Bir bilim adamı kendi türleriyle uçmayı reddeden iki ayrı tür kuşa rastlar bir araştırmasında… Merakını cezp eder bu iki farklı yaratığın nasıl olup da kendi aileleriyle, ait oldukları yerlerde yasamak istemediklerini, nasıl olup da bir yabancıyı kendi kardeşlerine yeğlediklerini.
Bir yanda karga, bir yanda leylek… O kadar farklıdır ki kuşlar; ihtimal veremez birbirlerini sevdiklerine, türdeşleriyle değil de birbirleriyle uçmayı yeğlediklerine. Öyle ya, karga dediğin kargalarla uçmalıdır; leylek dediğinse leyleklerle…
Yaklaşır ve merakla inceler kuşları. Ta ki her ikisinin de topal olduğunu keşfedinceye kadar. O zaman anlar ki; birlikte kaçar, birlikte uçar bu beraber yaşamaları beklenenlerin yanında tutunamayanlar… O vakit anlar; sahip oldukları değil, sahip olmadıklarıdır canlıları birbirlerine yakın kılan. Topal kuşlar birbirlerinin 'arıza'larını bilir ve sömürmek ya da örtmek yerine kabullenirler öylesine…
Ortadoğu'da yaşananları ve arkasından gelen tepkileri görünce bu hikaye geldi aklıma ABD uzun zamandır Rusya ve Çin'e karşı hemen yanı başımızda bizleri dahil ettiği bir oyun kurmuş vaziyette oyunun asıl hedefleri ise dünden belli; ne olursa olsun kesintisiz petrol akışı sağlanacak, İsrail devletinin varlığı korunacak, ABD için tehlikeli olabilecek kitle imha silahları yok edilecek, yine ABD muhalif yönetim ve unsurlar etkisizleştirilecek, Irak denetim altına alınacak, enerji kaynaklarına sahip olan bölgeler kontrol altına alınacak, enerji ulaşım yollarının kontrolü ve denetimi sağlanacak, kökten dinci İslam zeminine ılımlı İslam oturtulacak. Kısacası ana amaç ABD'nin ulusal çıkarları Ortadoğu'da korunacak! Peki Türkiye'nin çıkarları ne olacak? ABD'nin amaçlarını gerçekleştirmek için teröre PKK'ya PYD'ye verdiği destek verdiği silah yardımı görülmeyerek ses çıkartılmayacak mı? Geç kalınmış bir operasyon bile denilebilecek bir hareketi kötüleyip eleştirmenin manası yok. Hele ki 'Türkiye'nin Afrin'de işi ne' demeye hiç gerek yok. Rusya'sından ABD'sine herkes olacak biz olmayacağız! Öyle mi?
ABD kendi çıkarları için tam bir kargaşa ve kaos ortamına çevirdi bölgeyi. Keşke daha güçlü bir ülke olup buralara kimseleri sokmadan sorunları çözebilseydik!
Ortak yoksunluklarımız üzerinden bir millet ve bir devlet olmayı birlikte olmayı başarmak gibi bir mecburiyetimiz var. Ve bunun sınavı ancak zor günlerde verilir. Yukarıdaki öyküde olduğu gibi Topal kuşlar birbirlerinin 'arıza'larını sömürmek ya da örtmek yerine bunu bilerek birlikte yaşamalıdırlar mücadele etmelidirler. Bunu hiçbirimiz unutmamalıyız. Cevabını bildiğimiz sorularda sormamalıyız.