Habertürk'ten Emrah Doğru'nun haberine göre sadece son bir ayda, yani 20 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'nin 503 noktasında orman yangını yaşandı. Orman Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre sadece son bir ayda Türkiye'nin cennet ormanlarından bin 344 hektarı, yani 1244 futbol sahası büyüklüğünde bir alan kül oldu.
Yine Orman Genel Müdürlüğünün verilerine göre 2019 yılının 1 Ocak'ından bu yana, tam bin 345 yerde orman yangını yaşandı. Bu yangınlarda 2 bin 987 hektar, yani 2 bin 765 futbol sahası büyüklüğünde, çocuklarımıza miras bırakmamız gereken güzellik yok oldu.
Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul'a kadar uzanan ve ülke ormanlarımızın yarısına karşılık gelen 12 milyon hektar büyüklüğündeki kıyı bandı, özellikle yaz aylarında orman yangınları açısından tehdit altında.
İstatistiklere göre ise ülkemizde her yıl meydana gelen 4 bin yangında, 10 bin hektar orman yangınlarda zarar görüyor. Türkiye, orman yangınlarında Akdeniz'in riskli ülkeleri arasında kabul ediliyor.
Yangınla yok olan Ormanlarımız verimli arazilerimiz üzerine çok konuşuldu ama en önemli kısmı sanırım yangınları söndürecek uçaklarımızın arızalı olduğunun bizzat Sayın Bakan tarafından kamuoyuyla paylaşılması idi. Ne demişti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli? 'Bugünkü şartlar itibariyle THK'nın elinde olan 6 uçağın 3'ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK'da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil. 3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar.'
İnsan duyunca hayrete düşüyor. Sen dünyanın en büyük havacılık projelerinden biri olan F-35'i yapmaya aday ol. Yıllardır Hava Kuvvetleri envanterindeki tüm uçaklar F-4'ler F-16'lar Eskişehir'de onarılıyor olsun ve sen bir Bakan olarak çık de ki 3 yangın uçağını tamir edemiyoruz. Vallahi dünya kamuoyu güler başka bir şey de yapmaz! Versinler o 3 uçağı Eskişehir 1 Hava Bakım Müdürlüğüne bakalım kim ne yapıyor ne yapamıyor görelim.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 'İzmir'de yangının yarattığı tahribat yürek yakıyor. Buna engel olunabilirdi ama devletin uçaklarını hangara kapatıp, yangın söndürme işini özelleştirdiler. Dahası, şirketle uçuş (yani yangın) başına anlaşma yaptılar! Bu kötülüğe sakin kalmak, bunu hazmetmek olanaksız' dedi. Dedi ve söz bitti!... Yazık bu ülkeye!..