Biz bisikletlilerin de trafikte uyması gereken kurallar var. Karayolları Trafik Kanunu bisikleti bir taşıt olarak tanımlıyor. Bu nedenle bisikletliler bisiklet yolu olmayan yerlerde araç yolundan trafik kurallarına uygun olarak giderler.
Trafik kuralları dışında güvenliğimiz için dikkat etmemiz gereken başlıca konular şöyle;
  1. Bisiklet ile hızlı gidilmez, yollarda yarış yapılmaz. Karayolları Trafik Kanununa göre de bisikletin şehir içi hız sınırı 30 km/s.
  2. Bisiklet trafiğe ters yönde kullanılmaz. Bisiklet bir taşıttır ve başka araçlar gibi yolun sağından gider.
  3. Bisiklet ile kaldırımdan gidilmez. Kaldırımlara işaretli bisiklet yollarında da yayalara dikkat edilir, yakın geçilmez, zil ile uyarılır.
  4. Öndeki bisiklet sağından geçilmez. Soldan geçilir, geçmeden önce zil ya da ses ile uyarılır.
  5. Trafikte iki bisiklet yan yana kullanılmaz. Tek sıra gidilir.
  6. Bisiklet ile yolun ortasından gidilmez. Diğer taşıtlar gibi şerit takibi ve şerit değiştirme kurallarına uyulur. Dönüşlerden ve şerit değiştirmeden önce el ile sinyal verilir.
  7. Eller bırakılarak bisiklet sürülmez. Yollarda ve kaldırımlarda cambazlık yapılmaz. Sinyal verme dışında her iki el de gidonda olmalıdır.
  8. Işıklı kavşaklarda, kırmızı ışıkta geçilmez. Işık olmayan kavşaklarda ve anayol geçişlerinde durulur, yol kontrol edilir, güvenli bir şekilde geçilir.
  9. Bisiklet ile başka araçlara tutunarak gidilmez.
  10. Bisiklete iki kişi binilmez. Özel üretilmiş bisikletler dışında bisiklet bagajında insan taşınmaz.
***

BİSİKLOPEDİ
TRAFİKTE SÜRÜŞ
Yoğun ve yavaş ilerleyen trafikte araçlarla birlikte hareket etmek, yol kenarından biraz daha uzak olmak daha güvenlidir. Böylece araçlar tarafından sıkıştırılma riski ortadan kalkar. Arkadan gelen araç uygun bir koşul olduğunda soldan geçebilir.
Sağa dönüşlerde ilkin arkayı kontrol etmek sonra dönüş işaretini vermek takip eden ve sağa dönen araçlar tarafından sıkıştırılma tehdidini ortadan kaldırır. Dönüş için önce şerit dışına doğru biraz sola çıkarak dönüş güvenli şekilde tamamlanabilir.
Sola dönüşlerde önce arka kontrol edilir, yol uygunsa işaret verilir. Yolun ortasında, şeridin solunda konum alınır, tekrar sola işaret verilerek, dönüş tamamlanır.
Döner kavşakta sola dönüşte arkadan gelenler kontrol edilir, yol uygunsa işaret verilerek yolun ortasına şeridin soluna konumlanılır. Kavşak boşsa kavşağa girilir, şerit takibi kurallarına uyularak dönüş tamamlanır. Döner kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşaktaki aracındır.

***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
7 Ağustos
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
8 Ağustos.
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
9 Ağustos
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.