Sevgili okurlar;
İslam dininin birçok hasletleri (özellikleri) vardır. Yeryüzünde insanlığın saadet ve selameti için yüce Yaradan birçok iyilikler göstermiştir. Peygamberleri vasıtasıyla.
İşte belkide milyonlarla ifade edilen ve yol gösteren İslamın güzelliklerinden biri de ve belki en önemlisi de utanmaktır.
Bir insan utanmıyorsa, yaptığı (bilerek veya bilmyerek) bir kötülükten sonra yüzü kızarmıyorsa, Atalarımızın dediği gibi ar damarı çatlamışsa artık o insandan hem insanlar hem de hayvanların korkması lazım. Sokakta yürürken bir kediyi görüp ona ateş ederek öldüren veya bir köpek gördüğü zaman onu öldüresiye döven, hırpalayan bir insandan insanlığa ne fayda gelir.
Zaten insanlarla hayvanları ayırt eden en önemli vasıf haya ve merhamet duygusudur. Bunu kaybeden insanın diğer hayvanlardan farkı da kalmamış demektir. Biz burada bir insanın en büyük özelliği olan utanma ile ilgili gerek İslam büyüklerinden veya diğer dinlere mensup olan kişilerin utanma ile ilgili sözlerinden bazılarını örnek olarak sizlerle paylaşalım.
Hz. Ömer R.A: Utancı giden kimsenin kalbi ölmüş demektir.
Hz. Muhammed A.S: Utanmak güzeldir fakat kadınlarda olursa daha güzel olur.
Hacı Bektaşi Veli: Akıllı insanın 3 askeri vardır. 1. Sabır, 2. Utanmak, 3. Kanaat.
Friedrich Nietszch: En insani davranış, bir insanın utanılacak duruma düşmesini önlemektir.
Edward Young: Utanan adam zalim değildir.
İnsan ne kadar fazla şeyden utanırsa o kadar şeref ve onur sahibi olur. Utanan kimsenin alnından dökülen terler ondaki faziletin eseridir. Utanç faziletin tamamlayıcısıdır.
Utanç yoksullarda, pervasızlık ise zenginlerde bulunur. Zaten bir kimse yaptığı yanlışlıktan bir kere utanmadı ise bir daha utanacak sebep bulamaz.
Bir kötü hareket yasalara konmamış ise onu ancak utanma duygusu kontrol edebilir.
Utanç; gençlerin süsü, yaşlıların yüz karasıdır. Evet güzel eserlere baktığımız zaman utanma ile ilgili daha onlarca söz bulmamız mümkün. Edebini, hayasını, utancını kaybeden bir kişi artık dünyada yaşasa da mezardaki ölüden bir farkı yoktur.
Üzüldüğümüz noktalardan birisi de; sabahın erken saatlerinde henüz daha çok küçük yavruların okula giderken hemen evden ayrılır ayrılmaz etrafındaki büyüklerinden utanmadan onların gözlerinin içine baka baka sigarayı tüttürmesidir. Hele bu kız çocukları yavrularımz da okunca daha da acıdır.