Tahin tamamen susamdan elde edilen ve %54 yağ ile %28 oranında protein içeren bir besin maddesidir. Protein oranının yüksek olması gıda değerini artırmakta olup, et ve süt gibi değerli bir gıda olmasını sağlamaktadır. Tahin, içerdiği yüksek orandaki yağ nedeniyle yüksek kalori verir. 100 gram tahinde 643 kalori bulunduğundan, kilo problemi olanların dikkatli tüketmesi gerekmektedir fakat yağ içeriğinin yüksek olması bir yandan tahinden yapılan ürünlerin lezzetli olmasını, diğer yandan besinlerin midede uzun süre kalmasını sağlayarak acıkmayı geçiktirmektedir. İçeriğindeki doymamış yağ asitlerinden oleik asit/ linoleik asit oranının yüksek olması, tahin yağını oksidasyona karşı dayanıklı kılmakta, oleik asitin yüksek olması da yağ kalitesini artırmaktadır. Tahin A, B ve E vitaminleri ile demir, fosfor, çinko, kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez mineralleri ve lif kaynağıdır. Antioksidanlar (sesamol, sesamolin, tokoforol) ve amino asitler bakımından da zengindir.
Bu özellikleri nedeniyle soğuk havada vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Soğuk kış aylarında tüketilmesi bu bakımdan yararlıdır. İçerisindeki antioksidanlardan E vitamini, sesamol, sesamolin, sesamin ve Omega 9 nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Sesamin karaciğeri koruyucu etkiye sahiptir. Güçlü bir antioksidan olan ve tahinde oldukça fazla bulunan E vitamini hücre yapısının bozulmasını ve damar sertliğini, damar tıkanmasını engeller, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Vücuda alınan ağır metaller, radyasyon, zehirli bileşikler ve ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar.
Tahin yaşlamaya bağlı hafıza kaybı, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik halinin azaltılmasında olumlu etki yapmaktadır. İçindeki bakır romatizma ağrılarında rahatlama sağlamakta, saçlara renk veren melaninin yapımında rol almaktadır. İçerisindeki magnezyum damar ve solunum sağlığı için gereklidir, astım rahatsızlığında, solunum yolu spazmında, migren ataklarında ve menopoz sırasında uyku bozukluklarının giderilmesinde etkilidir. İçeriğindeki kalsiyum kolon kanserine neden olan kimyasallardan korumaktadır, ancak bu kalsiyum oksalat formunda olduğundan beslenmelerinde oksalat olmaması gereken hastalar dikkatli olmalıdır.
Tahin, kan yapımında rol oynayan demir ile yaşı ilerlemiş kadın ve erkeklerde kemik yoğunluğunun artırılmasında etkili olan ve kış aylarında vücut direncini artıran çinko bakımından zengindir. Göz sağlığı için de yararlı olan tahin, safra taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, anne sütünü artırır, içerdiği fosfor nedeniyle çocuklarda beyin ve zeka gelişimini olumlu etkiler, B vitamini ile sinir rahatsızlıklarının azaltılmasına katkı yapar, bağırsakları yumuşatıp, idrarın sökülmesine yardımcı olur.
Tahin sade olarak tüketildiğinde tadı pek hoş olmamakla beraber, mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Şeker, bal veya en çok da pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde lezzetli, besleyici ve enerji verici bir gıdadır. Tahin pekmez karışımında 1.5 kaşık tahin : 1 kaşık pekmez olması uygundur, ancak tatlı sevenlerde 1 kaşık tahin:1-1.5 kaşık pekmez şeklinde de hazırlanabilir. Tahin ve pekmez, besleme değeri bakımından doğru bir ikilidir. Bu ikili yüksek enerji içerdiği ve minerallerce zengin olduğu için özellikle büyüme çağındaki çocuklar, beden çalışması çok olan gençler, zayıf ve iştahsız kişiler, hamile ve emziren kadınlar ve sporcular için çok yararlı bir besindir. Tahin mevsim değişikliği nedeniyle oluşan yorgunluğun azaltılmasında da etkilidir. Tamamen susamın ezilmesi ile elde edilen tahin kolestrol içermemektedir.
Ancak bir çok faydası yanında tahin ; diyabet ve hipoglisemi olanlar, fazla kilolu, obez kişiler, damping sendromlu kişiler tarafından sınırlı ve dikkatli tüketilmesi gereken bir gıdadır. Hamile hanımlar da çok tüketirse hem bebekte kalıcı zararlar oluşabilmekte hem de kendilerinde kasların kasılması, uyku bozukluğu ve deri üstü yaralar ortaya çıkmaktadır.
Tahin bozulmayan bir üründür, sadece yağı ayrılıp üste toplanabilir ve dibinde tortulaşma görülür. Kullanmadan önce karıştırılırsa eski halini alır. Tahinin büyük bir kısmı tahin helvası üretiminde kullanılmaktadır. Şeker ve tahin gibi temel bileşenlere lezzet verici vanilya, kakao, kuruyemiş gibi maddeler eklenerek yapılan tahin helvasının enerji ve besin değeri yüksektir, koruyucu maddesi olmayan doğal, bozulması zor, dayanıklı bir üründür, içindeki tahin oranı arttıkça lezzeti artmaktadır.
Isı değişimi ile yağlanma göstermektedir fakat bozulmamaktadır. Üstü açık bırakıldığında yumuşamaktadır ancak bu bölge traşlanırsa eski halini almaktadır. Helva buzdolabında değil, kapalı bir kapta ve oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Günlük tahin helvası tüketiminin 1 kibrit kutusu büyüklüğünü, tahin- pekmez karışımının ise 1-2 çorba kaşığını aşmaması doğrudur, tüketirken aşırıya kaçmaktan sakınılmalıdır.