Yıl: 2008. CHP Türkiye'nin 80 ilinde kongrelerini yaptı. Ancak CHP Eskişehir İl Örgütü üç yılı aşkın süre geçmesine rağmen İl Kongresini yapmadı.

SÖNÜK GEÇEN KONGRE
O yıllarda CHP'de İl Başkanı İsmet Süder'di. Partinin eski il başkanlarından Yunus Emre Karabulut, CHP'nin Eskişehir'de 'parti tüzüğüne aykırı hareket ettiği iddiasıyla' mahkemeye başvurdu. Aynı zamanda Avukat olan Karabulut'un başvurusunu kabul eden mahkeme, CHP üyeleri Yunus Karaağaç, Sedat Karataş ve Sinan Bozkaya'yı, CHP'nin il kongresi yapması için kayyum atadı. Parti il yönetimini alan üç CHP'li, 30 Kasım 2008'de partiyi kongreye götürdüler. Benim de muhabir olarak takip ettiğim Taşbaşı Kültür Merkezi'nde yapılan İl Kongresinde tek aday çıktı. Abdülkadir Adar kullanılan '294 oyun 283'ünü alarak İl Başkanlığına' seçildi. Ancak bu kongreden bir gün önce CHP eski İl Başkanı İsmet Süder kendisine ait düğün salonunda partisinin Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye başkan adaylarını açıkladı. Bundan dolayı kongre çok sönük geçti.

KINADI SONRA
SİNEYE ÇEKTİ!
Adar başkan seçildiği kongrede yaptığı konuşmada; 'Genel merkez, Eskişehir'de iki ilçe belediye başkan adayını alelacele açıklamakla CHP'ye büyük zarar verdi.Bunları kongre salonundan kınıyoruz' demişti. Daha sonra CHP Genel Merkezi, İl Başkanı Abdülkadir Adar'a sormadan Büyükşehir adayını da açıkladı. Onlar aslında Adar'ın görevi bırakmasını istiyordu. Bundan dolayı Büyükşehir adayını tepeden atadı. Ancak Adar 'kınadığı bu olayı içine sindirerek', kendisinin istemediği belediye başkan adaylarıyla birlikte seçim çalışması yaptı. Onlara halktan oy istedi. Odunpazarı adayı Erman Gölet 40 bin oy alırken, diğer adaylar çok az oyda kaldı. Seçimler CHP için hüsran oldu.

BU KEZ ATAMAYLA GELDİ
Adar'ın Kayyum tarafından yapılan kongrede İl Başkanı seçilmesinin üzerinden 10 yıl geçti. CHP Genel Merkezi İl Başkanı Rabia Akman ve yönetimini görevden aldı. 10 yıl sonra Adar bu kez 'seçimle değil, atamayla il başkanı' oldu. Atanan yönetimin '45 gün içerisinde' seçime gitmesi gerekiyor. Ancak 'seçimlere 6 aydan az bir süre kalırsa', kongre yapılmıyor. Şimdi 10 yıl önce partide kongre yapılmaması için uğraşan eski İl Başkanı İsmet Süder, Adar'a 1 Nisan şakası yaparsa! Seçimden bir gün sonra CHP İl Kongresinin yapılması için gerekli başvuruda bulunursa; 10 yıl sonra kaderin bir cilvesi yaşanabilir. 10 yıl önce 'olmaması için direndiği' kongrenin yapılmasını sağlayabilir...
-------------------------------------------------
ESKİŞEHİR SİYASETİNE
DAMGA VURAN KOMİTE

ETO 17 Meslek Komitesi (Akaryakıtçılar) 2005 yılında kuruldu. Harun Karacan, Yavuz Metin, Hamid Yüzügüllü, Özkan Alp, İrfan Topaloğlu ve arkadaşları Yedek Parçacılar Grubundan ayrılarak, 13 yıl önce bu komiteyi kurmuşlardı.

DÖRT YILDA BÜYÜK BAŞARI
17. Meslek Komitesi Başkan Harun Karacan önderliğinde çok aktif bir çalışma yürüttü. Bu komite 2005-2009 yılları arasında ETO Başkanlığı yapan Cemalettin Sarar'a yaptıkları muhalefetle öne çıktı. Adeta gölge ETO yönetimi gibi hareket ettiler. Bunun meyvesini de dört yıl içerisinde aldılar. Komite Başkanı Harun Karacan 2009'da ETO Başkanı seçildi. 2011 yılında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kuruluna girdi. 2014 yılında AK Parti'den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Az bir oy farkıyla seçimi kaybetti. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise Eskişehir Milletvekili seçildi. Karacan adaylığı sırasında yarattığı pozitif enerjiyle AK Parti'nin Eskişehir'de birinci parti olmasını sağladı. Karacan siyasetteki yükselişine devam ederek önce MKYK'ya girdi. Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı oldu. Türkiye Başkanlık sistemine geçtikten sonra da MKYK'ya girdi.

ALP, ÖZKAN VE METİN
17. Meslek Komitesi iki de belediye başkanı çıkardı. Komite Üyesi Özkan Alp AK Parti'den iki dönemdir (2009 ve 2014) Beylikova Belediye Başkanı seçiliyor. 17. Meslek Komitesi kurucularından Hamid Yüzügüllü de 30 Mart 2014 seçimlerinde AK Parti'den Sivrihisar Belediye Başkanı seçildi. Hem Alp hem de Yüzügüllü Eskişehir'in kırsaldaki başarılı belediye başkanlarının başında geliyor. Aynı komitenin kurucularından Yavuz Metin de son iki dönemde CHP'den Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi seçildi. Aslında Yavuz Metin, beş yıl önce kendisine bizzat Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan adaylık teklifini kabul etseydi, belki de bugün Mihallıççık Belediye Başkanıydı. ETO 17. Meslek Komitesi 9 yılda bir Genel Başkan Yardımcısı, bir milletvekili, iki belediye başkanı, bir ETO Başkanı ve bir Belediye Meclis Üyesi çıkararak, büyük başarıya imza attı. Bu başarıda Komite üyelerinin uyumlu çalışması ve birlikte hareket etmeleri büyük rol oynamıştı. 17'nci Meslek Komitesinin elde ettiği başarıyı bugüne kadar değil, başka bir komite, hiçbir sivil toplum örgütü, dernek, oda gerçekleştiremedi...
------------------------------------
NOSTALJİ
SAKIP AĞA'YA LÜLETAŞI PİPO

Yıl: 1994. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı merhum Sakıp Sabancı, holding yöneticileriyle birlikte Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (ESİAD) ziyaret ediyor. 24 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta dönemin ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu, 'kentimize yatırım yapması için' davet ettikleri 'Ağa' lakaplı Sabancı'ya plaket ve lületaşından yapılmış pipo veriyor. Gerçekten o yıllardaki ESİAD 'imza attığı işlerle hep kent gündeminde' yer alıyordu. Kentimizin önemli 'sorunlarının çözümünde' etkin oluyordu. Siyasi 'partilerin yerel birleşenlerini ve kentin tüm milletvekillerini Eskişehir paydasında' bir araya getiriyordu. ESİAD'ın o yıllarda yaptığı çalışmaları, 'estirdiği rüzgarı' bugün kentimizde 'hiçbir kurum' gerçekleştiremiyor. Sabancı Holding eski yönetim kurulu başkanı olan Sakıp Sabancı, 2004 yılında 'Amerikan iş dergisi Forbes'in milyarderler listesinde 147'nci sırayı' almıştı. Sabancı, halka yakın tavırlarıyla 'Sakıp Ağa lakabını' kazandı. Yüreği vatan sevgisiyle dolu olan büyük işadamı 14 yıl önce 10 Nisan 2004 tarihinde 71 yaşında böbrek kanserinden yaşamını kaybetti. Sabancı'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Sakıp Ağa'nın ülkemize yaptığı hizmetler asla unutulmayacak...
-----------------------------------
FOTO ŞAKA

TBMM Başkanı Binali Yıldırım:
Devlet Bey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı mı olayım? Yoksa TBMM Başkanlığında mı kalayım?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Ben olmasam TBMM Başkanı seçilemeyeceğin gibi yine ben desteklemesem İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanı olamazsın. Bana 'Beni Büyükşehir Belediye Başkanı yapacak mısın?' diye sorman lazım.
------------------------------
FIKRA
YARIN BEN AYILACAĞIM

Churchill içkisiyle ünlüydü. Meclisin en eski kadın milletvekillerinden biri ona içkisinden dolayı laf atar. 'Sen bir sarhoşsun!' Churchill güler: 'Yarın ben ayılacağım ama sen hep böyle kalacaksın.' Kadın meclisin en çirkin kadınlarından biridir.