Yeni bir yıl, yeni bir başlangıç ve yeni umutlar demektir. Bu başlangıcı ağız tadıyla yapmak isteyenler, o akşam sofralarında lezzet alacakları yiyeceklerin olmasını isterler. Çeşitli ülkelerde insanlar yeni yıla girerken tüketecekleri yiyeceklerin, o yılda yaşantılarını etkileyeceğine inanmaktadırlar. Amerika'da yeşil yapraklı sebze tüketilirse yılın refah içinde geçeceğine, mısır ekmeği yenilirse altın getireceğine; Japonya'da geleneksel gıdaları noodle yenirse uzun bir ömre sahip olunacağına inanlar bulunmaktadır. İspanyada, yılın her bir ayını temsilen seçilen 12 üzüm tanesi yenilmekte ve üzümü ekşi gelen ayın kötü geçeceği varsayılmaktadır.
Yunanistan'da bir nar kırılmakta, yere çok tane dökülürse o yılın şans ve bereket getireceğine; Çin'de mantıya benzer yemekleri ile mandalina yenirse yılın bol para getireceğine inanılmaktadır. Giden yılı uğurlayıp, geleni karşılamayı ailesi ile birlikte yapanların masası için lezzetli, ekonomik, yapması kolay ve besleyici olması nedeniyle tavuk dolması en iyi seçeneklerden biridir. Tavuk dolması; beyaz et, karbonhidrat ve yanında patates, havuç, soğan, karnabahar vb. sebzeler ile çok sağlıklı bir gıdadır. Dolmada ana madde tavuk olup, iç doldurmada az pişirilmiş ve herkes tarafından damak zevkine göre hazırlanan pilav kullanılır, doldurulmuş tavuk konulan tepsinin çevresine çeşitli sebzeler yerleştirilir. Protein bakımından iyi bir besin kaynağı olan tavuk aynı zamanda bazı vitamin ve mineralleri de içeren hayvansal bir gıdadır. Yüksek protein ve düşük karbonhidrat içeriği ile kan şekerinin kontrol altına alınmasına katkı yapabilmektedir. Tavuk etinin içerdiği proteinler bütün amino asitleri içerdiği için iyi kaliteli olarak ve bu proteinin vücuda alınma düzeyi yüksek olduğu için biyolojik değeri yüksek olarak nitelendirilir. İçerdiği liflerin kısa, kolay çiğnenir ve sindirilebilir olması nedeniyle her yaştaki insan için faydalı olan bir gıdadır. Tavuk etinde en çok protein göğüs etinde yoğunlaşmış olup, but eti ise daha fazla B1, B2 vitamini ile demir ve çinko mineralleri içerir. Tavuk etinde bulunan triptofan amino asidi ile vücutta serotonin seviyesi yükselmekte, bu da kişinin kendini mutlu hissetmesine ve uyku kalitesinin artmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğun sahip olduğu yağ daha çok deride toplanmıştır. Bunu kanat ve boyun bölümleri izler, en az yağ göğüs bölümündedir.
Lezzetli olan kanat kısmını tüketmek beyin ve sinir sistemi, liflerin yalıtımı, hücre duvarlarının bütünlüğü için faydalıdır. İçinde A vitamininin saf hali olan retinol, alfa ve beta karoten ile sağlıklı göze ve kaslara sahip olunmasını sağlamaktadır. B2 ile deri ve ağızdaki yaraların iyileşmesine, B6 ile kalp krizine karşı fayda sağlamakta ve kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olmaktadır. Tavuğun az miktarda olsa da sahip olduğu B12, beyin gelişimi ve sağlığının devamı ve sinir sisteminin düzenli çalışması için iyi bir kaynaktır. B6 ve fosfor içeriği ile böbrek ve sinir sistemi işlevini kolaylaştırır, fosfor, sodyum ve potasyum ile halsizliğe iyi gelir, kemik ve diş sağlığı ve beyin fonksiyonunu destekler. Tavuk, çeşitli baharatlar, salça, yağ, yoğurt (veya süt) ile içi ve dışı ovularak, en az iki saat buzdolabında bekletilmelidir. Tavuğu iki türlü hazırlamak mümkündür. Ya su ile çok az haşlanıp, diri halde bir gece suda bekletilir (ki bu lezzeti artıracaktır) ve bu şekilde pilav ile doldurulabilir. Ya da tavuk terbiye edilir, pilav ile doldurulup fırın poşetinde pişirilir. Tavuk dolmasının ikinci ana maddesi pirinç pilavıdır. Tavuğa doldurulan pilav damak zevkine göre farklı şekilde hazırlanabilir, içerdiği vitaminler ve minerallere göre de sağlığa faydası değişmektedir. Pilav hazırlanırken yağ ile soğan ve çamfıstığı (yoksa yerfıstığı) kavrulur, fıstıklar pembeleşince yıkanmış pirinç konulup kavrulmaya devam edilir, bir süre sonra pirincin yarı ölçüsünde kaynar su ilave edilip pişirilir, inmesine yakın, yıkanmış ve bir süre suda bekletilmiş kuşüzümü (istenirse en son olarak da kavrulmuş tavuk ciğeri) eklenir. Pilav tavuğun içine konulunca lapa olmaması için az pişirilmeli ve pişirildiği tencerenin kapağı kapanmamalıdır. Pilavda kullanılan pirinç, insanın vücut organlarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi veren karbonhidratı sağlamaktadır. Pirinç glüten içermediği için çölyak hastaları için uygundur. İdrar söktürücü özelliği ile böbrek fonksiyonunu düzenler, sindirim sisteminin iyi çalışması için faydalıdır.
Ancak lif oranı az olduğu için kan şekerinin ani yükselmesine neden olmaktadır. Pilav, içine konulan soğanın içerdiği kükürtle birlikte, lif, potasyum, B ve C vitamini içermektedir. Kışın soğuk algınlığına iyi gelen soğan, kolestrol ve kan şekerini dengeler, enfeksiyona bağlı bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklara iyi gelir, antioksidandır. Çamfıstığı ise yağ ve proteince zengindir. Beyindeki doyma hormonunu artırarak tokluk hissi vermektedir. Pahalı gelirse yerine yerfıstığı parçaları kullanılabilir. İçinde bol E vitamini, B1, B2, B9 bulunan yerfıstığı, folik asit ve magnezyum ile kalp hastalığını engellemeye yardımcı olan, içindeki oleik asit ile damar sağlığını koruyan, protein ve amino asit içerikleri ile iyi bir gıdadır. Yarı pişmiş diri pilava en son, sağlığa pek çok faydası olan kuşüzümü eklenir. Koyu renkli, küçük, çekirdeksiz olan kuşüzümü sindirim sistemini koruyan, karaciğeri güçlendiren, tansiyon ve kolestrolü dengeleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren, kansızlığa faydalı olan, beyin ve göz sağlığını koruyan, kabızlığı azaltan bir meyvedir. Kuşüzümü içerdiği şekerle pilava ayrı bir lezzet vermesinin yanında, dolmada bulunan birçok mineralin de alımını artırmaktadır. Kuşüzümü yarı diri pişen pilava en son katılırsa pilav kararmaz. Pilav soğuduktan sonra bolca yenibahar, az miktarda kimyon, karabiber, kekik eklenmelidir. Pilavın içine istenirse en son kavrulmuş ciğer eklenebilir. Ciğer suda hafifçe haşlanıp baharatlarla terbiye edildikten sonra bol yağda kavrulmalıdır çünkü ciğerde bulunan vitaminlerden ancak bol yağ kullanarak faydalanabiliriz. Başta kansızlık olmak üzere beyinsel faaliyetlere, cilt sağlığına, tiroid fonksiyonuna ve yaraların iyileşmesine faydalıdır. Hazırlanmış ve soğutulmuş pilava istenirse kıyılmış maydanoz da eklenebilir. Maydanoz C vitaminince zengin olduğu için tavuk dolmasında eksik olan bu vitamini tamamlayacak ve içindeki demir, çinko gibi minerallerin alımını artıracaktır.
Tavuğun derisinin altına elle oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı sürülebilir. Derinin bazı kısımlarından içeriye sarımsak dişleri (taneleri) yerleştirilebilir veya yumuşamış tereyağının içine dövülmüş sarımsak konulup her yere eşit şekilde dağılması sağlanabilir. Tavuğun içi pilavla çok sıkı olmayan bir şekilde doldurulup açık kısmı dikildikten sonra alt kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirilmeli, bacaklar ve kanatlar bağlanmalı ve üzerine iyi kızarması için limon suyu, bal (ya da şeker) tuz karışımı sürülmelidir. Etrafına seyrek şekilde patates, havuç, soğan, havuç, karnabahar (brokoli) yerleştirilmelidir. Tavuk eti pişirilince ağırlık kaybı oluşur ve protein, B6 ve B5 pişme suyuna geçip azalır. B1 vitamini ise ısı etkisiyle parçalandığından, ısıyı yüksek tutmak yerine orta derece pişirmek iyi olacaktır. Etrafına konulan sebzelerin çok kurumaması için fırın arada bir açılarak daha önce haşlanmış tavuk suyundan veya tepsiye akan vitamin ve minerallerce zengin sudan, üzerine gezdirilmelidir.