Yaşamın yolculuğu, bulma değil bir arama yolculuğudur.
Aramaktan vazgeçtiğimizde yaşam bitmiş demektir.
İnsanın aklı ile duyguları dengede ise hep aramaya devam eder.
Yeni insanlar tanımak bir arama yolculuğudur. Yaratıcılık, yenicilik, keşifler, icatlar arama yolculuğunda ortaya çıkar.
İnsanın kendisini anlaması da bir arama yolculuğudur.
Bu yolculukta bazen zorlularla, sıkıntılarla karşılaşırız. Hüzünleniriz, endişeleniriz, kaygı düzeyimiz artarak strese dönüşür. Hüzün ve endişeden aramaya devam ederek kurtuluruz. Denemeye devam edersek, gayretimizi sürdürürsek, umudumuzu devam ettirirsek yani aramaya devam edersek her son bizim için yeni bir başlangıç olur.
Bazen de arama yolculuğu tam bıraktığımız, umudu kestiğimiz anda başlar. Bu durumlarda insan kendi hayatının koçu olmalıdır. Kendi yaşamanın mimarı olmalıdır. Kendi yaşamının mimarı olmak bulmakla değil aramakla olur. Her insanın bir öyküsü vardır. Kendi hayatımızın öyküsünü yazabilirsek arama yolculuğumuz devam eder.
İnsanın arama yolculuğu sabrederek ve yavaşlayarak devam eder. Sabrederiz ve yavaşlarız ki sindirelim ve de hatırlayalım. Bazen de hızlanmak ve çevik olmak gerekiyor özellikle unutmak istediklerimizde.
İnsanı mutlu eden varılan yer değildir, devam eden yolculuktur. Onun için sonuca değil yolculuğa odaklanmayı öğrenmemiz gerekir mutlu olabilmek için.
Bu arada yanlış anlaşılmasın. Aramak hırs değildir. Aramak tatminsizlik değildir, statüyü, kariyeri, maddiyatı korumak değildir. Kendimizi başkaları ile karşılaştırarak, onlarda olan malı, mülkü, serveti aramak hiç değildir.
İnsanın arama yolculuğu hayatına anlam katmaktır. Hayatın anlamını bilmektir. Kendi Koçu olabilmektir.
İnsan, huzuru arar, mutluluğu arar, sevgiyi arar, dostluğu arar. Kendi olmayı arar.
Aramak, suyun akışını, sesini duyabilmektir. Aramak dağları, ormanı, doğayı, yağmuru görebilmek, rüzgarın çıkardığı ıslığı duyabilmektir. Diktiğin bir fidanın büyüdüğünü, tomurcuklandığını, çiçek açtığını, meyve verdiğini, sonra yapraklarının sarardığını ve yeryüzünü süslediğini görebilmektir.
Aramak yüreğimizin sesine kulak vermektir, yaşadıklarımızdan öğrenerek ders çıkarmak, engelleri yok etmektir; hayatımıza doğru insanların girmesine izin vermek, paylaşmak ve birlikte güzel diyebilmektir.
Aramak bazen yavaşlamak, bazen hızlanmaktır. Hayatınızı bazen yavaşlatın, bazen hızlandırın ki arama yolculuğunuz devam etsin.