Geçen hafta Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli kararlar açıklandı. Önce Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından 2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan sonrasında ise Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yaklaşık 60 küsur kanunda değişiklik yapan, yeni vergiler getiren ve mevcut vergileri de çoğunlukla artıran bir Torba Yasa taslağı kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamalar geldikçe aslında ekonomide görüntünün ne denli sıkıntılı olduğu daha net görülmüş oldu. Yastık altındaki altınların bir kez daha piyasaya çıkartılmasını isteyen Hükümetimiz görünen o ki kendileri adına geleneksel bir hal almış torba yasadaki yeni vergi artışları ile nefes almaya çalışıyor ancak bu nefes alma durumu git gide zorlaşıyor.
Bu şekilde gündeme gelen ve getirilen yasaları sürekli eleştirmiş ve torba yasalar gibi üzerinde çok tartışılması gereken birçok konuyu tartıştırmadan adeta yangından mal kaçırırsana yapıldığını ifade eden biri olarak yeni torba yasa hakkında da aynı şeyleri düşünmekteyim. Birbirinden çok farklı kanunda değişiklik yapan söz konusu kanun tasarısı, önceki torba yasalar gibi, kanun yazım mantığını yok etmekte ve çıkarılan yasa maddelerinin bile anlaşılmasını zor bir hale sokmaktadır. İnsanlar doğal olarak anlayamadıkları yasal düzenlemeler üzerinde konuşmamakta fikir üretememektedirler. Yasaların yorumlanmasında ve anlaşılmasında önem taşıyan gerekçeler, yasal düzenlemelerin sebebi, çok net bir şekilde ifade edilmesi gerekirken daha çok kimse anlamasa da olur gibi düşünülerek hazırlanmış vaziyette o nedenle uzman yardımı almadan yasayı yorumlamak ve ne olduğunu anlamak ciddi zorlu bir hale geliyor.
  • Sabit ve mobil internet kullanıcıları yüzde 5 ÖİV öderken yüzde 7,5 ÖİV ödeyecek olması,
  • Araç sahiplerinin önümüzdeki yıl daha fazla MTV ödeyecek olması,
  • Kira geliri elde edenlerin yüzde 25'lik götürü gider indirim hakları yüzde 15'e indirilmesi
  • Kolalı gazozlarda varolan yüzde 25'lik ÖTV, meyveli gazozlara, diğerlerine örneğin enerji içeceklerine de (limonatalar hariç) getirilmesi.
  • KV oranı bankalar, finansman şirketleri, faktöring şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları için yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılacak olması.
  • Şans oyunları ve gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde ikramiye kazananlar yüzde 10 yerine yüzde 20 veraset ve intikal vergisi ödeyecek olmaları.
Gibi birçok madde de değişiklik yapan taslak maddelerini sadece anlamak için dahi tek tek üzerinde durulması, incelenmesi konuşulması gerekiyor. Ancak artık her istediğini yapabilme erkine erişmiş olanlar hesap vermek ve vatandaşı dikkate almaktan çok uzak bir noktaya savrulmuş bir biçimde gelirleri azaltan, hayatı her geçen gün zorlaştıran torba yasaları bu muhalafetsiz ve flu ortamda torba torba çıkartmaya devam ediyor. Vergi ödeyenlerinde işi her geçen gün zora giriyor!...