5 delegesi olan bir kofti efe '30 delegem var', 10 delegesi olan bir başka kofti efe de '50 delegem var' diyerek koltuk, makam pazarlığı yapabilir… Yarın bu Kofti Efelerden birisi meyhaneye gitse; içtiği her tek sonrasında 30 delegesi önce 60'a, sonra 120'ye çıkar. En sonunda tüm delegeler onun olur. Ancak koftilikleri her zaman olduğu gibi kongre sonrasında 'Züğürt Ağaya' dönüşür. 'Bu oyu ikinizden biri verdiyse, benim oyum nerede' diyerek, kendilerinin arkadan hançerlendikleri mazeretine sığınırlar. Bir sonraki Kongre aynı masallara devam ederler. Çünkü kongreleri kaybetme korkusu yaşayan adaylar, 'Ya tutarsa' diye bunlara inanmaya devam eder… Bu Kofti efeler sadece siyasette değil, hayatımızın her alanında varlardır. Yoksa sizin etrafınızda hiç 'Kofti Efe' yok mu?

-------------------------------------------------------------------------------

CHP'DE BÜYÜK FİNALE BEŞ KALA

CHP İl Kongresi 26 Aralık Cumartesi Günü Maviadada yapılacak. Daha önce aday olduklarını açıklayan Erdal Çakıcıer ve Metin Tomsuk; Sinan Özkar lehine adaylıktan vazgeçti.

ÖZOKÇU GÜÇLÜ ADAY

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın grubu güçlü adayla kongreye gidiyor. Eskişehir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Selahattin İlker Özokçu bu grubun İl Başkan adayı oldu. 20 yıldır Oda Başkanlığı yapan Özokçu hem meslektaşları hem de Eskişehirliler tarafından sevilen bir isim. Eskişehir ile ilgili önemli konularda hep kent yararına taraf olan Özokçu ilkeli ve duruşu olan bir kişidir. CHP'nin 26 Aralık'ta yapılacak İl Kongresi'nde iki başkan adayı yarışacak. Kazım Kurt Grubunun adayı Sinan Özkar ile Ahmet Ataç Grubunun adayı İlker Özokçu İl Başkanlığı için mücadele edecek. Bir tarafta Kazım Kurt, Cemal Okan Yüksel, Oğuzhan Özen, Akın Sallarel, Erdal Çakıcıer, Nihat Çuhadar, Mahmut Süzen, ve Metin Tomsuk'un desteklediği Sinan Özkar. Diğer tarafta Ahmet Ataç, Murat Sönmez, Vural Yörük, Erman Gölet, Yücel Yenilmez ve Abdülkadir Adar'ın desteklediği İlker Özokçu.

KIRSAL OYLAR BELİRLER

İki aday, iki grup son derece iddialı. 26 Aralık Cumartesi Günü Maviada da yapılacak Kongrede 600 delege oy kullanacak. Kazım Kurt Grubu Odunpazarı İl Delege listesinde, Ahmet Ataç Grubu Tepebaşı İl Delege listesinde hakim gözüküyorlar. Her iki grupta kendi listelerinde fazla fire vermeyeceklerine inanıyor. Bundan dolayı kent merkezi dışındaki ilçeler önemli. 600 İl Delegesinin 285'i Odunpazarı'ndan seçilen delegelerden oluşuyor. Tepebaşı ilçesinden 238 delege gelecek. Seyitgazi ve Sivrihisar ilçeleri 11'er İl Delegesi gönderecek. Çifteler'i 8, Alpu'yu 7 il delegesi temsil edecek. Kent merkezi dışındaki 12 ilçede Ahmet Ataç Grubu, Kurt Grubuna göre biraz önde gözüküyor. CHP son yılların en heyecanlı kongresini yaşayacak. Kongreyi Kazım Kurt mu yoksa Ahmet Ataç mı; bir başka değişle Sinan Özkar mı İlker Özokçu mu kazanacak? Bunu bekleyip göreceğiz…

------------------------------------------------------------------------------------

AMERİKALI YAZAR SANKİ TÜRKİYE İÇİN BU OYUNU YAZMIŞ

Geçtiğimiz Cuma günü eşim ve kızım ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının sahnelediği 'Halktan Biri' adlı tiyatro oyununu izledik.

BENZERLİK GÖSTERİYOR

Haller Gençlik Merkezi Tepebaşı Sahnesi'nde sahnelenen Sam Bobrick tarafından 2005 yılında yazılan oyunda ABD Başkanı George Bush'un ikinci dönemindeki savaş ve ekonomik politikalarına göndermelerde bulunuluyor. Amerika'da yazılan bu oyunun Türkiye'nin son yıllarında yaşananlarla bir benzerlik göstermesi dikkati çekiyor. Ülkemizdeki bazı çarpık ve yanlış uygulamalarla örtüşüyor. Oyunun yönetmenliğini geçtiğimiz yıl 'Afife Jale En İyi Yönetmen' ödülünü alan Ümit Aydoğdu yaptı.

MUTLAKA İZLEYİN

Genel Sanat Yönetmenliğini Ercüment Yılmaz, Dekor Kostüm Tasarımın Başak Özdoğan, Kostüm Tasarımını Tülay Kale, Işık Tasarımını Ali Rıza Tekin'in yaptığı İki kişilik oyunda sanatçılar Özlem Akdoğan ve Zafer Ergül muhteşem performans gösterdiler. Salonu dolduran sanatseverler oyun sonunda oyuncuları alkış yağmuruna tuttu. Başarılı dekor, kostüm ve ışık tasarımlarıyla dikkat çeken oyunu herkesin izlemesini tavsiye ediyorum.

------------------------------------------------------------------------------------

FOTO ŞAKA

CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Utku Bey kongrede İlker Özkokçu bana rakip olamaz değil mi?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Onu bana değil, Cemal Beye sor. Her ikisi de Emirdağlı değil mi?

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Ben en iyisi uyur numarası yapayım. Böylece hemşerim olan İlker ağabeyi eleştirmemiş olurum.

CHP eski Merkez İlçe Başkanı Metin Tomsuk: Ahmet Ataç ben dururken, neden İlker'i aday yaptı ki? Benim başımda kel değil. Artı bıyıklarım da var.