Kadının toplumda duygusal, fiziksel ve bedensel açıdan zayıf görülmesi, sporun daha çok erkeklikle bağdaştırılması, onun spordaki yerini, erkeklere göre zorlaştırmaktadır. Birçok kadınımız fiziksel şiddet ya da psikolojik şiddet görmesi nedeniyle sporu bırakmaktadır.
Sporda kadının yeri yok demek bile, çevrenizde birçok kişiyi rahatsız eder. Çünkü gerçekler acıdır, acıtır. Kadın ve spor! Korkulu rüyadır. Özellikle futbol branşı erkeğe mal edilmiştir. Kız çocuğu sokakta futbol oynarken erkek misin, futbol erkek işidir diye aşağılanır.
Peki kadınlardan futbolcu olmuyor da, spor yapanların yanından bile geçmemiş bir erkekten nasıl spor yöneticisi oluyor. Onu neden sorgulamıyorsunuz! Neden olimpiyatlarda başarısızız diye sorguluyorsunuz, sebebi açık değil mi? (Kendini yetiştiren geliştiren yöneticileri tenzih ediyorum.) Eski bir futbolcu ve şimdilerin futbol yorumcusu Ümit Özat ile yine bir spor ve futbol yorumcusu sunucusu olan Simge Fıstıkoğlu arasında HaberTürk televizyonunda yayımlanan Bizim Stadyum programında geçen kavgayla karışık diyaloglar, bir kadının futbol dünyasında ve spor dünyasında nasıl görüldüğüne iyi bir örnek oluşturmaktadır. Aradan yıllar geçse de unutamayacağım diyaloglar.
ÜMİT ÖZAT VE SİMGE FISTIKOĞLU ARASINDA GEÇEN DİYOLOGLAR;
ÜMİT ÖZAT: Ben sizle futbol konuşmam.
ÜMİT ÖZAT: Futbol erkek oyunudur
ÜMİT ÖZAT: Bana futbolu anlatır mısınız? Antrenman bilgisini bir anlatır mısın? Bildiğiniz kadarıyla.
SİMGE FISTIKOĞLU: Bana mı diyorsunuz? Hayır anlatmam.
ÜMİT ÖZAT: Bilmiyorsunuz ki…
SİMGE FISTIKOĞLU: Ben size bilgimi kanıtlamak zorunda değilim. Size burada hiçbir şey kanıtlamak zorunda değilim.
ÜMİT ÖZAT: Ben nasıl bir bayanla el örgüsü, yemek konusunu konuşamazsam, onun yatkın olduğu dallarda... Kadınla da futbol konuşmam.
ÜMİT ÖZAT: …kime sorarsan sor, akli dengesi yerinde olan her insan 'Kadınlar da erkekler kadar futboldan anlar' cümlesini kabul edemez.
SİMGE FISTIKOĞLU: Bu kadar saçma bir cümle duymadım. Cinsiyetçi ve kadınları aşağılayan bir cümle bu..
Kahvede dostlarının arasında söylesen buna mantıklı bir açıklama getirmen gerekmez, TV programında söylüyorsan, bu düşüncenin altını mantıklı cümlelerle doldurmak zorundasın.
Bu diyaloglarda da görüldüğü gibi kadına karşı bir tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük söz konusudur. Kadınlar her fırsatta ezilmeye çalışılmaktadır.
Ümit Özat'a sorarım hiçbir spor geçmişi olmayan bir erkek yöneticiye sor bakalım ANTRENMAN BİLGİSİ VAR MI? SORAMAZSIN. Siz ve sizin gibilerin ancak kadına gücü yeter.
(Sonraki yıllarda da kadın yardımcı antrenör transfer etmesi de ne kadar düşünmeden konuştuğunu ve tutarsızlığını gösteriyor.)
Son olarak da, eğer ki sporun gelişmesini istiyorsanız;
Kadın erkek eşitliği sağlanmalıdır, toplumsal cinsiyet duyarlılığının tüm plan ve programlara yansıtılması önemlidir.
Kadının insan haklarının korunması önemlidir.
Toplumsal yaşamın her alanında kadının güçlendirilmesi gerekmektedir.
Kadınların tüm karar alma konumlarına eşit katılımlarının sağlanması için politikalar ve stratejiler geliştirilmeden, toplumların ne sağlıklı olmaları ne de ilerlemesi olanaklı olacaktır.