CHP'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun bir hafta önce gizli bir şekilde Eskişehir'e gelmiş. CHP Eskişehir milletvekilleri ve parti yöneticilerinin haberi olmadan kentimizdeki bir pideci de CHP'nin kentteki etkili bir ismiyle özel görüşme yapmış. Bu görüşmede Eskişehir'deki belediye başkan adaylarının kimlerin olacağı masaya yatırılmış. Bu konuda izlenilecek yol haritası konusunda fikir teatisinde (düşünce alışverişinde) bulunmuşlar. Yerel ve genel konularla ilgili bol bol sohbet etmişler. Torun'un kentimizde yaptığı bu özel görüşme ile ilgili edindiği izlenimlerini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na anlatmış. Pideci de yapılan bu görüşme 'geçiyordum uğradım' şeklinde mi gelişti? Yoksa Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla mı yapıldı? Eskişehir'de gizli yapılan bu görüşmenin etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz...

*****
DERSLERİ YOK
ÖĞRETMENLERİ VAR



İlimizde toplam 204 Mesleki Teknik Dersi öğretmeni ihtiyaç fazlası.

İHTİYAÇ YOK Kİ FAZLASI OLSUN
İhtiyaç fazlası öğretmen sayıları şöyle sıralanıyor; 'Büro Yönetimi 1, Matbaa 3, Radyo Televizyon 1, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi 1, Giyim Üretim Teknolojisi 15, Halkla İlişkiler Organizazyon Hizmetleri 1, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri 2, Metal Teknolojisi 11, Motorlu Araçlar Teknolojisi 33, Muhasebe ve Finansman 2, Plastik Teknolojisi 2, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme 12, Seramik ve Cam Teknolojisi 8, El Sanatları 1, Elektrik 15, Elektronik 16, Grafik ve Fotoğraf/ Grafik 7, Grafik ve Fotoğraf/Fotoğraf 1, Yapı Tasarımı 15, Makine ve Kalıp 5, Makine Ressamlığı 4, Makine Model 5, Raylı Sistemler Elektriki-Elektronik 1, Tekstil 2, Metalurji Teknolojisi 5, Tekstil Teknoljisi/Trikotaj 2, Sağlık-Sağlık Hizmetleri 28, Bahçe Peyzaj 1, Gazetecilik 1, Halkla İlişkiler Organizasyon 1, Aile Tüketici Hizmetleri 1' Mesleki Okullarda dokuz ders işlenmediği halde bunların branş öğretmeni olan 15 eğitimci ihtiyaç fazlası olarak ilimizde görev yapıyor. Yaşanan bu durum; 'İşlenmeyen dersler için öğretmene ihtiyaç yok ki fazlası olsun' dedirtiyor.
CAM BÖLÜMÜ
NEDEN AÇILMIYOR?
İlimizdeki Mesleki Okullarda Gazetecilik, Halkla İlişkiler Organizasyon, Plastik Teknolojisi, Aile Tüketici Hizmetleri, Grafik ve Fotoğraf/Grafik, Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik, Metalurji Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi/Trikotaj, Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj dersleri yok. Ama öğretmenleri var. 5 Metalurji Teknolojisi, 1 Gazetecilik, 2 Plastik Teknolojisi, 1 Halkla ilişkiler Organizasyon, 1 Aile Tüketici Hizmetleri, 2 Tekstil Teknolojisi/Trikotaj, 1 Tarım Teknisyenliği/Bahçe Peyzaj Öğretmeni kendi branş derslerine girmeden maaş alıyor. İlimiz ve yakın bölgemizde seramik ve cam sektörü gelişmiş durumda. Mesleki okullarımızda 13 Seramik ve Cam Teknolojisi Öğretmeni var. Bunların 8'i ihtiyaç fazlası görünüyor. Bu durum Mesleki Teknik eğitiminin nasıl planlandığını gözler önüne seriyor. Mesleki Okullarda Seramik ve Cam bölümü açmazsanız, 8 öğretmen ihtiyaç fazlası durumuna düşer. Hem de bu sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı karşılanmaz.

TEKNİSYENDEN DAHA ÇOK
İMAMA İHTİYAÇ VARMIŞ(!)

İlimizde beş öğretmen olmasına rağmen neden bir Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Metalurji Teknolojisi bölümü açılmıyor? Eskişehir'in Mesleki ve Teknik okullarında 204 öğretmen fazlası yaşanırken, 182 Din Kültürü ve Ahlak Öğretmeni, 18 Arapça Öğretmenine ihtiyaç olması dikkat çekiyor. Demek ki iktidar İmam-Hatiplere ve dini eğitime verdiği desteği Türkiye'nin can damarı olan sanayiye ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik okullardan esirgemiş. Demek ki ülkemizde teknisyenden çok imama ihtiyaç varmış(!)

*******

KANSER HASTALARINA KATKI PARASI DARBESİ


'Eşimin kanser tedavisini, yaklaşık üç yıldır hocanın kendi rızasıyla geçtiği bir özel hastanede sürdürüyoruz. Bildiğiniz üzere özel hastaneler dahi kanser hastalarından ücret talep etmez. Masrafı devlet karşılar. Bir aydır özel hastaneler 'katkı' adı altında kanserli hastalardan para almaya başladı. Kaç kişinin bu gelişmeden haberi var? Ülkede kriz yok deniyor ama 'mriz' var galiba!' Yukarıdaki bu paylaşımı Eğitimci Yazarımız İsmet Beceriklican yaptı. İsmet Hoca'nın eşi uzunca süredir kanser tedavisi görüyor. Ülkeyi yönetenlerin 'kriz yok dediği' bir ortamda kanser hastalarından katkı parası istenmesi ne kadar doğru? Kanser hastaları eczanede aldıkları ilaçlar için de katkı parası veriyor. Kentlere 'beş yıldızlı otel kalitesinde hastaneler' kazandıranlar, kanser hastalarından 'katkı parası alınmasını' önlemelidir...

*****
NOSTALJİ
İLK KADIN AMİGO

Yıl 1966. Türkiye'nin ilk kadın amigosu merhum Feriha Çekiç, oğlu Gürkal ile Atatürk Stadyumu'nun kapalı tribününde ES ES'in maçını izliyor. İlklerin takımı Eskişehirspor'da amigoluk yapan Feriha Çekiç, ES ES'e farklı bir ilki yaşatan kadın olarak, tarihe geçti. Başta İsmail Arca olmak üzere, Fethi Heper, merhum Necdet Yıldırım ve kaleci Mümin Özkasap Feriha hanımın en çok sevdiği futbolcular olduğu öğrenildi. 1991 yılında 74 yaşında vefat eden Feriha Çekiç'e Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.


*******
FOTO ŞAKA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yılmaz Hoca, Eskişehir'e o kadar da fazla bir şey yapmadan nasıl dört dönem üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiniz?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Cumhurbaşkanım benim bir şey yapmadığıma sizi inandıran kılavuzlarını değiştirmezseniz, siz daha çok seçim kaybedersiniz.

******

FIKRA
İKİ SARIŞIN
Temel ile Dursun bir akşam otobanda iki sarışını arabalarına almışlar ve ıssız, kuytu bir yere gitmek için basmışlar gaza... Yarım saat sonra gidecekleri yere yaklaştıklarında sarışınlardan biri der ki:
-Şimdiden söyleyelim, biz dönmeyiz. Temel kendinden emin bir şekilde cevap verir:
-Valla bu kadar geldikten sonra biz de dönmeyiz.