Kadının baş tacı olduğu bir devirden kadının aşağılandığı, hor görüldüğü, tacizin, tecavüzün reva görüldüğü bir devre.
Aklı, cesareti ve özgüveni ile halen günümüze kadar kendini unutturmamış,
Türklerin ilk kadın hükümdarıdır Tomris Hatun.
Türklerin kadına verdiği değerin canlı örneğidir.
Pers Kralı Kirus'ta da nasıl bir hırs varsa, Tomris Hatun'la baş edemeyeceğini anlayınca, çözümü evlenme teklifi etmekte bulmuş.
Tomris Hatun, İran Hükümdarı Kirus'un evlenme teklifini reddetmiştir.
Bir kralın evlenme teklifini reddetmenin savaş sebebi olacağını bile bile.

Eğer ki evlenseydi, o zamanın geleneklerine göre kadın hükümdarın toprakları, erkek hükümdarın topraklarına katılacaktı.
Bunun üzerine, Saka Hükümdarı Tomris Hatun'a, İran Hükümdarı Kirus savaş açmıştır. Büyük de bir ordusu vardır Kral Kirus'un, buna rağmen Tomris Hatun üstün zekasıyla savaşı kazanmıştır.
Tomris Hatun bu savaşta oğlunu kaybetmiştir.
Kirus hayatında çok kan akıtmış bir hükümdardı. Kahraman Türk kadını Tomris, bu kan akıtıcı adama, dünyaya ibret teşkil edecek bir muamelede bulundu.
'Kana susamış Kirus! Sen oğlumu mertlikle değil, o içtikçe zıvanadan çıktığın şarapla öldürdün. Ama güneşe yemin ederim ki seni kanla doyuracağım!' der ve Kirus'un kafasını kan dolu bir fıçıya atar.
Türklüğünden bihaber olan, ellerinden telefonu düşürmeyen, zaman harcamak için her hafta sevgili değiştiren, bazı sözde sanatçıyım diye geçinen, Türk ulusunu küçümseyenlere, örnek olmalıdır.

Türk kadınına ne denirse densin, hala kadınlarımızın çoğunda Tomris içgüdüsü, analık duygusu ve vatan sevgisi vardır.
Hatta öyle topuklu efelerimiz var ki, erkeğim diye geçinen, pastadan pay almak için, her yol mübah diyenlere örnektir. Kadınların onurlu mücadelelerinde, şu kadınımız kadar yürekli olamadık demeleri yerine, kendi acizliklerini kapamak için çamur at izi kalsın mantığı ile hareket etmektedirler.
Büyük önderimiz, Mustafa Kemal ATATÜRK'ün de dediği gibi, 'Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.' Bu yüzden ecdadımızı tanımak gerekir. Tarih sayfalarımızda Tomris Hatun sadece bir tanesidir. Daha nice kahraman Türk kadınlarımız vardır.
Ey Türk kadını titre ve özüne dön! Tarihin gizemli sayfalarında, nice Tomris'ler çıkarmak, hiçte zor değildir. Şanlı tarihimizin sayfalarında kaybolmanız dileğiyle, sevgi ve saygılar..