Diş hekimi zor bir hastayla karşı karşıyadır. Hastanın müthiş ağrıyan neredeyse tümüyle çürümüş bir dişi vardır ve çekilmesi gerekmektedir. Ne var ki pensi gören hasta kilitlenip kalmakta, ağzını bir türlü açmamaktadır. Hastasıyla uğraşmaktan yorgun düşen diş hekimi asistanını dışarı çağırır. Eline bir iğne almasını ve kendisi pensi hastanın ağzına tam yaklaştırdığında iğneyi hastanın kaba etine sertçe batırmasını söyler. Operasyon başladığında asistan hazırdır. İğneyi adamın kabasına sertçe batırır. Adam iğnenin acısıyla 'aaay !' diyerek ağzını açar. Bu arada diş hekimi hedefe ulaşmış, dişi yakalamıştır. Diş çekilir, adam rahatlar. Mutlu bir yüzle diş hekimine gülümserken, diş hekimi ona çektiği dişi gösterir. Adam dişe şöyle bir bakar ve şöyle der; 'Küçücük bir diş bu. Ama kökü ne kadar derinmiş. Acısını ta kaba etimde hissettim.'

YOLSUZLUK YAPILDI MI?
Gazetemizin Eğitimci Yazarı Tarık Sayer dün 'Milli Eğitim Projelerine Büyük Soruşturma' başlıklı yazısında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, Eskişehir'de 'Comenius Programı' kapsamında Avrupa Birliği Projeleri yürüten çok sayıda ortaokul ve Lisede büyük bir soruşturma başlattığını yazdı. Biz de Sayer'in gündemi bomba gibi düşen yazısının gazetemizin manşetinden yer verdik. Yukarıdaki fıkradaki gibi Milli Eğitim'in yaptığı soruşturmanın kökü derin. Avrupa Birliği 2003 yılından beri Türkiye'de ortaokul ve liselere 'hibe' parasal destekler vererek 'Comenius Programı' adı verilen bir proje uyguluyor. Bu proje 'Erasmus+ Programı' olarak devam ediyor. Eskişehir'deki okullar AB projelerine büyük ilgi gösterdi. Bu kapsamda Comenius Projesi'ne Eskişehir'den de çok sayıda ortaokul ve lise katıldı. Maarif Müfettişleri çok sayıda okulda eski yeni tüm yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin ifadesini almaya başladı. 2003 yılından itibaren yürütülen ve giderleri AB fonlarından 'Euro' olarak ödenen bu projelerde yolsuzluk yapılıp yapılmadığı, okullara yardımcı olan şirketlere yapılan ödemeler ve bu şirketlerin FETÖ ile bağlantılarının olup olmadığı araştırılıyor. Ayrıca bazı okul müdürlerinin yakınlarını hatta eşlerini bile Avrupa'ya götürdüğü, bazı okullardan öğrencilerden ekstra paralar toplandığı iddia ediliyor.

FETÖ'CÜ FİRMALARIN
HESAPLARI
ARAŞTIRILMALI
Bu proje Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı Ulusal Ajans aracılığıyla yapılıyor. Okullar bu konuda Milli Eğitim'e değil, Ulusal Ajansa karşı sorumlu. Okullar bu proje ile ilgili belgeleri 5 yıl saklamak zorundaydı. Şimdi okul yöneticileri beş yıl önceki belgeleri nereden bulacak? İstenilen bu belgelere Ulusal Ajanstan ulaşılabilir. Eğer birileri tarafından yok edilmemişse! Yıllar önce bu projelerle ilgili FETÖ bağlantılı bir firmayla ilgili çeşitli iddialar gündeme gelmişti. Bu iddialarla ilgili o yıllarda gazetemde yazılar da yazmıştım. İddialar şöyle idi; FETÖ bağlantılı bir firma ilimizdeki bazı okul müdürlerine 'Ben size Comenius Projesi hazırlarım. Ancak siz buradan gelecek parayı bize verin. Avrupa'daki harcamalarınızı biz yapalım' diyor. Proje hazırlamaktan 'bihaber' olan bazı okul yöneticileri bu teklifi kabul ediyor. Ve Avrupa Birliği'nden gelen parayı bu firmaya yönlendirdikleri öne sürülüyor. Bu firmanın da AB parasından daha fazla istifade etmek için projeye katılan öğretmen ve öğrencileri en kötü otellerde ve en kötü lokantalarda yemek yedirdiği belirtiliyor. Bundan dolayı geziye katılan eğitimcilerin daha iyi ortamda yemek yenilmesi için öğrencilerden para toplamak zorunda kaldığı ileri sürülüyor. Bu firmanın hesapları araştırılırsa, hangi okulların kendilerine gönderilen AB parasını buraya yönlendirdiği ortaya çıkar. FETÖ bağlantılı bu aracı kuruluşlara proje hazırlatan okul yöneticilerine ne olacak? Bunda da 17-25 Aralık öncesi dikkate alınacak mı? 2003'den itibaren araştırma başlatıldığına göre 17-25 Aralık öncesi de dikkate alınacak. Böyle bir durumda 2003 yılından itibaren FETÖ bağlantılı aracı firmalara yardım eden AB Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki yöneticiler ve siyasiler de cezalandırılmalı.


/0////
ÇOCUKLARIN GÜLEN YÜZÜ GÜLBEN ERGEN
Sanatçı Gülben Ergen'in Kurucusu ve Başkanı olduğu 'Çocuklar Gülsün Diye Derneği', okul öncesi eğitimin yaygınlaşması için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Eskişehir'e anaokulu yaptırdı. Şehit Hasan Önal Teknik Ve Meslek Lisesi'nin bahçesinde inşa edilen anaokulu geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen törenle açıldı. Böylece 2011 yılından bu yana 36 anaokulunun açılışı gerçekleştiren Çocuklar Gülsün Diye Derneği, 37. Anaokulunu Eskişehir'e kazandırmış oldu. Açılış töreninde konuşan yapan Gülben Ergen, 'Güzel Eskişehir bizi ne güzel karşıladınız. Ben buraya yalnız gelmedim. Çünkü yarının anlamı benim için çok büyük. Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği muhteşem bir bayram. Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Kendi çocuklarıma günlerdir anlatıyorum. Dünyada hiçbir çocuğun birbirinden farkı yoktur. Çocuklar için maalesef fırsat eşitsizliği vardır. Ben dünyada özellikle ülkemizde hiçbir çocuk okul öncesi eğitim almadan çocukluğunu yaşasın istemiyorum. Her çocuk anaokulunu bitirmelidir. Eğitimine daha özgüvenli şekilde devam etmelidir. Çocuklar Gülsün Diye bugün 37'nci anaokulunu açıyor. 81 ilde 81 anaokulu oluncaya kadar devam edecek. Anaokulumuzu her zaman olduğu gibi annelerimize emanet ediyorum' dedi. Okul öncesi eğitimin amacı çocuklarda öğrenmeye ilgi uyandırmak ve çocuğun var olan yeteneklerini görünür kılmaktır. Bu dönem, araştırmacılar için çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönem olarak görülmektedir. Uygun fiziksel ve sosyal çevre koşullarında ve sağlıklı etkileşim ortamında yetişen çocuklar, daha hızlı ve başarılı bir gelişim gösterirler. Eğitimin ilk basamağını oluşturan okul öncesi eğitim gömleğin ilk düğmesidir ve bunun doğru iliklenmesi gerekir. Gülben Ergen okulöncesi eğitime verdiği bu büyük katkılarla Türkiye'nin aydınlık geleceğine yatırım yapıyor. Bu duyarlılığından dolayı Ergen'i kutluyorum. 'İyi ki varsın' diyorum. Umarım Ergen'in eğitime yaptığı bu destek, diğer sanatçılara da örnek olur.


////////
NOSTALJİ

13 Aralık 1994 tarihine ait fotoğrafta dönemin DYP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne yaptığı ziyaretin görüntüsü yer alıyor.
BÜYÜKŞEHİR YAPTI
Üniversitenin Kurucu Rektörü merhum Prof. Dr. Esat Erenoğlu Cindoruk'a üniversitenin birimlerini gezdirerek, yaptıkları çalışmalar hakkında kendisine bilgi verdi. Dönemin Valisi Ali Fuat Güven ve DYP İl Başkanı Necati Okuroğlu'da bu ziyarete eşlik ediyor. Cindoruk bu ziyaretten iki ay sonra ESOGÜ'den 'Fahri Doktora Ünvanı' almıştı. Cindoruk 1991-1995 yılları arasında TBMM Başkanlığını tarafsız ve çok demokratik şekilde yaptı. Bu yıllar arasında Eskişehir'e unutulmaz hizmetleri oldu. Meclis Başkanlığı döneminde içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye imza atmadı. Eskişehir'i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi.

DÜN ÖLÜM
YILDÖNÜMÜYDÜ
ESOGÜ'nün kurucu Rektörü Esat Erenoğlu'nun da Eskişehir'e ve üniversiteye büyük katkıları oldu. 1927 yılında Emirdağ'ın Göğüs Yaylası'nda dünyaya gelen Esat Erenoğlu 1952 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdi. Amerika Colombia Üniversitesi'nde dört yıl çalıştı. ESOGÜ'nün kurucu Rektörlüğünü üstlenen Erenoğlu 7 yıl önce 24 Nisan 2010'da vefat etti. Dün bu büyük bilim insanının doğum günüyde. Erenoğlu'na Allah'tan rahmet diliyorum. Üniversiteye ve Eskişehir sağlık sektörüne yaptığı büyük hizmetler asla unutulmayacak.

7,5 YIL ESKİŞEHİR
VALİLİĞİ YAPTI
Ali Fuat Güven 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. Tam bir devlet adamıydı. Eskişehir'den sonra önce Bursa'ya atandı. Sonra Uşak Valisi oldu. Eskişehir'de iz bırakan, başarılı valiler arasında yer aldı. Adalet Partisi ve DYP'de uzun yıllar siyaset yapan Necati Okuroğlu, Süleyman Demirel yasaklıyken, DYP Kongresi'nde Mehmet Yazar'ı destekledi. 14 Mayıs 1985 tarihinde yapılan kongreyi Cindoruk kazandı. Okuroğlu defalarca DYP İl Başkanı olmasına rağmen, 1985'teki aday tercihi yüzünden milletvekili ve belediye başkanı olamadı…


FOTO ŞAKA

Orman ve Köyişleri Bakanı Veysel Eroğlu: Haruncuğum 'taş yerinde ağırdır' 2019'da Eskişehir'in Büyükşehir adayı sen ol.
AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Bakanım hani Eskişehir'de Afyonlu çoktu? Kesin Büyükşehir'i alırdın? Referandumda %42'yi görünce işte böyle fikrin değişir.