İçerdiği vitamin ve mineraller ile insan sağlığı için çok yararlı olan vişne, ferahlatıcı etkisi yüksek olan bir meyvedir. Meyve sapından çekirdeğine kadar her bir kısmı başka bir fayda sağlayabilen bu meyve düşük şeker oranına sahip olduğu için ekşi bir tat vermektedir. Kiraza kıyasla daha az kalori veren vişnenin koyu renkli olanlarının insana daha faydalı olduğu bilinmektedir. Genelde meyve suyu olarak daha çok tercih edilen vişnenin reçeli, kompostosu, marmelatı yapılabilmekte, tatlı ve pastalara katılmakta ve şerbetlerde renk verici olarak kullanılmaktadır. Vişne, meyve olarak tek başına tüketildiğinde midede rahatsızlık hissettirdiği için daha çok işlenmiş olarak tüketilmektedir. Bütün kırmızı ve mor renkli meyve ve sebzelerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan antosiyanin vişnede de bulunmakta olup, bu madde sağlıklı doku ve hücreleri koruyarak yaşlanmayı geciktirmekte, kanser ve kalp-damar rahatsızlıklarına ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır, ayrıca diyabetik diyet için uygun bir besindir. Koyu renkli meyvelerde daha fazla olan antosiyanin aynı zamanda kolestrolün, şekerin düşürülmesinde, karaciğerde daha az yağ birikimi olmasında ve kas ağrılarının hafiflemesinde de etkilidir. Günde bir bardak vişne suyu bir insanın günlük antioksidan ihtiyacını karşılayabilmektedir. Vişne suyu hararet gidermekte, zindelik ve ferahlık vermekte vücut direncinin artmasına yardımcı olmaktadır. İçerdiği A, C, E vitaminleri ve sodyum, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri vücut sağlığının korunmasına önemli katkı sağlayabilmektedir. Vişnede aynı zamanda şeker, elma, limon asidi de bulunmaktadır. İçindeki A vitamini ile göz sağlığının korunmasına, saçların sağlıklı olmasına ve dökülmelerin azalmasına yardımcı olmaktadır. A vitamini ve potasyum kandaki asitleşmeyi yok ederek, karaciğer ve midenin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Yüksek demir içeriği ve C vitamini ile de kansızlığın giderilmesine fayda sağlamaktadır. Antosiyaninler yanında vişnede bulunan bioflavonoidler ise iltihap gidericidir. Vişnede bulunan bileşikler iltihap ve yaradan kaynaklanan yanma ve ağrıları önlemede etkili olmaktadır. Sporcularda eklem ve kas ağrısı azalması için haftanın 2 günü vişne suyu içmenin faydalı olduğu ifade edilmektedir. Spor ve egzersizden sonra oluşan kas zedelenmesinde vişnedeki antosiyanin de etkili olmaktadır. Vişnenin beyne fayda sağlaması nedeniyle alzheimer hastalığına karşı koruma sağladığı, unutkanlığa karşı etkili olduğu, hafızaya iyi geldiği ve beynin fonksiyonlarını geliştirici etkiye sahip olduğu da ileri sürülmektedir. Vişne vücuttan zararlı maddelerin atılmasına katkı sağlayarak bakteri ve mantarlara karşı vücudun korumasına fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar vişne suyunun uyku süresini ve kalitesini iyileştirmede etkili olduğunu göstermiştir. Vişne doğal melatonin kaynağıdır. Melatonin vücudun iç saati gibidir ve 24 saatlik biyolojik ritmi düzenler, uyku düzenini ayarlar vasküler sistemi koruyucu, iltihap azaltıcı etkiye sahiptir. Vişnede bulunan melatonine ilave olarak antosiyanin içeriği de daha iyi ve kaliteli uykuya yardımcı olmaktadır. Kandaki ürik asit seviyesini azalttığı için gut hastalığına faydalıdır. Bol lif içeren vişne bağırsak sistemini rahatlatmada da önemlidir. Vişnenin meyvesi kadar sapları da bir çok yarar sağlamaktadır. İdrar söktürücüdür, böbrek ve idrar yolunu temizler, kabızlığı giderir ve bedeni güçlendirir. Vişne çekirdeği yağı ise vücut bakımı ve kozmetik yönünden önemlidir, doğal nemlendiricidir, cildin üzerindeki ölü dokuları uzaklaştırır, akneye karşı etkilidir. Artan sıcaklıklarla birlikte terleme ile sıvı ve mineral kaybı oluştuğu için bol sıvı tüketilmesi gereken günlerde ve vişnenin çok bol olduğu bu yılda , bilgisayar, cep telefonu vb araçlardan alınan radyasyonun etkisini azaltmak; kızartma, alkol, sigara gibi olumsuzluklarla oluşan serbest radikallerin etkisini azaltmak için vişne suyu tüketmek önemlidir. Ancak vişnenin kan sulandırıcı etkisi olduğu için kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar dikkatli tüketmelidir.