Ülkemizde öğrenciliğinde staj yapmış kişilerin sayısı tahminen yüz binlerle ifade ediliyor. Bu kişiler, öğrenciliklerinde staj sigortası yatırılan sürelerin emekliliklerine sayılıp sayılmayacağı konusunda büyük bir kafa karışıklığı yaşıyor. SGK'nın sigortalı hizmet bildiriminde konuyu anlaşılır hale getirmeyip sigortalıların staj giriş tarihini hala uzun vadeli başlangıç tarihi gibi görmeleri bundan dolayı emeklilik başlangıç yaşlarını etkileyeceğini düşünmeleri zaman zaman da sosyal medyada dolaşan söylentiler kafa karışıklığını daha da arttırıyor. Konuya ilişkin en ufak hareketlilik bu tartışmaları alevlendiriyor. 5 Aralık 2017 tarihinde resmî gazetede yayımlanan 7061 sayılı kanunda yer alan sigorta kollarında yapılan düzeltme seviyesinde ufak bir değişiklik de işte bu nedenle tartışmaları arttırdığı gibi yine kafaların karışmasına neden oldu. Yapılan değişiklik sanki stajyerlik başlangıcının sigorta başlangıcı sayılacağı şeklinde yorumlandı! Oysa ki değişen bir şey yoktu.
Lise ve üniversite öğrencileri için staj döneminde yapılan sigortalar sadece iş kazası ve meslek hastalıklarına ilişkin güvence sağlıyor. Halen de öyle sayılıyor. Yani staj sigortası emekliliğe sayılmadığı gibi, sigorta başlangıcı olarak da kabul edilmiyor. Stajda öğrenciye SGK'dan sigorta sicil numarası veriliyor. Daha sonra normal çalışma hayatına aynı numarayla başlanıp emekli oluncaya kadar aynı sicil numarası kullanılıyor. Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası yaptırılıyor. Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanıyor. Staj sırasında yapılan bu sigorta, adından da anlaşılacağı gibi staj yapan öğrenciye iş kazası ve meslek hastalığına karşı koruma sağlıyor.
Staj döneminde iş kazası ve meslek hastalığı için sadece yüzde 2 oranında prim ödeniyor. Buna 'kısa vadeli sigorta' deniyor. Bu sigorta staj yapan öğrencinin; staj süresinde iş kazasına uğrarsa veya yaptığı işten dolayı hastalanırsa tedavi giderlerinin karşılanmasını, ayrıca raporlu olduğu dönemlerde iş göremezlik geliri almasını sağlıyor. Emeklilik için ise malullük, yaşlılık, ölüm sigortası olarak adlandırılan 'uzun vadeli sigorta' primi ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla staj döneminde sigorta yaptıran bir kişinin emeklilikte dikkate alınabilecek sigorta başlangıç tarihi, fiilen bir işte sigortalı çalışmaya başladığı tarih olarak kabul ediliyor.
Vedat İlki de aynı konuyu benzer biçimde şöyle özetlemiş 'Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası yaptırılıyor. Meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanıyor. Staj sırasında yapılan bu sigorta, adından da anlaşılacağı gibi staj yapan öğrenciye iş kazası ve meslek hastalığına karşı koruma sağlıyor.
Staj döneminde iş kazası ve meslek hastalığı için prim ödenir. Sigorta literatüründe buna 'kısa vadeli sigorta' denir. Staj yapan öğrencinin; staj süresinde iş kazasına uğraması veya yaptığı işten dolayı hastalanırsa tedavi giderlerinin karşılanmasını, ayrıca raporlu olduğu dönemlerde iş göremezlik geliri almasını sağlıyor. Emeklilik içinse malullük, yaşlılık, ölüm sigortası olarak adlandırılan 'uzun vadeli sigorta' primi ödenmesi gerekir. Staj döneminde sigorta yaptıran bir kişinin emeklilikte dikkate alınabilecek sigorta başlangıç tarihi, fiilen bir işte sigortalı çalışmaya başladığı tarih olarak kabul edilir. Staj sigortası ne sigortalılık başlangıcında ne de emeklilikte dikkate alınır. Staj döneminde stajyer/çırak normal işçi gibi prim yatırabilir. Bu şekilde yatırılan sigorta primleri ise emeklilik tarihlerini öne çeker.'
Sonuç olarak staj sigortası ne sigortalılık başlangıcında ne de emeklilikte dikkate alınıyor. 5 Aralık 2017 deki resmî gazetede ise bu durumu değiştiren ve yeni olan hiçbir şey yer almıyor. Tekrar kafa karışıklığına gerek yok.