Fırsatını buldukça bisiklet turlarına, festivallerine katılırım. Bu sayede farklı coğrafyaları görüp, ülkenin dört bir yanından gelen bisikletçilerle tanışırım. Yıllar önce bir festivalde tanıştık Sema ile —nam-ı diğer Sema Gür Uçuşan Teker'le. Süslü püslü bisikleti ve uçuk kaçık fikirleriyle o zamandan ipuçlarını vermişti bisiklet dünyasına yapacağı sürprizlerin.
İlk Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 2013 yılında Otomobilsiz Kentler Günü kutlamalarında yapıldı. İzmir için planladığı bu etkinliğe gösterilen ilgi Sema'yı bile şaşırtmış. Oluşturduğu feysbuk etkinliğine 5-10 kişi beklerken 300 kadını bulmuş karşısında. Hikayenin tamamını YouTube kayıtlarından Sema'nın ağzından dinlemenizi öneririm.
Bu etkinliği anımsıyorum. Adını işitmek heyecanlandırmıştı beni. Bisiklet ve kadın buluşursa hem bisiklet dünyası, hem kent yaşamı değişir, güzelleşir diye düşünmüştüm. Öyle de oldu, değiştik, güzelleştik. Sonraki yıllarda etkinlik hızla yaygınlaştı. Bir gün için de olsa birçok şehirde egzoz kokusu yerini parfüm kokusuna bıraktı. Yanlış anımsamıyorsam 2015 yılından beri Eskişehir'de de yapıyoruz.
Turun amacı daha çok kadının bisiklete binmesi. Bisikletin güçlü, kaslı erkeklerin spor ve eğlence aracı olmanın ötesinde yaygınlaşması. Günlük yaşamın bir parçası olan bisikletin çarşıya, pazara, okula işe giderken kullanılması. Ama en önemlisi de kadınların bisiklet kullanabilmesi, hem de süsünden püsünden de taviz vermeden.
Etkinliğin yapıldığı kent sayısı her yıl giderek artıyor. Süslü Kadınlar 2015 yılında 10 kente, 2016 yılında 28 kente, 2017'de 50 kente ulaştı. Geçtiğimiz yıl 2018'de, Türkiye dışında İtalya, Almanya ve İsviçre'den katılımlarla 70 kentte yapıldı. Bu yılki hedef 115 kent.
Şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun dileklerini, paylaşıyor, Süslü Kadınları kutluyorum.
Dipnot: Eskişehir'deki etkinlik 22 Eylül Pazar günü, Odunpazarı Meydanında, saat 17'de yapılacak.
Önemli dipnot: Tura erkekler de katılabilir. Ancak bir kadın etkinliği olduğunu unutmadan, şık bir kıyafet ile ve ön plana çıkmamak kaydıyla.
--------------------------------------------------------
SELE ACISI
Sele acısı bisiklete başlayanların ilk şikayetlerindendir. Akla gelen ilk çözüm pedli taytlar ve şortlardır. Pedli giysiler sele acısı sorununu büyük ölçüde çözer. Bununla birlikte bir takım yeni rahatsızlıkları da beraberinde getirirler. Alışmak pek kolay değildir pedli giysilere. Bisiklet üzerinde sundukları konfor, günlük yaşam için geçerli olmaz.
Pedli giysilerin yaşatacağı en kötü sonuç terleme nedeniyle ıslanmaları ve pişiğe neden olmalarıdır. Nitelikli bir pedli ürün seçimi bu sorunu en aza indirilebilir.
Sele acısının kesin çözümü doğru sele seçimidir.
----------------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
18 Eylül
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
19 Eylül
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
20 Eylül
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
21 Eylül Ctesi Pedal Cafe Pedal Cafe 18.00 Klasik Bisiklet Turu
22 Eylül Pazar Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Odunpazarı Meydanı 17.00
24 Eylül Salı ESBİP Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.