Geçen hafta başkan adaylarının projelerinde bisikletin olmamasından şikayet ettim. Sonra, haksızlık ettiğimi gördüm.
Bizim velespitçiler bir şey istediler de, veren mi olmadı? Yok. Kimsenin gıkı çıkmıyor.
Bütün velespitçiler bir araya gelseler de adayları davet etseler. Ya da velespitçileri temsil eden bir heyet oluştursalar başkan adaylarını ziyaret etseler. Sorunlarımızı, isteklerimizi paylaşsalar. Henüz yapılmış olan bisiklet yolları, çalışmaları değerlendirilse. Başarılı olanlar kutlansa. Gelecekte de devamı istense...
Velespitçilerin dernekleri var, grupları var. Bireysel bineni var, ulaşım için bineni var. Var da, var. Kısacası bu kentte velespitçilerin küçümsenmeyecek bir oy potansiyeli var. Bir tek velespitçilerin haberi yok bundan.
Eskişehir'in bütün velespitçileri birleşin!



***

BİSİKLET İLE ZAYIFLAMA

Bisiklet zayıflamak için en etkili spordur aslında. Yalnızca ulaşımda bisikleti kullanmak her gün spor salonuna gitmek kadar etkili olabilir.
Bisikletle ortalama bir saatte 700 kalori yakılabiliyor. Bu spor salonundaki koşu bandı, step, kondisyon küreği ya da kondisyon bisikletinden daha fazladır.
İşe ya da alışverişe bisikletle gidiş, geliş 20 km yol yapabilir. Mesafe kısaysa, bisikletle yolu biraz uzatarak süre bir saate tamamlanabilir.
Bu sayede spor salonunda geçirilen zaman da ödenen para da geri kazanılır.
Saatte 700 kalori gibi bir endeks ile bisiklet birçok spordan daha çok kalori yakar. Bununla birlikte kilo vermek isteyen kişi harcadığı enerjiden çok aldığı enerjiye, yediklerine dikkat etmelidir. Örneğin, büyük boy bir çikolata, bir bira ile bir avuç kuruyemiş ya da bir kutu kola ile bir cips, büyük boy bir hamburger ile bir saatte verilen kilo geri alınır.
Alınan kaloriler kontrol edilmediği sürece hangi spor olursa olsun kilo vermek güçtür.



***
BİSİKLOPEDİ
FREN TÜRLERİ
1.) V-Fren: En yaygın kullanılan fren sistemidir. En hafif, en ucuz, en az bakım gerektiren frendir.
2.) Disk Fren: En etkili fren sistemidir. Bu yüzden dağ bisikletleri için idealdir. Uzun süren inişlerde sürücüyü yormaz. Ayarlaması ve bakımı uzmanlık gerektirir.
Mekanik disk frenler görünüm olarak hidrolik disk frenin aynısıdır. Bununla birlikte hidrolik frenin avantajlarını göstermez.
3.) Kumpas Fren: Kumpas fren, yol yarış bisikletlerinin fren sistemidir.
4.) Cantilever Fren: En eski fren sistemidir. Cantilever frenler güçlü sistemler değildirler, etkili durmaya hizmet etmezler. Basit yapıları kötü hava koşullarından etkilenmelerini önler, çamur vb. koşullarda rahatlıkla kullanılabilir.



***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
20 Şubat
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
20 Şubat
Çarşamba
Ferhat Köse Pedal Cafe 19.30 Bisiklet ve Beslenme Üzerine Söyleşi
21 Şubat
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
22 Şubat
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45
22 Şubat
Cuma
Critical Mass Espark 222 Kapısı 19,00

***

BİLMECE / GÜLMECE
Sevişmek neden bisiklete binmeye benzer?
Tek başına da yapabilirsin ama o kadar da eğlenceli olmaz.



***