Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan yaklaşık 2,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren ve ülkemizin spor, kültür, sanat dünyasını olumsuz etkileyecek 'vahim' bir karar aldı.
Alınan karara göre; yükseköğretim kurumlarında bugüne kadar özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 bölüme, 2020 YKS' de merkezi yerleştirme ile öğrenci yerleştirilmesine karar verildi.
Söz konusu 14 bölüm şöyle: 'Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme ve Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı.'
Bu bölümlere girebilmek için artık özel yetenek aranmayacak ,yetenek sınavı yapılmayacak.
BU TALEP NEREDEN GELDİ ?
Alınan karardan endişe duyduklarını belirten uzmanlar ve görüştüğüm bazı akademisyen dostlarım ,bu talebin nereden geldiğini anlayamadıklarını ifade ediyorlar.
Uzmanlar, 'YÖK'ün kararının, Türkiye'de yetişecek sanat ve tasarım insanlarının uzmanlık alanlarında yetersizlikler yaratacağı gibi; güzel sanatlar, tasarım, spor eğitimi alanlarında ve bunlarla ilgili tüm sektörlerde ciddi gerilemelere ve sorunlara neden olacağını' belirtiyorlar.
Yurt dışındaki tüm saygın üniversitelerin güzel sanatlar ve spor eğitimi fakültelerinin özel yetenek sınavı ile öğrenci aldıkları biliniyor. Bu kadar önemli kararlar alınırken alan uzmanlarının görüşlerinin yeterince alınmadığı anlaşılıyor.
ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ YOK OLUR..
İlki 1989 yılında İstanbul'da açılan Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin kuruluş amacı,'Öğrencilerin güzel sanatlar alanında ilgi ve 'yetenekleri' doğrultusunda eğitim öğretim görmelerini , 'özel yetenek' gerektiren yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını, alanlarında yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı üretken kişiler olarak yetişmelerini, ulusal ve uluslar arası sanat eserlerini tanımlamalarını ve yorumlamalarını sağlamak' olarak belirlenmiştir.
YÖK tarafından alınan bu karar sonrası , Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde okumakta olan öğrencilerin 4 yıl boyunca aldıkları eğitim adeta 'yok' sayılıyor. Bu öğrenciler artık eğitim gördükleri alanların yükseköğretim programlarına yetenek sınavı ile değil AYT(Alan Yeterlilik Sınavı) ile girmek zorunda kalacaklar. Oysa öğrenciler AYT' nin içeriğini bile henüz bilmiyorlar.
SANATIN İÇİNE TÜKÜRENLER (!) VE 'ÇÖP ADAMLAR..'
7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren 1998 yılındaki ABD gezisinde Picasso'nun eserlerini incelerken, 'Buraya bir siyah fırça vurmuş, yanına yuvarlak yapmış. Burada bir siyah, aralar beyaz. Burada da bir siyah, arada yuvarlaklar. Baktım, baktım, dedim ki, ben Türkiye'ye gittiğim zaman resme başlayacağım. Bunu ben de yaparım.' diye konuşmuştu.
Bu karar sonrası, Evren Paşa'nın Picasso ile 'meslektaş' olması gibi (..!!) ; yakında çizim yapamayan animasyon sanatçıları, grafikerler, yaratıcı gücü olmayan modacı ve tasarımcılar, spor yapamayan spor yöneticileri ile karşılaşacağız.
Bir öğretmen dostumuzun dediği gibi; 'Çöp adam' bile çizemeyenler sanat estetiği ve özgürlüğü adına hiç bir şey üretemezler. Galiba birileri çizgi filmlerdeki kahramanları, bilgisayarın içindeki küçük adamların çizdiğini sanıyor.'
Çağdaş dünya, öğrencileri yeteneklerine, becerilerine göre eğitip uzmanlaştırmak isterken biz yine tersini (!) yapıyoruz.
YÖK'ün kararı sanat ve spor dünyasının üretim ve gelişiminin kararmasına, Anadolu Güzel sanatlar Liselerinin giderek kapanmasına neden olacağı gibi; beyin göçünün rekor kırdığı bir dönemde ülkemizdeki yetenekli gençlerin yurt dışına 'kaçma' arzularını daha da artıracaktır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün ' Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir' sözünü 'unutanlara ' bir kez daha anımsatırken; YÖK'ün en kısa zamanda bu yanlış düzenlemeden vazgeçmesini bekliyoruz.