Türkiye için yaşamsal önem taşıyan Yerel Yönetim Seçimlerine 4 aydan az bir süre kaldı.
Bu yerel seçimler, 'Çağdaş belediyecilik açısından taşıdığı önemin de ötesinde, son yıllarda iyice yıpratılan demokrasimizi yeniden örmek için çok önemli bir fırsattır.'
Yani açıkçası, Türkiye halkı bu seçimlerde; 'Tek adam sistemi' ile 'Çağdaş demokratik sistem' arasında yeni bir tercih yapacak…
Seçim tartışmalarında en çok adı geçen illerden birisi de Eskişehir.
Çünkü Eskişehir'de, ya 'Türkiye'ye ve dünyaya örnek gösterilen çağdaş belediyeciliği korumak ve geliştirmek…' ya da 'Eskişehir'in anahtarını Reis'e teslim etmek…' seçenekleri arasında tercih yapılacak.
Eskişehir'de yapılmakta olan seçim kulislerinde dikkat çeken noktalardan birisi de 'Bazı adayların Selami VARDAR ya da Yılmaz BÜYÜKERŞEN ile kıyaslanması…'
Oysa Eskişehir'in çağdaş belediyecilik tarihine derin izler bırakan bu iki başkanın, ortalıkta adı dolaşan adaylarla kıyaslanamayacak kadar özgün olan özellikleri var.
Bu bağlamda, her iki başkanı da yakından tanıma ve değerlendirme fırsatı bulmuş bir kişi olarak, onlarda gördüğüm bazı ortak özellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Onlar, Çağdaş Eskişehir'in Mimarlarıdır
Selami VARDAR, 1973- 1977 ve 1989- 1994 arasında iki dönem belediye başkanlığı yapan; bugünkü çağdaş Eskişehir'in temeli olan altyapı sorunlarını çözerek, 'Koca Şehrin Ağabeyi' sıfatını kazanan ve Eskişehirlilerin gönlünde taht kuran bir belediye başkanıdır.
Yılmaz BÜYÜKERŞEN, 1999 yılından beri Eskişehir halkının haklı güveniyle aralıksız dört dönem başkan seçilen ve Eskişehir'de adeta çağdaş belediyeciliğin destanını yazarak; 'Eskişehir'in Yılmaz Hocası' unvanı yanında, Türkiye'nin ve dünyanın takdirini kazanan bir belediye başkanıdır.
Ve bu iki efsane belediye başkanı, yaptıkları çalışmalarla ve ortaya koydukları eserlerle birbirlerinin tamamlayıcısı olmuşlardır.
Onlar, Cumhuriyet Aydınlarıdır
VARDAR ve BÜYÜKERŞEN'de bulunan en belirgin ortak özellik; her ikisinin de Cumhuriyet'in yetiştirdiği ve Cumhuriyet değerlerini özümseyen 'aydın' kişiler olmasıdır.
Her ikisi de çok kaliteli bir eğitim sürecinden geçerek kendi alanlarında uzmanlaşmış aydınlardır, entelektüel birikimleri yüksektir.
Ve onların çağdaş aydın kişiliği, halkla bütünleşen bir aydınlıktır.
Onlar, Çağdaş Yaşam Biçimini Benimsemişlerdir
Onların dünya görüşleri, kadın- erkek eşitliğine dayalı toplumsal ilişkileri, giyim ve kuşamları, kültür ve sanata yaklaşımları; bilime ve demokrasiye dayalı çağdaş yaşam değerlerinin özü olan 'Laik ve demokratik yaşam tarzıdır.'
Sosyal Demokrat Siyasetçilerdir Onlar
Sayın Selami VARDAR, yaşamı boyunca Atatürk Cumhuriyetinin ve sosyal demokrasinin değerlerini rehber edinmiş; listelerinden başkan seçildiği sosyal demokrat partiler CHP ve SHP'in özverili ve disiplinli bir üyesi olmuştur.
Sayın Yılmaz BÜYÜKERŞEN, ülkemizde sosyal demokrat siyasetin kardeş partileri olan DSP ve CHP listelerinden aday olarak belediye başkanı seçilmiş ve belediyecilik alanında sosyal demokrasiye örnek olacak projeler gerçekleştirmiştir.
'Dar Siyaset' Kalıplarına Sığmayan Başkanlardır…
Konumuz olan her iki başkan da belediye başkanlığı görevlerini 'Parti yandaşlığı(!) bulaştırmadan' yürütmüşlerdir.
Siyasal konumlarını ilkeli düzeyde sürdürmüşler; partiler arasındaki ya da kendi partileri içindeki 'kısır siyaset tartışmalarına alet olmamışlardır…'
En önemlisi de belediye başkanlığı görevlerini sürdürürken, 'Tepeden inmeci siyaset müdahalelerine(!) pabuç bırakmamışlardır…'
Onlar, 'Eskişehirlilik Bilincinin ve Kültürünün' Simgeleridir
Bilinir ki, çağdaş kentsel yaşam öğretisinde aynı kentte yaşayan yurttaşların ortak değerlerinden oluşan 'Kentlilik bilinci ve kültürü' çok önemlidir.
Günümüz Eskişehir'inde oluşan kentlilik bilinci ve kültürü, 'Yaşam koşulları yüksek olan çağdaş bir kent' olarak özetlenebilir…
Bu ibarenin açılımı; 'Demokrasinin iyiliğinde, bilimin doğruluğunda, sanatın güzelliğinde ve duyarlı yurttaşların güvencesi altında sürdürülen çağdaş bir kentsel yaşamdır…'
Eskişehir'deki bu yüksek kentlilik bilinci ve kültürü, hemşerilik ilişkilerinin dar çemberi içinde sıkışıp kalmadan; 'yerelden ulusala ve evrensele ulaşan bir düzeyde gelişmiştir.'
Eskişehir'de böylesi bir kentlilik bilinci ve kültürü oluşmasında 'Selami Ağabey'in' ve 'Yılmaz Hoca'nın' çok önemli katkıları vardır.
SONUÇ OLARAK…
Eskişehir'de ve ülkemizde Yerel Seçimlere yönelik propaganda çalışmalarının dengesiz bir biçimde yoğunlaştığı bir ortamda; duyarlı yurttaşlar olarak bilinçlerimizi kirli polemiklerden ve yanıltıcı algı operasyonlarında korumak durumundayız.
Bu bağlamda, Eskişehir'imizin simge belediye başkanları olan Selami VARDAR ve Yılmaz BÜYÜERŞEN üzerine değerlendirme ve kıyaslamalar yapılırken:
  • Onların gerçekleştirdiği eserlere gölge düşürecek…
  • Onların izlediği Cumhuriyet, çağdaş yaşam, sosyal demokrasi ve çağdaş Eskişehirlilik özelliklerini yıpratacak…
  • Aydınlıkla, Cumhuriyet değerleriyle, çağdaş yaşam tarzıyla hiç ilişkisi olmayan bazı muhafazakar adayları onlarla kıyaslayacak…
Ve benzeri tutum ve davranışlar sergilemek 'abesle iştigal 'dir.
Gün, 'yersiz, yararsız işlerle vakit öldürmek' yerime; ülkemizin ve Eskişehir'imizin çağdaş değerlerini korumak ve geliştirmek için daha azimli ve daha karalı davranma günüdür.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…