Görünüm'de dün beş kırsal ilçedeki (Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han) heyecanlı seçim yarışı ile ilgili analizlerde bulunmuştum. Bugün de geri kalan yedi ilçe (İnönü, Mahmudiye, Mihalıççık, Mihalgazi, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar) ile ilgili analizlerde bulunacağım.

İNÖNÜ KARAKÖSE
İnönü'nün Belediye Başkanı Kadir Bozkurt AK Partilidir. 31 Mart yerel seçimlerinde partisi Bozkurt'u tekrar aday yaptı. CHP '1999-2014 yılları arasında üç dönem' İnönü Belediye Başkanlığı yapan İsmail Karaköse'yi aday yaptı. Ali Erol AK Parti'den İnönü Belediye Başkan aday adayı oldu. Hamdi Tosunoğlu'da CHP'den İnönü Belediye Başkan adayı adayı oldu. Her ikisi de aday gösterilmedi. AK Parti'den aday yapılmayan Ali Erol 'bağımsız olarak İnönü Belediye Başkanlığına aday' oldu. CHP'den başkan adayı yapılmayan Hamdi Tosunoğlu da 'Bağımsız Belediye Meclis Üyesi adayı' oldu. Başta eski AK Parti İnönü ilçe Başkanı Hasan Kırıkçı olmak üzere teşkilattan çok sayıda isim Erol'a 'açık destek' verdi. Erol'un aday olması Kadir Bozkurt'un 'tekrar belediye başkanı seçilme şansını' azalttı. Şu anda AK Partili Erol ve CHP'li Tosunoğlu, Kadir Bozkurt ve İsmail Karaköse'ye karşı 'birlikte mücadele' ediyor. AK Partili ve CHP'li iki kişiden oluşan bu 'bağımsız güç', Bozkurt ve Karaköse'yi 'hüsrana' uğratabilir mi? Erol'un adaylığı sayesinde Karaköse'nin 'aradan sıyrılıp, yeniden belediye başkanı olacağını' düşünüyorum. 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde başarılı hizmetlerde bulunan Karaköse 'beş yıllık bir aradan sonra' tekrar belediye başkanı olabilir.

MAHMUDİYE GÜNDOĞAN
Dustin Hoffman ile Meryl Streep'in başrolünü oynadığı Oscarlık bir film vardır. 'Kramer Kramer'e Karşı' adlı bu film en iyi film, Hoffman'da en iyi erkek oyuncu Oscar'ını almıştı. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Mahmudiye'de de AK Parti AK Parti'ye karşı. AK Parti'den 'dört defa üst üste Milletvekili aday adayı' olan Hatice İlksözen 31 Mart yerel seçimlerinde BBP'den Mahmudiye Belediye Başkan adayı oldu. 2009-2014 yılları arasında AK Parti'den Belediye Başkanlığı yapan Ayşe Güney Mahmudiye Bağımsız Belediye Başkan adayı. Fazıl Yıldırım 31 Mart yerel seçimleri öncesinde AK Parti'den Mahmudiye Belediye Başkan aday adayı olmuştu. Aday yapılmayan Yıldırım'da Demokrat Parti'den Mahmudiye Belediye Başkan adayı oldu. 31 Mart yerel seçimlerinde Mustafa Arslan 'Cumhur İttifakının (AK Parti-MHP)' Mahmudiye Belediye Başkan adayı. Yani Mahmudiye'de 'dört başkan adayı da' AK Parti tandanslı. Mevcut Belediye Başkanı İshak Gündoğan CHP'li. İYİ Parti'de ittifak kapsamında Gündoğan'ı destekliyor. Gündoğan 'kendi istese' AK Parti'yi dörde bölemezdi. Ancak AK Partili 'dört isim başka başka partilerden aday olarak', CHP'li Gündoğan'ın 'ekmeğine yağ sürmüş' oldular. Hatice İlksözen BBP'den aday olduğu için AK Parti'ye gidecek MHP'lilerin oylarını da alabilir. Fazıl Yıldırım Ağrılıların yoğunlukta olduğu İsmet Paşalı. Burada AK Parti'ye gidecek oyların büyük bölümünü keser. Bağımsız aday Ayşe Güney beş yıl belediye başkanlığı yapmış bir isim. O'nun da hatırı sayılır oyu mutlaka olacaktır. AK Parti'nin adayı Mustafa Arslan oyların dörde bölünmesinden dolayı büyük sıkıntı yaşayacak. Böyle bir ortamda zaten belediye başkanı olmasından dolayı 'büyük avantajları olan' İshak Gündoğan seçimi çok rahat kazanır.

MİHALIÇÇIK'TA YÖRÜK ÖNDE
AK Parti Cumhur İttifakı kapsamında Mihalıççık'tan belediye başkan adayı çıkarmadı. MHP adayını destekleyecek. MHP Mihalıççık'ta 'İmam olarak görev yapan' Ali Yörük'ü Belediye Başkan adayı yaptı. CHP'de Millet İttifakı kapsamında bu ilçede aday çıkarmayarak, İYİ Parti adayı Serdar Ulucan destekleme kararı aldı. Önce CHP'nin Mihalıççık Belediye Başkan adayı olarak açıklanan ancak daha sonra 'bu ilçe İYİ Parti'ye verildiği için' adaylıktan geri çektirilen Haydar Çorum DSP'den aday oldu. Sonra CHP'den Mihalıççık Belediye Başkan aday adayı olan Tamer Toraman, aday yapılmayacınca Demokrat Parti'den aday olmuştu. Aynı Toraman DP'den aday olmaktan vazgeçti. Millet ittifakı kapsamında İYİ Parti Mihalıççık Belediye Başkan Adayı Serdar Ulucan'ın listesinde 1. sıra belediye meclis üyesi adayı yapıldı. Mihalıççık'ta kağıt üzerinde MHP, İYİ Parti ve DSP yarışıyor. Ancak seçimin kaderini AK Partili ve CHP'li seçmenler verecek. AK Partililer oylarını bölmeyerek, Yörük'ü desteklerlerse o belediye başkanı seçilir. DSP adayı Haydar Çorum CHP oylarının büyük bölümünü alabilir. Ulucan ve Toraman seçimi kazanmak istiyorlarsa Çorum'a oy verme eğiliminde olan CHP'lileri ikna etmeli.
Ulucan'ın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yılmaz Büyükerşen. Çorum'un Büyükşehir adayı ise Dilara Tambova. CHP'liler kime oy verecekleri konusunda karar alırken bu duruma da dikkat edecek. Ben bu üçlü yarışta Yörük'ü diğerlerine göre daha önde görüyorum.

MİHALGAZİ AKGÜN
Mihalgazi'nin 'Şalvarlı Belediye Başkanı' Zeynep Akgün AK Partili. 31 Mart yerel seçimlerinde yine aday. CHP Akgün'ün karşısına 30 Mart 2014 seçimlerinde olduğu gibi işadamı Bülent Durna'yı aday yaptı. Durna beş yıl koordinatör olarak çalışarak, Mihalgazi'yi önemli hizmetlerin getirilmesinde öncü oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'de Mihalgazi üreticisine domates, dut ve marul fideleri dağıtarak, onları sevindirdi. Yılmaz Hoca'nın kırsal hamlesi sayesinde CHP'nin Mihalgazi'deki oyunun daha da artacağını düşünüyorum. Ancak bu artış Durna'ya belediye başkanlığını kazandırır mı? Bunu çok zor olarak görüyorum. Seçimi 'az oy farkıyla Zeynep Akgün kazanır' gibi gözüküyor.

SARICAKAYA ÇAM
AK Parti mevcut belediye başkanı Faruk Güler'i 'başarısız bularak' tekrar aday yapmadı. Onun yerine Eskişehir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı İdari ve Mali İşler Müdürü Hüseyin Çam'ı belediye başkan adayı gösterdi. İlçe halkının isteği üzerine Çam aday yapıldı. Önce MHP'nin Sarıcakaya Belediye Başkan adayı olarak açıklanan ancak daha sonra 'Cumhur ittifakı' kapsamında 'bu ilçe AK Parti'ye verildiği için' adaylıktan geri çektirilen Şafak Atay CHP'den aday oldu. Ziraat Mühendisi olan Şafak Atay'ın Çam'a karşı seçimi kazanma şansını çok düşük olarak görüyorum.
Atay ilçedeki ülkücülerin oyunu alırsa ancak seçimi kazanabilir. 1 Nisan sabahı Sarıcakaya Belediye Başkanının Hüseyin Çam olacağını düşünüyorum.

SEYİTGAZİ ORTADA
31 Mart yerel seçimlerinde 'sonucu en çok merak edilen ilçe' Seyitgazi'dir. İlçenin mevcut belediye başkanı Hasan Kalın AK Partilidir. Maden Mühendisi olan Kalın yeni dönemde de belediye başkan adayı. CHP Kalın'ın karşısına Eğitimci Uğur Tepe'yi aday gösterdi. Kalın 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde CHP adayı Mesut Atlı'dan 'sadece 47 oy fazla alarak' belediye başkanı seçilmişti. Bu seçimde de işi yine zor gözüküyor. İlçede Seyitgazi-Kırka çekişmesi yaşanıyor. Kalın Seyitgazili, Tepe Kırkalıdır. Seçimin kaderi Kalın'ın Kırka'dan, Tepe'nin de Seyitgazi'den alacağı oylara bağlı. Hasan Kalın ilçede beş yılda yaptıklarına güveniyor. Oluşturduğu ekip ile ilçede büyük rüzgar estiren Uğur Tepe de iddialı. Seyitgazi'de seçimi ortada görüyorum. Kalın da alabilir, Tepe de kazanabilir. Kim kazanırsa 40-50 oy farkıyla kazanır.

SİVRİHİSAR YÜZÜGÜLLÜ
Sivrihisar'ın mevcut belediye başkanı Hamid Yüzügüllü AK Partili. 31 Mart yerel seçimlerinde partisi onu tekrar aday olarak gösterdi. CHP Sivrihisar'da aday çıkarmadı.
İYİ Parti adayı Hüseyin Cantaş'ı destekliyor. BBP'de ilçenin sevilen esnaflarından Mehmet Çini'yi aday yaptı. Seçim Yüzügüllü ile Çini arasında geçer. Yüzügüllü'nün Belediye Başkanı seçilmesinden sonra Sivrihisar festivaller ilçesi haline geldi. İlçede her yıl geleneksel olarak Sivrihisar Uluslararası Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat ile Meşhur Sivrihisar Dövme Sucuk Festivalleri yapılıyor. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Beş yılda yaptığı projelerle Sivrihisar'ı tüm Türkiye'ye tanıtan Yüzügüllü'nün yeniden başkan seçileceğini düşünüyorum.
----------------------------------------------------
KARŞISINDA DEĞİL YANINDA

Görünüm'de dün Han'daki CHP ve AK Partili adaylarla ilgili değerlendirme yapmıştım. Yazımda; 'AK Parti Şanlı'nın karşısına eski Kooperatifler Birliği Başkanı Vedat Çeliker'i aday yaptı. Ancak Çeliker'i istemeyen parti ilçe teşkilatı istifa etti. Aday yapılmayan ve Han'da büyük ağırlığı olan İlçe Mal Müdürü Bekir Belceli'nin Çeliker'e karşı çalıştığı iddia ediliyor' demiştim. Bekir Belceli'ye yakın isimler yazımla ilgili arayarak şunları söylediler; 'Bekir Belceli devlet memuru olduğu için size açıklama yapamıyor. Bekir bey aday yapılmadığı için görevine geri döndü. Şu anda devlet memuru olduğu için siyaset yapmıyor. AK Parti Genel Merkezinin Vedat Çeliker'i aday yapmasını saygıyla karşılıyor. Ve kendisi Çeliker'in karşısında değil, yanındadır. Onun aleyhine bugüne kadar hiçbir çalışma yapmadı. O'nun en büyük isteği AK Parti'nin Han'da başarılı olmasıdır.'
--------------------------------------------
FIKRA
MEMUR FIKRASI

ABD, İngiliz ve Türk Maliye Bakanları bir araya gelmiş. Kamu çalışanlarının durumlarını görüşmektedirler. ABD Maliye Bakanı der ki: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık geçimi için
1000 dolar gerekiyor. Biz onlara 1500 dolar veriyoruz. Bunun 1000 dolarını çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar, 500 dolarını nereye harcıyorlar bilemiyoruz. İngiliz Maliye Bakanı sözü alır: Bizim araştırmalarımıza göre kamu görevlilerimizin bir aylık asgari geçim endeksi 1000 Sterlin. Biz çalışanlarımıza 1400 Sterlin veriyoruz. 1000 Sterlin'i çeşitli ihtiyaçlarına harcıyorlar. 400'ünü ne yapıyorlar bilmiyoruz. Bizim Maliye Bakanı sözü alır: Bizim kamu çalışanlarının asgari bir aylık geçimi için 6000 TL gerekiyor. Biz 3000 TL veriyoruz. Gerisini nereden buluyorlar bilemiyoruz.