Sevgili okurlar;
İnsanlarla hayvanların farkı, insanoğlunun tövbe sahibi olması diğer yaratıklarda böyle bir görev ve yükümlülük yoktur.
Beşer olarak hayatta olduğumuz sürece mutlaka hata yaparız, karşılığında ise, yüce Allah bizlere acıdığından bu yaptıklarımıza karşılık mutlaka tövbe kapısı kapanmadan Allah'a yalvarıp can-ı gönülden dua ederek af dilememiz gerekir.
Bir de şu var; bu tövbe ne kadar zamanda geçerlidir. Bir insan için tövbe kapısı kapanır mı? İşte bütün bunları inceleyip, yazalım.
Yüce Yaradan Kur'an-ı Kerim'de 'Neyi bekliyorlar? Kendilerine meleklerin gelmesini mi? Rabbinin gelmesini mi? Yoksa Rabbinin bazı mucizelerinin gelmesini mi? Rabbinin bazı mucizelerinin geldiği gün daha önce iman etmemiş yahut da imanında bir hayır sahibi olamamış kişiye imanı hiçbir yarar sağlayamayacaktır. De ki, bekleyin, doğrusu biz de bekliyoruz' şimdi gelelim bunun açıklamasına.
Bu ayete göre; imanıyla amel etmeyenler şu andan sonra tövbe edip salih amel işlerseler fayda vermez mi? Çünkü görülecek daha ne mucize kaldı.
Kişi kabre girene veya kıyametle imtihanın sona ermesine kadar tövbe edebilir ve ibadete başlayabilir.
Bu ayette kast edilen imtihanın sona ermesinin başlangıcı ve kıyamet alametlerinin sonuncusu olan güneşin batıdan doğmasıdır.
Peygamberimiz A.S. 'Güneş batıdan doğuncaya kadar kıyamet kopmaz. Güneş batıdan doğduğu zaman insanların hepsi onu görürler de toptan hepsi iman ederler.' Fakat tövbe kapısı artık tamamen kapanmıştır. Hiçbir kimsenin tövbesi kabul olmayacaktır.
Zaten güneşin batıdan doğmasıyla kıyametin gelmesi arasında pek fazla vakit kalmayacaktır.
Bir de ölüm meleği (Azrail) gelip de Ey Allah'ın kulu Yüce Rabbimizin izniyle senin ruhunu kapzetmeye (canını almaya) geldim. Vaden tamamen doldu diye seslendiğinde iman etmemiş veya iman etmişse de tövbe etmemiş kula ahiret alemindeki mekanını gösterdiği zaman o kul her şeyin bittiğini ve artık dünyaya dönüşün fayda vermeyeceğini anladığı anda hemen tövbe etmeye kalkacak ama işte o anda da o kişi için tövbe kapanmış olacak. Bizlere düşen ise can boğaza gelmeden bilerek veya bilmeyerek yaptığımız tüm günahlara tövbe etmektir.
Azrail'in de bize nasıl ne şekilde ve ne zaman geleceğini bilmediğimiz için Hz. Muhammed A.S. 'Ölmeden evvel tövbede vakit geçmeden evvelde namazda acele edin' buyurmuşlardır.