Hükümetin genel seçimler öncesi vermiş olduğu söz neydi? 'Kamuda çalışan taşeron işçileri kadroya alacağım' İdi. Peki bu işçilerin sayısı kaçtı tahmini yaklaşık 150 bin. Sonra ne oldu? Birden bire ne oldu ise oldu hükümet sayıları 700 binin üzerinde taşeron işçilere kadro vereceğim dedi. Bunu anlamak çok zor olmasa gerek. 700 bin işçi demek 700 bin aile demek ve bunların hepsi birer oy potansiyeli demekti. Ancak bu önemli bir tezatı beraberinde getirdi.
Hükümetin seçim öncesi ile seçim sonrası kamuda çalışan taşeron işçileri kadroya alma sözünün içeriği birbirinden tamamen farklı anlama geldi. Çünkü verilen söz 657 sayılı kanuna bağlı olarak devlet memurluğu iken gelinen nokta ne olduğu bilinmeyen yeni bir kadro tanımlamasıdır. Şu an işin içinden çıkılmamasının ana gerekçesi de budur. Hükümet zaten bu durumda bulunan işçileri yıllardır kadroya almayarak büyük bir hukuksuzluk yapmış ve kendi döneminde çıkarmış olduğu yasa ve yönetmelikleri ihlal etmişti aynı durumu düzeltme anlamında yeterli bir formül maalesef ortada yok.
Olay yapılan ihlalleri düzelteyim derken daha da saçma hale gelecek bir şekle büründürülmüştür. Bu nedenle çıkan yasa hükümet büyük bir hayal kırıklığı ve aynı zamanda çalışma hayatına vurulmuş büyük bir darbedir. Bunu anlatmak ve engel olmak için her türlü mücadelenin verilmesi gerekmektedir. Söz konusu mücadelede en büyük iş taşeron olarak çalışan işçilere ve sendikalara düşmektedir.
Önceki gün Eskişehir'de basın açıklaması yapan DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçilere kadro hakkı tanınmamasına haklı olarak tepki gösterdi. Belediye şirketlerinde çalışan 500 bin işçi ve ailesinin ayrımcılığın mağdurları olduğunu belirten Ayaz, 'Belediyelerdeki taşeron şirket işçilerinin kadroya geçirilmesinde sergilenen ayrımcı davranış, işçilerin elde edeceği mali ve sosyal haklarda da eşitsizliğe neden olmaktadır. Bu ayrımcılık ve eşitsizliklerden belediye şirket işçilerinin sahte kadroyla karşı karşıya kalmasına sebep olmuştur. 900 bin kamu ve belediye işçisinin özgür sözleşme hakkı gasp edilmiştir. Bizler belediye şirketlerinde çalışan işçilere de gerçek kadro ve 52 ilave tediye ikramiyesi verilmesini istiyoruz. Bizler özgür toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz' diyerek var olan duruma dikkat çekti.
Gerçekten de böyle bir olay olsa olsa bizim ülkemizde olurdu ve oldu. Taşeron işçiler kar edecek diye söz veren hükümet taşerona ödediği aracı parasını da işçilere ödemeyerek kendisi kar etti! İşçi yine eli böğründe kaldı. İşçiye İlave tediye var mı? Yok. Sendika var mı? Yok. Kadro var mı? Yok. Peki ne var? Ortada ne olduğu belli olmayan saçma sapan varMIŞ gibi bir kadro var!..